Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatie

KNVB Media
KNVB Media
6 januari 2017, 13:50

Fusieclub HRC'14 pendelt al 2,5 jaar tussen twee accommodaties, die van Hurwenen en Rossum. In 2018 hoopt het over te stappen naar één complex. - Foto: KNVB Media

HRC'14 heeft 2,5 seizoen achter de rug waarop het speelde op de accommodaties van de voormalige clubs Hurwenen en Rossum. De fusieclub weet zich hiermee goed te redden, maar weet dat dit geen ideale situatie is. In 2018 hoopt de vierdeklasser definitief over te stappen naar één complex.

“Tot tien jaar geleden was het niet denkbaar dat Hurwenen en Rossum ooit samen zouden gaan. De clubs waren totaal verschillend en er was veel sportieve rivaliteit waarbij de dorpssfeer op het spel stond”, geeft secretaris Coen den Teuling aan. Toch kwam er een omslag. “Omdat we allebei niet voldoende jeugdteams hadden, hebben we de jeugdafdeling in 1991 samengevoegd. Langzaam is er daardoor meer acceptatie ontstaan voor een fusie.”

Het is vooral een kwestie van wennen en informeren geweest. “Een jaar of vijf geleden heeft Hurwenen een stemming gedaan voor een fusie. Iedereen stemde tegen. Twee jaar later, toen iedereen wat meer aan het idee gewend was, kreeg de fusie nog maar één tegenstem.”

Eerst stemde iedereen tegen. Twee jaar later kreeg de fusie nog maar één tegenstem

Stroomversnelling

Vervolgens is alles in een stroomversnelling gegaan. In 2014 was de fusie definitief. Hurwenen en Rossum gingen verder als HRC'14. “Op de damesteams na, die op een relatief hoog niveau spelen, zijn de elftallen flink door elkaar gehusseld. Anders blijf je twee verschillende verenigingen houden. We hebben goede afspraken gemaakt wie wat gaat doen en wat de sportieve gevolgen zouden zijn. Uiteindelijk zijn we samen gegaan op basis van volledige gelijkwaardigheid.”

Het enige waar de voormalige clubs geen oplossing voor vonden, was de accommodatie. “We konden niet één accommodatie kiezen, omdat dit een te grote druk zou leggen op de velden. Bovendien hadden we bij beide clubs niet voldoende kleedruimte. De enige oplossing was het behouden van beide complexen.”

Vijfhonderd meter

Op dit moment wordt er dus gevoetbald op het oude complex van Hurwenen én op die van Rossum. Gelukkig zit er slechts vijfhonderd meter tussen de voormalige rivalen. Toch is het geen ideale situatie. “Naast het gevoel van eenheid dat je mist, heb je extra kosten voor verlichting en spelmaterialen. Ook heb je extra vrijwilligers nodig om beide complexen te laten draaien.”

Het eerste halfjaar traint en speelt een team op het ene complex en dat wisselt na de winterstop

Toch redt HRC'14 zich goed. “We hebben goede afspraken gemaakt. Het eerste halfjaar traint en speelt een team op het ene complex en dat wisselt na de winterstop. Hierdoor voorkom je dat er onduidelijkheid is waar je speelt. Bovendien kan elk team zo zijn trainingsmaterialen en ballen opslaan op het complex waar het op dat moment actief is. Tegenstanders kunnen online zien op welk complex ze spelen en voor de zekerheid bellen we elk team van tevoren ook nog op. Ook de KNVB denkt goed mee en geeft waar nodig support om het proces goed te laten verlopen.”

Nieuw complex

De club wil uiteindelijk een nieuw complex bouwen op het voormalige terrein van Rossum. “Dit ligt precies tussen beide dorpen in. We hebben een plan gemaakt met een grotere kantine en meer kleedkamers. Bovendien moet er één grasveld komen, één kunstgrasveld en nog een half veld voor de jeugd. We gaan hierdoor wel terug in het aantal velden, maar denken het daarmee net te kunnen redden. Eventueel is er later nog een optie voor een extra veld.”

De gesprekken met de gemeente zijn nog in volle gang. “De gemeente Maasdriel geeft haar volledige medewerking en steunt de club financieel voor wat betreft de aanleg van de velden. Het clubgebouw moeten we zelf financieren. Hiervoor moeten we een plan inclusief begroting indienen. Wanneer volledige financiële dekking van het clubgebouw gerealiseerd is kan de aanbestedingsronde beginnen. Uiteindelijk hebben we nog een lange weg te gaan, maar we zijn er klaar voor.”

Op KNVB ASSIST is meer informatie en inspiratie te vinden op het gebied van samenwerken. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je hierbij helpen.

Samenwerken Samenwerken In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen