Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Clubs enthousiast over Oranjefestival: 'Eenvoudig en snel te organiseren'

KNVB Media
KNVB Media
23 april, 12:17

Focus’07 en vv Unitas organiseerden onlangs een Oranjefestival en mochten meteen al nieuwe leden verwelkomen. - Foto: Focus'07

Mede door de situatie rondom het coronavirus is de instroom van jeugdleden het laatste jaar flink verminderd. Om verenigingen dit seizoen nog te helpen nieuwe leden bij de jongste jeugd te werven, heeft de KNVB het Oranjefestival geïntroduceerd. Focus’07 en vv Unitas organiseerden onlangs deze activiteit en zijn enthousiast.

Voetbalverenigingen bevinden zich al ruim een jaar in een lastige situatie. De competities liggen sinds oktober stil en het is nog maar de vraag of er dit seizoen wedstrijden gevoetbald kunnen worden. Ondanks de huidige beperkingen, waar de jeugd nog wel mag voetballen, zijn er veel kansen om aan werving (en behoud) van nieuwe en bestaande leden te doen. Clubs zijn op dit gebied ook al volop actief. Het Oranjefestival zorgt voor een flinke impuls, zo geeft Hans Bos van vv Unitas aan. “Hoewel we vrijwel elke week een leuke activiteit voor de jeugd organiseren, merk je dat de motivatie en beleving bij de kinderen en trainers wat daalt. Het Oranjefestival zorgde voor nieuwe energie in de vereniging. Het was bovendien een mooie gelegenheid om onze ledenwervingscampagne richting het nieuwe seizoen af te trappen. Voor ons was het echt een win-winsituatie.”

Een dag na het evenement hadden we al vier nieuwe aanmeldingen voor volgend seizoen!

Ook Sandra Coenman, bestuurslid jeugd- en dameszaken van Focus’07, kijkt positief terug op het Oranjefestival dat de vereniging 17 april jongstleden organiseerde. “Het evenement is perfect verlopen. Er hadden zich 170 kinderen tussen de 4 en 11 jaar ingeschreven. Naast onze eigen leden waren er ook 35 niet-leden. Zij hebben na afloop een broodtrommel met informatie over de vereniging meegekregen. Een dag na het evenement hadden we al vier nieuwe aanmeldingen voor volgend seizoen!”

Oranjehesjes populair

Coenman geeft aan dat Focus’07 veel baat had bij het promotiepakket van de KNVB en de Oranje-hesjes met spelers- en speelstersnamen van Oranje en de OranjeLeeuwinnen. “Dankzij de hulpmiddelen van de KNVB kost het relatief weinig tijd en energie om het evenement op te zetten. Via social media en verschillende app-groepen hebben we de digitale posters verspreid. Op de dag zelf zijn er diverse spellen gespeeld en hebben we een parcours uitgezet, zoals dat stond beschreven in de handleiding van de KNVB. Vooral de Oranje-hesjes zijn een hele goede toevoeging. Die waren zeer gewild bij de kinderen en deze gaan we bewaren voor speciale activiteiten. Met een Oranjefestival kun je jezelf als vereniging echt in de etalage zetten.”

Volgens HO Hans Bos van vv Unitas is de connectie met Oranje 'goud waard'.

Hoofd Jeugdopleiding Bos herkent zich in de woorden van Coenman. Bij vv Unitas wilde ook iedereen ‘Frenkie, Lieke, Virgil of Vivianne’ zijn. “Die connectie met Oranje en de OranjeLeeuwinnen is goud waard. We hadden het terrein zelf ook extra aangekleed met vlaggen en banners. Daarnaast hebben we een aantal externe partners gevraagd een activiteit te verzorgen, zodat er bijvoorbeeld ook een speciale clinic was. Tevens hebben we de snelheidsmeter gebruikt om te kijken hoe hard de kinderen kunnen schieten en een loopladder en een paar hordes neergezet. Dat soort elementen herkennen de kinderen van televisie, waardoor ze echt het idee hebben een training van het Nederlands elftal te volgen.”

‘Kinderen hadden geweldige ochtend’

Het Oranjefestival bij vv Unitas was toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Bos geeft aan dat de vereniging met name in de categorie Onder 9 op zoek is naar nieuwe leden. Een activiteit als het Oranjefestival kan helpen kinderen en hun ouders te overtuigen te gaan voetballen. “Er hebben zich al een aantal kinderen aangemeld als nieuw lid. Een activiteit als het Oranjefestival zorgt ervoor dat iedereen net even iets enthousiaster is dan normaal. Het feit dat het georganiseerd wordt vanuit de KNVB zorgt ook voor extra beleving. Bovendien is het heel eenvoudig neer te zetten. Via de KNVB ontvingen we een lijst met alle inschrijvingen en met het aangeleverde promotiemateriaal kun je het evenement eenvoudig onder de aandacht brengen. Ik zou andere verenigingen absoluut aanraden ook een Oranjefestival te organiseren. De kinderen hebben namelijk een geweldige ochtend gehad en daar draait het uiteindelijk om.”

Meer informatie over het Oranjefestival Meer informatie over het Oranjefestival Wil je als vereniging ook een Oranjefestival organiseren? Kijk hier voor meer informatie.

Deelnemen aan Oranjefestival Deelnemen aan Oranjefestival Wil je zelf deelnemen aan een Oranjefestival? Meld je dan hier gratis aan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen