Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spiegel- en droomsessies geven VV Baarlo toekomst

KNVB Media
KNVB Media
7 december 2017, 15:49

VV Baarlo hield in samenwerking met de KNVB een spiegel- en een droomsessie. De uitkomst is dat de complete organisatiestructuur op de schop moet. - Foto: VV Baarlo

VV Baarlo hield in het voorjaar van 2015 in samenwerking met de KNVB een spiegel- en een droomsessie. De uitkomst is dat de complete organisatiestructuur op de schop moet. Rene Janssen, projectlid van 'Toekomst VV Baarlo', wacht een flinke klus, maar gaat de uitdaging aan.

De derdeklasser wilde met de bijeenkomsten in kaart brengen wat er beter kan en wat de wensen voor de toekomst zijn. Tientallen leden waren aanwezig. Zij zorgden voor veel input. “We hebben alles verzameld en zijn vervolgens gaan kijken waar we wat mee kunnen”, legt Janssen uit. “Al snel bleek dat het moeilijk was om de juiste projectgroepen of commissies te vinden om de input bij neer te leggen. De taken waren niet goed verdeeld en er was veel overlap. Wij concludeerden dat de organisatiestructuur volledig anders moest om goed te functioneren en om wat te doen met de resultaten vanuit de spiegel- en droomsessies.”

‘Toekomst VV Baarlo’

Betrokkenen van de projectgroep 'Toekomst VV Baarlo presenteren hun ideeën.

Toen de projectgroep 'Toekomst VV Baarlo' akkoord kreeg van het bestuur om een nieuwe structuur op papier te zetten, ging het flink aan de slag. “We hebben contact gezocht met de KNVB en veel bruikbare tips gekregen. Ook zijn we in overleg gegaan met de leden. Daarna zijn we de structuur op papier gaan zetten, inclusief de taakomschrijvingen. We hebben er nog geen namen bijgezet, de invulling was nog volledig open. De belangrijkste wijziging was de opzet van de jeugdopleiding. We willen kwaliteit blijven garanderen, maar dit doen met zo min mogelijk financiële middelen. Ook willen we de taken van elke vrijwilliger afzonderlijk verlichten om de drempel te verlagen om een functie aan te nemen.”

Het bestuur keurde de ingeleverde opzet goed, waarna de projectgroep begon met gesprekken met de huidige vrijwilligers. “Iedereen kon aangeven wat hij of zij wilde doen. De optie om de huidige werkzaamheden te behouden was aanwezig, maar wel binnen de nieuwe opzet. Het is ‘je gaat mee of je gaat niet mee’.”

Tegenslag

Uiteindelijk is het doel om een financieel gezonde club te zijn met enthousiaste mensen.

Janssen kreeg tijdens dit proces een flinke tegenslag te verwerken. “Toen vier bestuursleden besloten om een stapje terug te doen, kwamen we voor een probleem te staan. De club moest tenslotte wel bestuurd worden. Een aantal van onze projectgroep is daarom, in elk geval tijdelijk, tot het bestuur toegetreden. Het doel is om nog dit jaar het nieuwe bestuur te presenteren en vervolgens in 2017 de compleet nieuw organisatiestructuur ingevuld te krijgen.”

Wanneer de nieuwe organisatiestructuur staat, gaat het oorspronkelijke werk van de projectgroep beginnen. “We kunnen dan alle punten die naar voren zijn gekomen tijdens de spiegel- en droombijeenkomsten neerleggen bij de juiste mensen op de club. Uiteindelijk is het ons doel om een financieel gezonde club te zijn met enthousiaste mensen. Een club waar iedereen met plezier naar toe gaat en waar iedereen in het dorp positief over praat.”

Begeleid maatwerk Begeleid maatwerk Vrijwilligersproblematiek binnen een club komt in veel gevallen door het niet goed functioneren van de vereniging. De KNVB helpt je bij alle fasen in dit proces. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen