Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FC Burgum verkozen tot 'Sportaccommodatie van het Jaar 2021'

KNVB Media
KNVB Media
30 april, 14:50

De vereniging heeft een duurzaam sportcomplex met een voetbalkantine die niet alleen open staat voor voetballeden maar voor alle inwoners van het dorp. - Foto: NOC*NSF

Voetbalvereniging FC Burgum uit het gelijknamige Friese dorp is verkozen tot ‘Sportaccommodatie van het Jaar 2021’. De vereniging heeft een duurzaam sportcomplex met een voetbalkantine, in het Fries ook wel de ‘Hûskeamer’ genoemd, die niet alleen open staat voor voetballeden maar voor alle inwoners van het dorp. "Een initiatief waarin het sociale aspect mooi naar voren komt."

FC Burgum is de opvolger van voetbalvereniging Angerlo Vooruit, dat vorig jaar de stimuleringsprijs voor 'beste initiatief duurzaamheid' in ontvangst mocht nemen.

FC Burgum heeft een duurzaam sportcomplex. Op het dak liggen zeshonderd zonnepanelen waardoor het gebouw volledig energieneutraal is. De gevelstenen zijn gemaakt van restpartijen wat het complex een unieke uitstraling geeft. Ook wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen en bevatten de kleedkamers waterbesparende douches. In de multifunctionele sportaccommodatie is tevens de fysiotherapie gehuisvest.

Hûskeamer

Wat de vakjury vooral aansprak, is de 'Hûskeamer', dat het samenbindende element is van het sportcomplex. "Deze vereniging heeft echt nagedacht over duurzaamheid, maar ook over het sociale aspect. Wij vinden inclusie heel belangrijk. Zo’n huiskamer is iets dat alle verenigingen echt zouden moeten hebben", licht jurylid Irene Eys toe.

Jaap van Bruggen, projectleider van het nieuwe complex: "Alleen kun je niks, maar met z’n allen kun je veel bereiken. Dat is ook het concept van de hûskeamer. Die is er niet alleen voor de voetbalteams, maar voor het hele dorp. Dit idee maakte ook de gemeente en de subsidieverleners enthousiast en heeft tot een grotere voetbalkantine geleid waar voor iedereen plek is.”

Naast FC Burgum waren ook tennisvereniging Berg en Dal en voetbalvereniging SV Grol genomineerd, die respectievelijk de tweede en derde prijs in ontvangst namen.

Meer informatie

Wil jij meer weten over het verduurzamen van je vereniging? Kijk dan op www.degroeneclub.nl voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen