Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Werklozen met werk als vrijwilliger aan nieuwe baan

KNVB Media
KNVB Media
3 februari 2017, 15:52

Werklozen betrekken bij de club, zodat ze zich weer nuttig voelen, actief worden en de afstand tot de arbeidsmarkt kunnen verkleinen. RKVV Roosendaal doet het. - Foto: KNVB Media

Mensen die al geruime tijd geen baan hebben betrekken bij de club, zodat ze zich weer nuttig voelen, actief worden en de afstand tot de arbeidsmarkt kunnen verkleinen. Dat was al geruime tijd een doel van RKVV Roosendaal. Nu de Brabantse vereniging reïntegratiebedrijf Innovium als hoofdsponsor heeft, ziet het deze wens in vervulling gaan.

Voorzitter Peter Muller voerde al meerdere gesprekken met de gemeente om werklozen als vrijwilliger aan de club te binden. “Het is ontstaan in de economische crisis. De gemeente voerde bezuinigingen en huurverhogingen door waardoor onze kosten zouden stijgen. Wij wilden graag iets doen om dit tegen te gaan. Het aan de slag krijgen van werklozen vonden wij een goede oplossing. Het mes sneed bovendien aan twee kanten. Elke vrijwilliger kunnen wij goed gebruiken.”

Professionele begeleiding

Hoewel de gemeente enthousiast was, liepen de gesprekken steeds vast. “Professionele begeleiding was de ontbrekende schakel. Dat konden wij niet bieden. Toen we tijdens een netwerkbijeenkomst aan de praat raakten met Innovium kwam alles in een stroomversnelling. Zij wilden graag hoofdsponsor worden en zagen ook iets in onze plannen voor werklozen. Voor hen was het een goede manier om in beeld te komen voor opdrachten van de gemeente Roosendaal en het UWV.”

De selectie van RKVV Roosendaal, met op het shirt de naam van de nieuwe sponsor.

Sinds dit seizoen is de samenwerking van kracht. Muller: “Innovium is aan de ene kant een traditionele hoofdsponsor. Zij betalen een vast bedrag en krijgen daar zichtbaarheid voor terug. Het bedrijf staat op de shirts van het eerste en tweede elftal en hebben reclame-uitingen op de accommodatie. Daarnaast zijn we samen het gesprek aan gegaan met de gemeente. Dat pakte direct goed uit. Met het Werkplein, het uitvoeringsorgaan van de gemeente, zijn we nu een pilot gestart.”

Voorbereidingstraject

In oktober zijn de eerste vijf nieuwe vrijwilligers begonnen. “Daar is een voorbereidingstraject van een week of drie aan vooraf gegaan. Innovium heeft bekeken welke achtergrond iedereen heeft en wat ze voor de club kunnen betekenen. Daarnaast zijn ze klaargestoomd om bij onze vereniging aan de slag te gaan. Innovium heeft ook onze huidige vrijwilligers voorbereid op wat zij kunnen verwachten.”

Uiteindelijk hopen we ze lang voor de club te kunnen behouden of nog beter, dat we de verbinding zijn naar een nieuwe baan

De nieuwe vrijwilligers vervullen verschillende taken. “Drie verzorgen het groenonderhoud en een ander heeft een beveilgingsachtergrond en gaat toezicht houden op de accommodatie”, beschrijft Muller. “Ook heeft er één een opleiding gevolgd op het CIOS. Hij gaat beginnen als assistent van één van onze trainers. Wanneer het goed bevalt van beide kanten kan hij wellicht in de toekomst ook zelfstandig voor een groep staan.”

Ambitieus

Muller is ambitieus. “Uiteindelijk hopen we ze lang voor de club te kunnen behouden of nog beter, dat we de verbinding zijn naar een nieuwe baan. In de toekomst hopen we jaarlijks met vijftien tot twintig vrijwilligers uit de kaartenbak van het Werkplein en het UWV te kunnen werken.”

Het is een win-win-win-win-situatie

De voorzitter ziet RKVV Roosendaal als club van de toekomst. “Als vereniging kun je niet meer op een eilandje leven en alleen maar zorgen dat je voldoende mensen en financiën hebt voor je eigen plezier. Als vereniging moet je ook je maatschappelijke taak vervullen, iets terugdoen voor de stad. Naar ons idee vullen we dit nu op de ultieme manier in. We zijn een vangnet voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, helpen de gemeente en het UWV, kunnen intensief samenwerken met onze hoofdsponsor en hebben een goede nieuwe aanwas van vrijwilligers. Het is een win-win-win-win-situatie.”

Wil je als club actief aan de slag met het werven van vrijwilligers? Doe dan inspiratie op via met de informatie op KNVB ASSIST. Ook de verenigingsadviseur uit de regio kan clubs hierbij helpen.
Vrijwilligers Vrijwilligers Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt.
Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen