Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opgezette tent vergroot betrokkenheid ouders SCG

KNVB Media
KNVB Media
29 november 2017, 16:13

Een autodeur die open vliegt, kinderen die er uit stormen en ouders die pas weer terugkomen wanneer de training of wedstrijd afgelopen is om ze op te pikken. Bij het Limburgse SCG behoort dat beeld tot de verleden tijd. - Foto: SCG

Een autodeur die open vliegt, kinderen die er uit stormen en ouders die pas weer terugkomen wanneer de training of wedstrijd afgelopen is om ze op te pikken. Bij het Limburgse SCG behoort dat beeld tot de verleden tijd. Eigenlijk bij toeval ontstond er een plek waar ouders elkaar konden ontmoeten. De oplossing: een tent.

Hij staat er nu ongeveer een half jaar, de tent. En nee, hij stond er dit jaar niet voor het eerst. “We hebben zelf drie tenten in eigen bezit, die we gebruiken bij de jaarlijkse voetbalschool die we vlak voor de start van de competitie organiseren”, vertelt voorzitter Lambert Damzo. “Dat doen we al een jaar of tien zo. Voetballers van het eerste geven doen dan spelletjes met meer dan honderd kinderen. Succes verzekerd.”

‘Laat maar staan’

Waar ouders voorheen hun kinderen afzetten bij het voetbalveld en ze later weer kwamen afhalen, daar blijven ze nu de wedstrijd of training hangen

Normaal gesproken werden die tenten na de voetbalschool weer veilig opgeborgen, waar ze in een stoffig hok wachten tot de volgende editie van de voetbalschool, of misschien een speciale gelegenheid waarbij ze hun nut konden bewijzen. Maar toen een paar vrijwilligers van de club dit jaar de tent wilden opruimen, vroegen de ouders of hij niet gewoon kon blijven staan. ‘Wel zo handig’, betoogden zij.

Heel bijzonder is het allemaal niet, vindt ook de voorzitter. Een paar tenten met daaronder een paar picknickbanken en statafels. Maar tot zijn verbazing was er een plek ontstaan waar ouders elkaar massaal ontmoetten. “Heel bijzonder”, vindt hij. “Als je zoiets bedenkt dan werkt het niet, maar nu weet iedereen de tent te vinden.”

Heel bijzonder is het allemaal niet, vindt ook de voorzitter. Een paar tenten met daaronder een paar picknickbanken en statafels. Maar tot zijn verbazing was er een plek ontstaan waar ouders elkaar massaal ontmoetten.

Praktische zaken

Beschermd tegen wind en regen worden niet alleen de laatste nieuwtjes hier uitgewisseld, maar worden ook praktische zaken geregeld als carpoolen en andere te maken afspraken. Zelfs het net gehouden Sinterklaasfeest was een idee dat ontstond en werd uitgewerkt onder het tentdoek.

Je kunt zoiets niet afdwingen, het moet vanuit de ouders geïnitieerd worden

De drempel is met de komst van de tent lager geworden, merkt Damzo. “Waar ouders voorheen hun kinderen afzetten bij het voetbalveld en ze later weer kwamen afhalen, daar blijven ze nu de wedstrijd of training hangen.” Ja, ook SCG heeft wel degelijk een clubgebouw. “Maar die is tijdens de trainingsuren van de jeugd niet altijd open en daar voelen ouders de verplichting om wat te kopen, terwijl ze dat niet altijd willen. En daarbij kun je vanuit de kantine niet altijd zien wat er op het veld gebeurd. Dat kan van onder de tent wel.”

Spontaan

Een belangrijke tip aan andere clubs is volgens de voorzitter dat initiatieven als deze spontaan moeten ontstaan. “Je kunt zoiets niet afdwingen, het moet vanuit de ouders geïnitieerd worden.” En de tent? “Die blijft er nog wel even staan”, lacht Damzo. “Wij vinden het prachtig om te zien dat de ouders elkaar daar massaal ontmoeten en ook bij hun kroost blijven kijken in plaats van ze alleen af te zetten en weer op te halen. Hiermee vergroot je ook het draagvlak van de club. We zijn erg blij met deze ontwikkeling, toevallig ontstaan of niet.”

Vrijwilligers Vrijwilligers Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen