Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe functie Één tweetje stelt bestuurders in staat nog meer van elkaar te leren

KNVB Media
KNVB Media
4 februari, 9:37
1:43

Verschillende clubs werden in december via 'In gesprek' door een collega-bestuurder bijgepraat over het onderwerp duurzaamheid. - Foto: KNVB Media

Duurzaamheid is voor veel voetbalverenigingen een belangrijk, maar tegelijkertijd lastig onderwerp. Want hoe zit het precies met LED-verlichting, hoe werkt de aanleg van zonnepanelen en wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Via de nieuwe functie ‘In gesprek’ in de community Eén tweetje werden in december verschillende clubs in een uur tijd bijgepraat over het onderwerp duurzaamheid door een collega-bestuurder. Drie bestuursleden delen hun ervaringen.

Via Eén tweetje komen verenigingen on- en offline met elkaar in contact waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt. Inmiddels hebben meer dan 1000 bestuurs- en commissieleden zich aangesloten bij de community. Onlangs werd de nieuwe functie ‘In gesprek’ in het leven geroepen om te voldoen aan de behoefte van bestuurders om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen. Op dit moment nog online, maar straks mogelijk ook offline in bijvoorbeeld de eigen kantine. Met een paar klikken kom je in gesprek met bestuurders vanuit heel Nederland. Of het nu gaat om duurzaamheid, de rol van de secretaris, financiële vraagstukken of sparren met anderen over hoe je het beste een bepaalde doelgroep aan je vereniging kunt binden, je kunt als bestuurder zelf het initiatief nemen en een bijeenkomst organiseren.

Primeur

In december hadden vv Maarssen, Belfeldia en vv Wolfaartsdijk de primeur. Na een interessante discussie op Eén tweetje over duurzaamheid, werd het gesprek in kleine kring vervolgd via de functie ‘In gesprek’. Er werd een tijdstip aangemaakt en een link naar de bijeenkomst verstuurd, waarna bestuurders zich eenvoudig konden melden via Eén tweetje, zowel om te luisteren en leren als om hun eigen expertise in te brengen.

 “Met vv Maarssen zitten we midden in een traject waarbij de club naar een nieuwe locatie verhuisd. Bij de bouw van de kleedkamers en de kantine onderzoeken we ook de mogelijkheden voor verduurzaming en energiebesparing. Het is prettig daar met andere bestuurders over te praten. Ik ben een stuk wijzer geworden en heb veel nieuwe informatie tot mij genomen tijdens het gesprek”, zegt Bert van der Meijden, voorzitter van vv Maarssen.

De uitnodiging voor de bijeenkomst over LED veldverlichting in Eén tweetje.

Lars Peulen van Belfeldia sluit zich bij de woorden van zijn collega aan. “Het gesprek gaf ons een beter beeld over de mogelijkheden rondom duurzaamheid, energiebesparing, LED-verlichting etc. Het is eenvoudiger direct via een videoverbinding met elkaar te communiceren dan via tekst. Dankzij de sessie heb ik een goed beeld gekregen van wat er nodig is om enkele energiebesparende maatregelen door te voeren op ons complex. We kregen heel concreet zaken aangereikt. In een uur tijd ben ik enorm veel te weten gekomen en heb ik veel kennis opgedaan.”

Maatwerk leveren

De bestuurders werden in de sessie bijgepraat door Joran de Witte van vv Wolfaartsdijk. De Witte is bij zijn vereniging al jaren bezig met het onderwerp duurzaamheid en deed zodoende veel kennis op. Zo is vv Wolfaartsdijk inmiddels energieneutraal, dankzij onder meer de aanleg van zonnepanelen en het plaatsen van LED-verlichting. De vereniging zette onlangs zelfs de volgende stap met het plaatsen van twee laadpalen voor elektrische auto’s.

Het is heel waardevol voor bestuurders en verenigingen om bijna één op één vragen te kunnen stellen

De Witte nam zijn aantal collega-bestuurders tijdens de sessie mee in zijn ervaringen en bevindingen van de afgelopen jaren. “Ik merkte aan de gesprekken op Eén tweetje dat er nog veel onbekend is over duurzaamheid en de mogelijkheden die het biedt voor verenigingen. Het gaat ook om grote bedragen die je als club moet investeren, dan wil je wel van de hoed en de rand weten. Ik wilde graag het complete verhaal vertellen en tegelijkertijd specifiek naar de situatie bij de clubs die meededen kijken. Zo kun je meer maatwerk leveren. Bestuurders willen weten wat LED-verlichting of zonnepanelen voor hun eigen club kan betekenen. Via de functie ‘In gesprek’ kun je bijna één op één vragen beantwoorden. Dat is heel waardevol voor de bestuurders en hun verenigingen.”

Toegevoegde waarde

Als het aan De Witte ligt zou het een goede zaak zijn als bestuurders nog vaker in gesprek met elkaar gaan. “Via Eén tweetje word je geattendeerd op zaken waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht of niet zo veel kennis over hebt. Met de functie ‘In gesprek’ kun je heel specifiek over bepaalde onderwerpen met elkaar praten. Je komt dan sneller tot de kern. Wanneer er binnen de community iemand is met veel kennis en expertise over een onderwerp, kun je al snel iets opzetten.”

Ook Van der Meijden denkt dat het nuttig is als bestuurders nog vaker in gesprek met elkaar gaan. “Ik word nu al regelmatig gebeld door collega-bestuursleden die vragen hebben over bepaalde onderwerpen. Ik kan mij zeker voorstellen dat het nuttig is om in klein comité online bij elkaar te komen. En als het weer mogelijk is, zou je ook fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren, zodat je meteen met eigen ogen kunt zien hoe een club bepaalde zaken heeft aangepakt.”

Ook Verheul geeft aan veel baat te hebben bij Eén tweetje. “Belfeldia is een wat kleinere club met ongeveer 500 leden. Dan is het fijn om contact te hebben met verenigingen die ongeveer even groot zijn. Op het platform komen voor zowel grote als kleine clubs interessante zaken voorbij. Bovendien zijn wij als nieuw bestuur van Belfeldia nog relatief onervaren. Via Eén tweetje kom je in contact met meer ervaren bestuurders en volg je discussies over onderwerpen waar je zelf nog weinig ervaring mee hebt. Het heeft daarom absoluut toegevoegde waarde.”

Eén tweetje Eén tweetje Wil je ook met bestuurders van andere verenigingen in contact komen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen