Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De fitte vutters van VV MOC

KNVB Media
KNVB Media
16 februari 2016, 15:14

Voor haar kantinediensten heeft VV MOC uit Midwoud-Oostwoud voldoende bemensing. Elk lid ouder dan zestien of elke ouder van een jeugdlid is verplicht kantinedienst te draaien. - Foto: VV MOC

Voor haar kantinediensten heeft VV MOC uit Midwoud-Oostwoud voldoende bemensing. Elk lid ouder dan zestien of elke ouder van een jeugdlid is verplicht kantinedienst te draaien. Maar er zijn meer vrijwilligerstaken binnen voetbalverenigingen dan alleen de kantine.

Een zichtbare en dankbare vrijwilligerstaak is het onderhoud van het sportpark. Ook daar is inmiddels een oplossing gevonden in de vorm van een groep fitte vutters. De groep fitte vutters ontstond zestien jaar geleden min of meer per toeval toen Gerrit Bontekoning met de VUT ging. Gerrit is een vaste bezoeker van de thuiswedstrijden van MOC. Hij raakte langs de lijn in gesprek met een andere vaste supporter en collega vutter Rinus Dekker, die aankondigde voortaan thuis te blijven omdat hij zich stoorde aan de enorme troep op het sportpark. Gerrit vind dat rotzooi geen reden mag zijn om niet op een club te komen. Vandaar dat hij Henk Gutter van MOC benaderde om een oplossing te bedenken. Vanuit hun kennissenkring zijn ze andere vutters gaan benaderen. Die hebben op hun beurt ook weer visjes uitgeworpen en zo is de bal aan het rollen gebracht. Nu, zestien jaar later, is de groep vutters die elke maandagochtend het sportpark onderhoudt, gegroeid tot een vaste kern van tien mannen.

Hartig en zoet

Midwoud en Oostwoud (gemeente Medemblik) twee kleine buurdorpen. De saamhorigheid en de wil om elkaar te helpen is groot. Toch is een vaste club mannen die op dinsdag al niet kunnen wachten tot het weer maandag is, ook voor een dorp als Midwoud bijzonder. Wat maakt de maandag voor deze mannen zo speciaal dat ze al jarenlang zo veel energie in de vereniging steken? Volgens Rinus Dekker is met name de sfeer erg goed. De groep is hecht en lijkt wel steeds hechter te worden. De vereniging draagt daar ook aan bij. Omdat VV MOC erg blij is met de tien fitte vutters, zorgt de club ervoor dat het de mannen aan niets ontbreekt. Zo is er altijd wel iets lekkers bij de koffie, de ene keer hartig de andere keer zoet. Eenmaal aan de koffie passeren al snel de laatste verhalen uit de dorpen de revue, maar natuurlijk is een groot deel van de pauze bestemd voor het becommentariëren van het eredivisieweekend. En met een aantal gangmakers in de groep, is het eigenlijk altijd gezellig. Maar allemaal niet te lang, want het werk wacht. De vutters bewaken zelf de juiste balans tussen verenigingsbelang en gezelligheid.

Meer dan groen

Het zijn allemaal vutters, maar dat betekent niet dat ze uitsluitend gemakkelijke klusjes opknappen. De groep mannen doet veel meer dan alleen het groen bijknippen. Zo hebben ze onlangs een zonneboiler geïnstalleerd die het energieverbruik van de vereniging tientallen procenten vermindert. Elk hebben ze een eigen specialiteit en samen kunnen ze heel veel. Maar volgens Rinus is er geen druk. Hij vertelt dat alles dat de fitte vutters doen, is meegenomen. Alles mag, niets moet.

VV MOC is geen uitzondering. Bij veel verenigingen staan op zaterdag of zondag groepjes met ouderen langs de lijn. Zij hebben al een binding met de club. Ze moeten alleen geactiveerd worden om vrijwillig taken te vervullen voor de club. Spreek ze aan, bedank ze dat ze zo vaak komen kijken, maak gebruik van het groepsgevoel, vraag het ze op de man af.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen