Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SVV '04 is trots op eerste vrouwelijke voorzitter

KNVB Media
KNVB Media
25 juni, 15:05

Ingrid Staal heeft tot nu toe alleen maar positieve ervaringen in het voetbal en spoort andere vrouwen aan zich ook te laten zien in de voetbalwereld. - Foto: SVV '04

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun vrijwilligersrol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Ingrid Staal, voorzitter van SVV '04.

Ingrid Staal is nu zo’n anderhalf jaar voorzitter van SVV ’04. Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter van de fusieclub uit Schoonebeek. Staal (49) heeft tot nu toe alleen maar positieve ervaringen in het voetbal en spoort andere vrouwen aan zich ook te laten zien in de voetbalwereld. "Het zit wel in mij om me in te zetten voor de maatschappij en andere mensen te helpen. Bij de volleybalclub van een van mijn kinderen ben ik trainster en leidster geweest en voor SVV ’04 zette ik mij voor het voorzitterschap ook al jaren in. Als ik ergens voor gevraagd word, zeg ik niet meteen ‘nee’. Wil je een dorp toegankelijk en sportief houden, dan is het belangrijk jezelf af te vragen op welke manier jij daaraan kunt bijdragen. Al is het maar een uurtje in de week of één dag in het seizoen. Alle beetjes helpen het verenigingsleven levend te houden."

Staal - in het dagelijks leven docente biologie en leerlingencoördinator in het voortgezet onderwijs - voetbalde vroeger zelf al bij v.v Minjak en is leider bij het 35+ vrouwenelftal van de vereniging. Een aantal jaar geleden raakte ze meer betrokken bij de club, toen er een tekort aan vrijwilligers was. Ze begon bardiensten te draaien en werd daarna gevraagd een vrijwilligersactie op te zetten. Staal en een andere vrouwelijke vrijwilliger volgden een cursus bij SportDrenthe over het werven van vrijwilligers. Met die kennis werd een actie opgezet, waarmee veel nieuwe vrijwilligers werden gebonden aan SVV ’04.

Ingrid Staal is de eerste vrouwelijke voorzitter van SVV '04.

De doortastendheid en het enthousiasme van Staal speelden waarschijnlijk een rol bij haar voordracht als nieuwe voorzitter van de club. “De zoektocht naar een nieuwe voorzitter heeft best even geduurd. Op een gegeven moment dacht ik: iemand moet het wel gaan doen. Toen ben ik het gesprek aangegaan met het toenmalige bestuur om te kijken of er een klik was. Tevens heb ik met de voorzitter gesproken om te kijken wat ik kon verwachten. Daarop besloot ik ja te zeggen. Ik merkte dat er wat onvrede sluimerde binnen de vereniging en ik vond zelf ook dat een aantal zaken voor verbetering vatbaar was. Dat was mijn voornaamste reden om de handschoen op te pakken: de mensen weer verenigen.”

Trots

Hoewel Staal zich had geprobeerd een voorstelling te maken van wat haar te wachten stond, was de praktijk toch anders. "Zowel voor mij als de bestuursleden was het in het begin even wennen dat een vrouw voorzitter was. Ik pak zaken toch iets anders aan. Ik merk in ons bestuur dat de mannen soms zwart wit kunnen zijn, terwijl een vrouw wat genuanceerder is en eerder naar grijs neigt. Wij zoeken meer die verbindende factor. Die verschillen zorgen weleens voor discussie binnen het bestuur. Maar je merkt binnen de vereniging ook trots dat er een vrouwelijke voorzitter is. Het is toch vrij uniek."

Volgens Staal is er de laatste jaren, mede dankzij de goede prestaties van de Oranjevrouwen, al veel aandacht gekomen voor vrouwen in het voetbal. "Bij voetbal denken veel mensen nog steeds aan een mannenwereld. Dat is zo zonde. Maar de OranjeLeeuwinnen hebben vrouwenvoetbal op de kaart gezet. Ik hoop dat we dit niet alleen op het veld zien, maar juist ook daarbuiten. Mannen en vrouwen kunnen zoveel van elkaar leren. Een mengeling in jong en oud, man en vrouw is zo belangrijk voor een vereniging."

Ik heb nooit obstakels ervaren als vrouw in het voetbal. Ik krijg juist leuke reacties van anderen

Staal ziet dat er bij SVV ’04 langzaam maar zeker steeds meer vrouwelijke vrijwilligers actief zijn. "In het nieuwe seizoen hebben we een vrouwelijke speaker en de speelsters van het 7x7 team verkopen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal de programmaboekjes. Op die manier zijn vrouwen ook echt zichtbaar als vrijwilliger, wat anderen weer kan aansporen ook actief te worden. Ik heb nooit obstakels ervaren als vrouw in het voetbal. Ik krijg juist leuke reacties van anderen."

Betrokkenheid tonen

Staal werd een klein half jaar voor de coronacrisis voorzitter van SVV ’04. Ze moest als relatief onervaren bestuurder haar vereniging dus meteen door een lastige periode heen loodsen. Om zich verder te ontwikkelen start Staal in september met de opleiding ‘Besturen met Impact’. "Ik hoop er veel te leren. Ik kom graag goed beslagen ten ijs en in de mannenwereld telt feitelijke kennis meer dan handelen op gevoel. Daarnaast wil ik leren hoe je bepaalde veranderingen in een vereniging kunt doorvoeren. Het is steeds lastiger een vereniging met vrijwilligers staande te houden. Iedereen heeft het druk. Waar bepaalde zaken voorheen door één persoon werden opgepakt, heb je daar nu meer mensen voor nodig. Hoe kun je dat bewerkstelligen?"

Staal (midden) met naast haar twee mannelijke bestuursleden.

Staal heeft haar eerste periode als voorzitter voornamelijk benut om veel in gesprek te gaan met commissieleden en vrijwilligers. Ze was bij veel (digitale) overleggen aanwezig, om haar betrokkenheid te tonen en een beeld te krijgen van het reilen en zeilen binnen de vereniging. "Men was niet gewend dat de voorzitter bij overleggen aanschoof. Maar ik vind het belangrijk dat ik van veel zaken iets afweet en dat ik betrokken ben bij wat er speelt in de vereniging. Als voorzitter wil ik een helikopterview hebben en één geheel maken van de vereniging. Mede met de kennis van de opleiding hoop ik tot een gezamenlijk beleid te maken, dat gedragen en uitgevoerd wordt door iedereen binnen de vereniging."

Mindset veranderen

Vrouwen kunnen heel veel toevoegen aan een bestuur

Staal heeft een aantal doelstellingen die ze als voorzitter wil bereiken bij SVV ’04. "Vooropgesteld denk ik dat je als voorzitter een aantal jaar nodig hebt om echt je stempel te kunnen drukken. Maar je kunt in de beginperiode natuurlijk wel bepaalde processen in gang zetten. Waar ik mij onder meer hard voor ga maken is het schrijven van een beleidsplan, dat we gezamenlijk opstellen. En ik wil dat we het plan ook echt tot uitvoer gaan brengen. In een beleid kun je je gezamenlijke doelen opstellen. Die doelen zijn heel belangrijk, want door met z’n allen hetzelfde na te streven, ontstaat er betrokkenheid. En die betrokkenheid zoek ik als voorzitter. Mijn persoonlijke ambitie als voorzitter is namelijk om voor nog meer verbinding en saamhorigheid bij de club te zorgen. We willen een open en transparante cultuur creëren binnen SVV’04, waar geen drempels zijn. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt bij de club."

Daar hoort ook bij dat nog meer vrouwen zich gaan inzetten voor SVV ’04, geeft Staal aan. "Er wordt bij clubs vaak meteen aan mannen gedacht als er een vrijwilligerspositie ingevuld moet worden. Die mindset moet veranderen. Vrouwen kunnen heel veel toevoegen aan een bestuur. Soms is een vrouw nodig om de juiste beslissing te nemen. Maar ik roep vrouwen zelf ook op om hun ambities binnen een vereniging kenbaar te maken. Wil je als vrouw iets betekenen voor jouw vereniging, geef het dan aan! Soms zijn de ambities van vrouwen niet zichtbaar. Dan wordt er automatisch aan mannen gedacht bij de invulling van een vrijwilligerstaak. Ik zou vrouwen willen adviseren gewoon de stap te zetten naar een functie in een commissie of bestuur. Je kunt met een kleine taak beginnen, dan zul je ervaren dat heel leuk is om vrijwilliger te zijn bij een vereniging. Zo is het bij mij ook gegaan. Nu mag ik voorzitter zijn van SVV ‘04 en merk ik dat er bij de club trots heerst dat een vrouw de voorzitter is."

Wil je meer inspirerende verhalen lezen van meiden en vrouwen die actief zijn in het voetbal? Bezoek dan onze pagina 'Meer Vrouwen In Voetbal'.

Meer Vrouwen In Voetbal Meer Vrouwen In Voetbal Lees hier het verhaal van diverse meiden en vrouwen en lees wat het hen brengt om actief te zijn als vrijwilliger in het voetbal.

Welke rol pak jij in het voetbal?

Ik word trainer, scheidsrechter of bestuurder bij een voetbalvereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen