Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jan Dirk van der Zee online in gesprek met bestuurders

KNVB Media
KNVB Media
18 februari, 17:01

Tijdens de digitale sessies werd onder meer gesproken over de lobby van de bond, de financiën en de zorg om leden te verliezen. - Foto: KNVB Media

In januari en februari zijn tientallen bestuurders vanuit het hele land online in gesprek gegaan met directeur amateurvoetbal bij de KNVB Jan Dirk van der Zee. Tijdens de digitale sessies werd onder meer gesproken over de lobby van de bond, de financiën en de zorg om leden te verliezen.

Het is zowel voor clubs als voor de bond een uitdagende tijd. Wanneer kunnen we weer voetballen? Hoe beperken we de schade aan de voetbalsector? Wat betekent het stilliggen van de competities voor de toekomst van de verenigingen? Vragen waar iedereen in de voetbalwereld zich mee bezig houdt, maar waar we helaas nog geen antwoorden op hebben. Om nog beter in de kaart te brengen wat er speelt bij verenigingen in het land hebben verenigingsadviseurs van de KNVB zo’n vijftigtal bestuurders uitgenodigd online in gesprek te gaan met Jan Dirk van der Zee. Verdeeld over vijf avonden, met elke keer zo’n 10-15 bestuurders, werd er gesproken over de uitdagingen waar we met z’n allen voor staan.

Lobby

Een belangrijk thema tijdens deze gesprekken was de lobby van de KNVB richting de politiek. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt, maar uit de sessies kwam onder meer naar voren dat sommige verenigingen het idee hebben dat het belang van amateurclubs voor de samenleving niet voldoende naar voren kwam. Deze beeldvorming is mede ontstaan omdat verzoeken van de KNVB om bij talkshows aan te schuiven en over het maatschappelijke belang van verenigingen te praten, worden afgewezen. Er wordt dus alles aan gedaan om de boodschap bij politici onder de aandacht te brengen. De inzet van de KNVB bij de politiek blijft om voetballen weer toe te laten, in welke vorm dan ook.

Ledenbinding

Een punt van zorg bij veel verenigingen is hoe zij hun leden kunnen behouden nu er al maanden niet meer in competitieverband gevoetbald mag worden. Met name bij de senioren vrezen clubs voor een ledendaling. Tijdens de online gesprekken deelden verenigingen ideeën met elkaar. Zo worden er online pubquizzen en bingo’s georganiseerd, zijn verenigingen actief met online trainingen en kunnen clinics een uitkomst zijn om toch actief te zijn als team. Zowel via KNVB Assist als via de community Eén tweetje worden deze ideeën gedeeld.

Daarnaast liet Jan Dirk aan de clubs weten dat de KNVB van plan is in het voorjaar – als het weer mag/kan – activiteiten te organiseren om de leden en vrijwilligers te binden. De online bijeenkomsten zorgden zo voor wederzijds begrip en nieuwe inzichten, waar zowel verenigingen als de KNVB mee aan de slag gaan.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen