Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Werklozen aan de slag bij Wilhelmina Boys

KNVB Media
KNVB Media
16 februari 2016, 15:23

Gemeenten kunnen sinds 2015 een tegenprestatie vragen aan inwoners met een bijstandsuitkering. - Foto: KNVB Media

Gemeenten kunnen sinds 2015 een tegenprestatie vragen aan inwoners met een bijstandsuitkering.Bij Wilhelmina Boys uit Best doen bijstandsgerechtigden al enkele jaren vrijwilligerswerk voor de club, zodat zij hun uitkering behouden.

Gemeenten kunnen hun inwoners met een bijstandsuitkering vragen een maatschappelijk nuttige tegenprestatie te leveren. Dit ligt vast in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 van kracht is. Ter overbrugging naar een betaalde baan verrichten werklozen onbeloond werk zoals het onderhouden van sportvelden en conciërgewerk, tot voorlezen op school en het helpen van ouderen. In ruil hiervoor behouden zij hun uitkering. Voor verenigingen biedt de wet kansen om nieuwe vrijwilligers te werven. Vrijwilligerswerk bij een vereniging wordt door veel gemeenten namelijk geaccepteerd als tegenprestatie. Wel gelden er een aantal voorwaarden (zie onderaan deze pagina).

Over hele linie tevreden

Een vereniging die al ruim vóór de invoering van de Participatiewet met ‘werkloze vrijwilligers’ werkt, is Wilhelmina Boys uit Best. Dat begon een aantal jaar geleden met een idee van Theo van Eert, destijds voorzitter. In zijn zoektocht naar vrijwilligers klopte hij aan bij het loket Sociale Zaken van gemeente Best. Sindsdien komen uitkeringsgerechtigden op maandag en vrijdag allerlei klusjes bij de vereniging doen. Het werk varieert van kleedlokalen en gangen schoonmaken en ramen wassen tot buiten de tuintjes bijharken. Niet met elke cliënt verloopt de samenwerking goed, maar over de hele linie is de club tevreden.

Theo van de Wal van Wilhelmina Boys begeleidt de mensen die via de gemeente terechtkomen bij de voetbalclub. De club is blij met de werkzaamheden die de nieuwbakken vrijwilligers doen. Omgekeerd zijn de  werklozen ook blij met hun werk. Werklozen kampen doorgaans met schaamte waardoor ze de neiging hebben zich af te zonderen. "Je ziet die mensen geestelijk opknappen als ze eenmaal bij ons aan de slag gaan, ze horen er weer bij", zegt Van de Wal in het Eindhovens Dagblad (ED). "Dat is ook het belangrijkste doel.”

‘Wij willen ook iets terugdoen’

De samenwerking met de gemeente is volgens oud-voorzitter Theo van Eert ook een manier om als club maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. "In Best zijn er zo'n vierhonderd mensen met een bijstandsuitkering, waarvan er in 2015 ruim honderd de verplichting hebben een tegenprestatie te leveren. Wij hebben van de gemeenschap een prachtige accommodatie gekregen en daarom vind ik dat we iets terug moeten doen voor de inwoners van Best.

Mensen uit hun sociaal isolement halen, vertrouwen geven in zichzelf. Misschien lukt het wel, met hulp van ons sponsorennetwerk, die mensen weer aan een baan te helpen. Dat ze vrijwilligerswerk doen, is dan een pré!", aldus Van Eert in ED. Dat de nieuwe wet de vrijwillige inzet nu verplicht maakt, ziet de voorzitter als een voordeel. "Afspraken worden op papier gezet en dat is positief voor beide partijen."

Regels rond vrijwilligerswerk als tegenprestatie

Zoek je vrijwilligers? Vraag jouw gemeente of werklozen bij je aan de slag mogen. Houd wel rekening met een aantal voorwaarden. Mensen die vrijwilligerswerk doen als tegenprestatie zijn formeel geen vrijwilligers. Hierdoor vallen ze niet onder de vrijwilligersverzekering. Ook kunnen ze geen vrijwilligersvergoeding ontvangen. Lees op de website van Movisie meer over de regels rond vrijwilligerswerk als tegenprestatie.

Movisie Movisie Lees hier meer over de regels rond vrijwilligerswerk.

In een aantal gevallen hoeven mensen met een uitkering geen tegenprestatie te leveren. Als iemand al minimaal vier uur per week vrijwilligerswerk doet of mantelzorger is, vervalt de plicht bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor alleenstaande ouders, als zij vanwege zorg voor kinderen jonger dan vijf jaar zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht. Meer over uitzonderingsgevallen lees je op de site van Vrijwilligerswerk. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vragen over vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Lees meer over vrijwilligerswerk op hun website.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen