Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Clubs over organiseren (voetbal)activiteiten in coronatijd: ‘Denk in mogelijkheden’

KNVB Media
KNVB Media
3 februari, 9:33

Verenigingen blijven trainen, organiseren onderlinge wedstrijden en toernooien en bedenken alternatieve activiteiten om de leden te binden. - Foto: Grol

Veel voetbalverenigingen zijn ondanks de coronamaatregelen nog steeds zeer actief. Clubs blijven trainen, organiseren onderlinge wedstrijden en toernooien en bedenken alternatieve activiteiten om de leden te binden. Hoe doen ze dit, hoe houden ze hun voetbalaanbod interessant en welke inzichten hebben de verenigingen het afgelopen jaar opgedaan? We vroegen het aan Grol, Robur et Velocitas en SV Oostburg.

Het zijn lastige tijden voor alle sportclubs in Nederland. Mede dankzij de loyaliteit van leden en sponsors en de steun van de overheid weten de meeste verenigingen nog te overleven. Ondanks de zeer lastige omstandigheden, blijven Grol, Robur et Velocitas en SV Oostburg positief. “Het belangrijkste als voetbalclub is dat je blijft voetballen. Dat is je kerntaak. Daarnaast probeer je bijvoorbeeld ook je sponsors tegemoet te komen. Dat hebben we gedaan door vier bedrijven te koppelen aan een voetbalzaterdag. Er stonden banners op het complex, er was online aandacht voor de bedrijven. Sponsors hebben dit gebaar enorm gewaardeerd. Contact houden met iedereen die is betrokken bij de club, en met name met je leden, is het belangrijkste dat er is. Betrek de spelers bij je plannen, vraag wat zij graag willen. Je bent er tenslotte voor hen”, zegt Harry Koldenhoven, Hoofd Technische Coördinatie bij Robur et Velocitas.

Er zijn ook zorgen, maar over het algemeen zijn we gezien de omstandigheden tevreden met hoe het tot nu toe is verlopen

Tonnie Zieverink van Grol sluit zich bij de woorden van Koldenhoven aan. “Communicatie is essentieel. We hebben een corona actieplan opgesteld, met allerlei zaken waar we aandacht aan wilden besteden. Daarnaast is er elke maand een bericht naar de leden uitgestuurd, waarin onze voorzitter uitlegt hoe we ervoor staan, welke activiteiten we organiseren, wat de uitdagingen zijn. Zo blijft iedereen goed op de hoogte. Verder hebben we medio 2020 een waarderingskaart gestuurd naar alle leden, waarmee ze een gratis consumptie konden krijgen in de kantine. De sponsors hebben allemaal een bloemetje gekregen. Deze kleine gebaren zorgen voor saamhorigheid. Je houdt binding met elkaar en als bestuur straal je enthousiasme en positiviteit uit. Tot slot hebben we als club geïnvesteerd in een verbeterd Automatisch Camerasysteem, waardoor ouders via een livestream toch nog de wedstrijden van hun zoon of dochter kunnen volgen.”

SV Oostburg heeft net als Grol en Robur et Velocitas een toegewijde achterban, die de vereniging vooralsnog trouw blijft. “Er zijn bij ons zeker zorgen. Bijvoorbeeld hoe we jongeren tussen de 18 en 25 jaar betrokken en aan boord kunnen houden. Dat is een zoektocht. Maar over het algemeen zijn we gezien de omstandigheden tevreden met hoe het tot nu toe is verlopen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, maar we doen wel onze stinkende best. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Dan kun je veel bereiken”, aldus Ger Van de Voorde.

De jeugdleden van SV Oostburg blijven doortrainen.

Aanpassen aan omstandigheden

Toen het coronavirus Nederland in maart platlegde en ook het voetbal noodgedwongen tot stilstand kwam, stond één ding als een paal boven water bij Grol: binnen de geldende maatregelen doen we er alles aan om te blijven voetballen. “Als algemeen bestuur hebben we vlak na de maatregelen die medio maart werden aangekondigd snel overleg gevoerd met het voetbalbestuur. Van beide kanten was duidelijk dat we actief wilden blijven. Er is toen meteen gekeken hoe we het voetbalaanbod konden invullen. Daarnaast is een vrijwilliger opgestaan die de schema’s voor de trainingen maakt en deze ook telkens aanpast als er vanuit de overheid nieuwe maatregelen worden ingevoerd of juist maatregelen worden losgelaten. Mede door die bereidwilligheid hebben alle teams kunnen doortrainen en zijn er veel onderlinge wedstrijden gespeeld, in allerlei vormen en samenstellingen”, zegt Zieverink.

Ook Robur et Velocitas is het afgelopen jaar doorgegaan met het aanbieden van trainingen en wedstrijden. Tientallen teams en honderden jeugdleden zijn elke zaterdag aanwezig op het sportcomplex in Apeldoorn. De club speelt een reguliere competitie met haar eigen teams, legt Koldenhoven uit. “We hebben de trainingen en wedstrijden zoveel als mogelijk op gang gehouden. Sinds de competitie vanwege de tweede lockdown weer stilligt, organiseren we een interne competitie. Alle teams doen hieraan mee.”

“De onderbouw hebben we gemengd, waardoor er nieuwe teams ontstonden. In de bovenbouw is met de eigen teams doorgespeeld, omdat de leden aangaven daar behoefte aan te hebben en we zo het risico op verspreiding van het virus kleiner maken. De competitie is opgedeeld blokken van vier weken, zodat we tijdig kunnen herindelen als er grote verschillen in kwaliteit ontstaan. We beschouwen het echt als een normale competitie en verwachten dat iedereen komt opdagen. Dat gebeurt ook. Alle spelers en trainer komen graag naar het complex en vinden het nog steeds leuk tegen elkaar te spelen.”

Een impressie van de activiteiten die Robur et Velocitas organiseert.

Bij SV Oostburg in Zeeland is de situatie wat anders. Met zo’n 250 leden is de club een stuk kleiner dan Robur et Velocitas en Grol. Een interne competitie organiseren was lastig, maar ook SV Oostburg traint door en plant regelmatig onderlinge wedstrijden in. “Wij hebben er mede voor gekozen de jeugdteams te mixen. In de eerste fase waren we zoekende naar welke teams tegen elkaar kunnen spelen. Dat inzicht hebben we nu. Het mooie is dat je ziet dat spelers van een iets lager niveau zich optrekken aan de anderen. Ze ontwikkelen zich goed en krijgen meer zelfvertrouwen. In die zin hebben de afgelopen maanden ons veel opgeleverd”, aldus bestuurslid Van de Voorde.

Senioren

Waar de jeugdteams volop actief konden blijven met trainingen en wedstrijden, werd het voor de senioren vanwege de aangescherpte coronamaatregelen steeds lastiger om te voetballen. Het eerste team van SV Oostburg traint desondanks steevast twee keer per week. “Er is veel creativiteit nodig om oefeningen in twee- of viertallen te bedenken. Zowel de KNVB als onze eigen trainer is hierin uitermate goed geslaagd. Het is gebleken dat er nog ontzettend veel mogelijk is. Zo werken onze senioren bijvoorbeeld met SmartGoals, waar je leuke oefeningen mee kunt bedenken.”

We zijn gestart met online trainingen voor de senioren om de spelers fit te houden en hen in contact te laten staan met de club

Koldenhoven van Robur et Velocitas geeft aan dat van de vier seniorenteams alleen spelers van het eerste elftal op dit moment nog regelmatig op de velden te vinden zijn. “Met groepjes van vier waren er nog voldoende mogelijkheden om te trainen. Maar je ziet dat wanneer er geen partijtjes gespeeld mogen worden, de animo langzaam verdwijnt.”

Dat beeld is herkenbaar Zieverink van Grol. “Bij de senioren zijn wij gestart met online trainingen. Dit als spin-off van de online trainingen die vanaf oktober opgezet zijn als derde trainingsmoment voor de O15 t/m O19 jeugd. Dit krijgt ook de komende maanden een vervolg. Zo blijven de spelers fit en staan ze toch in contact met de club. Met name de core stability trainingen zijn op dit moment enorm populair. We hebben deze trainingen later ook opengesteld voor de jeugd vanaf 15 jaar. Verder hebben we op een aantal zondagen trainingen en clinics aan de recreatieve seniorenteams aangeboden. Trainers van selectieteams verzorgden dit. Er hebben zich meer dan 40 spelers voor aangemeld.”

De recreatieve senioren van Grol werken begin december, toen er nog in groepjes van 4 mocht worden getraind, een Corona proof circuit training af.

Activiteiten

Ook SV Oostburg organiseerde diverse clinics, waar senioren nauw bij betrokken waren. “Twaalf spelers, de trainer en een assistent van het eerste elftal hebben bij ons een clinic verzorgd. ’s Ochtends voor de onderbouw, waar ongeveer drie kwart van alle jeugdleden op afkwam, en ’s middags voor de junioren, waar ook junioren van onze samenwerkingspartner vv IJzendijke bij aanwezig waren. Onze activiteiten werpen zijn vruchten af, want de waardering vanuit de jeugdleden is heel groot.”

Zieverink meldt dat verschillende besturen en commissies betrokken worden bij het organiseren van alle (voetbal)activiteiten. “We hebben een convenant met De Graafschap. Trainers van die club hebben een clinic georganiseerd voor onze jeugdleden. Daarnaast is er straatvoetbal op de parkeerplaats gespeeld, is er een fietscrosstraining gedaan voor een goed doel en een survivaltraining georganiseerd bij een bedrijf in de buurt. Op het programma staan onder andere nog een pubquiz en een FIFA21-toernooi voor de jeugd. Je kijkt naar wat de jeugd leuk vindt en hoe je ze toch kunt binden in deze tijd. Ik denk dat dit goed gelukt is.”

De bereidwilligheid om elkaar te helpen is enorm groot gebleken

Robur et Velocitas zat ook niet stil de afgelopen maanden. De vereniging gaf onder meer gehoor aan de oproep van minister-president Mark Rutte om het sportpark open te stellen voor niet-leden. “Er is gebruik gemaakt van ons aanbod om mee te komen trainen en we hebben zelfs een aantal nieuwe jeugdleden mogen begroeten. Wat wij vooral merken is dat het in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar hard werken is om hen bij de club betrokken te houden. Wij geloven echt in voetbal en - zeker nu deze groep jongeren niet naar school kan - is de trainingsavond heilig. Wij doen er alles aan dit door te laten gaan en goede, inhoudelijke trainingen te organiseren. Dat is voor ons dé manier om leden aan ons te binden. Het voetbal staat voorop.”

Inzichten

Inmiddels kunnen verenigingen, met een korte tussenpose in augustus en september, al bijna een jaar geen reguliere competitiewedstrijden meer spelen. Hoewel Grol, SV Oostburg en Robur et Velocitas benadrukken dat ze snel mogelijk weer terug willen naar de oude situatie, heeft de afgelopen periode ook nieuwe inzichten opgeleverd. Koldenhoven: “Wat we bij Robur et Velocitas hebben geconstateerd is dat de bereidwilligheid om elkaar te helpen en om van elkaar te leren heel groot is. Zowel bij vrijwilligers die ervoor zorgen dat we aan alle hygiëne maatregelen voldoen, als bij trainers. De trainers kwamen allemaal in contact met elkaar, omdat iedereen tegelijkertijd op het complex aanwezig was. Zo hebben selectietrainers de coaches van de andere teams van advies voorzien. Daarnaast hebben we een aantal bijeenkomsten georganiseerd om te praten over zaken als positief coachen en spelprincipes."

"Het contact tussen trainers onderling en ook het contact met de Technisch Jeugdcoördinatoren is hechter geworden. Tot slot wil ik als voordeel nog benoemen dat we nu altijd voldoende scheidsrechters en assistent-scheidsrechters hebben. Ouders willen heel graag hun zoon of dochter zien voetballen en zijn daarom meer dan bereid te helpen bij de wedstrijden.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen