Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ledengroei door actief activiteitenbeleid

KNVB Media
KNVB Media
1 juni 2016, 14:34

Leden willen meer dan alleen voetballen. Vandaar dat FC Berghuizen door het seizoen heen veel activiteiten en uitjes organiseert. Binnen zes jaar steeg het ledenaantal met ruim vijftig procent. - Foto: KNVB Media

Leden willen meer dan alleen voetballen. Vandaar dat FC Berghuizen door het seizoen heen veel activiteiten en uitjes organiseert. Binnen zes jaar steeg het ledenaantal met ruim vijftig procent.

Hoe werkt het?

FC Berghuizen is bijzonder actief op het gebied van het organiseren van evenementen rondom het voetbal. Voor de Oldenzaalse club is een actief activiteitenbeleid de sleutel tot het werven van nieuwe leden en het behouden van bestaande leden. Zo worden er veel toernooien georganiseerd met een ludiek karakter en stelt de club een teambudget vast van elf euro per speler om een uitje te organiseren. Deze aanpak blijkt vooral effect te hebben op de aantrekkingskracht van meiden. Het ledenaantal groeide in zes jaar van 445 leden naar ruim zevenhonderd. De grootste groei is te zien in het aantal damesteams. Dit aantal steeg van twee naar dertien ploegen.

Oldenzaal telt vier voetbalverenigingen, waarvan FC Berghuizen er een van is. De jeugd speelt op zaterdag, de senioren komen op zondag in actie. De club is groeiende en vooral bij de meisjes stijgt het ledenaantal explosief. In 2009 telde FC Berghuizen in totaal veertien voetballende meiden, verdeeld over twee teams. Anno nu staan er wekelijks dertien complete meidenteams binnen de lijnen. Naast het werven van nieuwe leden, steekt Berghuizen veel energie in het behouden van de bestaande jeugd.

Teambudget: elf euro per speler

De meiden die in de jongenscompetitie spelen lieten ons weten dat ze wel eens tegen meiden wilden spelen

Dit doet het voornamelijk door veel extra activiteiten en uitjes te organiseren buiten het voetbal om. Daarnaast worden op sportpark 't Venterinck regelmatig allerlei alternatieve toernooien georganiseerd, vaak met een ludiek karakter, waar leden en vrijwilligers elkaar ontmoeten. Denk aan het jaarlijkse kampweekend voor D-pupillen en het boerenkooltoernooi waar alle senioren en A-junioren samenspelen. Opvallend is het teambudget dat vanuit de club beschikbaar wordt gesteld. Elk team krijgt per seizoen elf euro per speler om samen wat leuks te gaan doen.

De reden dat Berghuizen zo'n aantrekkingskracht heeft op meiden heeft vooral met het organiseren van activiteiten en toernooien te maken, maar daarnaast kijkt de club ook naar de technische ontwikkeling. Zo is er een team geformeerd van de jongste seniorenspeelsters en talentvolle A- en B-junioren. Dit team speelt midweeks extra vriendschappelijke wedstrijden. "Dit daagt de speelsters uit om zichzelf te ontwikkelen en zorgt voor uitwisseling tussen junioren en senioren", aldus Ilona Loohuis, coördinator meisjes van Berghuizen.

Beter worden

Ook het meiden E-pupillentoernooi is een goed voorbeeld. Hieraan doen alle meisjes uit deze leeftijdscategorie mee. Dus ook speelsters die in de jongenscompetitie voetballen. "Zo kunnen ze zich met elkaar meten en weer beter worden”, vervolgt Loohuis. “De meiden die in de jongenscompetitie spelen lieten ons weten dat ze wel eens tegen meiden wilden spelen en dat maakt dit toernooi mogelijk." Om nieuwe leden te werven, houdt de Overijsselse vereniging regelmatig vriendinnendagen, waar speelsters hun vriendinnen mee mogen nemen naar de training om hun kennis te laten maken met voetbal. "Heeft het afgelopen seizoen zeker één extra team opgeleverd", weet Loohuis.

We starten met ouderbijeenkomsten zodat ouders en begeleiders ook weten wat het beleid van de club is

De uitdaging waar FC Berghuizen nu voor staat is dat er meer lijn in de activiteiten mag komen. Zo zijn de uitjes die per team worden ondernomen nogal wisselend. Dit zorgt in de praktijk nog wel eens voor scheve gezichten. Loohuis: "Daarom gaan we starten met ouderbijeenkomsten. Zodat ouders en begeleiders ook weten wat het beleid van de club is. Wel is het aan te raden om niet continu toestemming te vragen en eindeloos ideeën tegen elkaar af te wegen. Op die manier komen initiatieven niet van de grond. Je moet het gewoon doen." Mede door die aanpak is het ledenaantal van 445 leden in 2009 gestegen naar ruim zevenhonderd.

Download

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan de vereniging helpen met dit onderwerp. Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen