Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spelen op zondag is de oplossing

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2016, 14:32

VV De Meern hikte tegen een wachtlijst aan van zo’n driehonderd kinderen. In plaats van een ledenstop in te lasten, koos het ervoor om, behalve op zaterdag, ook op zondag te voetballen. - Foto: KNVB Media

VV De Meern hikte tegen een wachtlijst aan van zo’n driehonderd kinderen. In plaats van een ledenstop in te lasten, koos het ervoor om, behalve op zaterdag, ook op zondag te voetballen.

Hoe werkt het?

VV De Meern werkte de wachtlijst van zo’n driehonderd kinderen weg door, behalve op zaterdag, ook op zondag te voetballen. Het oorspronkelijke wedstrijdschema op zaterdag was dusdanig krap dat aanvangstijden geregeld uitliepen. Ondanks de wachtlijst kreeg de Utrechtse club geen toestemming van de gemeente om extra velden aan te leggen.

Desondanks wilde het bestuur van de Meern potentiële leden geen ‘nee’ verkopen. Het bedacht een idee om de jongste jeugd op zondag een onderlinge competitie te laten spelen. Het plan werd zo’n succes dat zich inmiddels tien andere voetbalverenigingen in Utrecht hebben aangesloten bij de competitie. Voor de nabije toekomst wordt naar de mogelijkheden gekeken om hetzelfde principe ook los te laten op de E-jeugd.

  • VV De Meern werkte de wachtlijst van zo’n driehonderd kinderen weg door, behalve op zaterdag, ook op zondag te gaan voetballen.

VV De Meern is de op één na grootste voetbalvereniging van Nederland. De club telt bijna tweeduizend leden en heeft zes velden tot haar beschikking (vijf kunstgras, één natuurgras). De vereniging bevindt zich in de Vinex-wijk de Leidsche Rijn, aan de rand van Utrecht. De wijk kende de afgelopen tien jaar een extreme groei en kent op dit moment 70.000 inwoners. In de wijk liggen direct naast VV de Meern nog twee voetbalverenigingen, namelijk PVCV en UVV. Samen beschikken zij over ruim 3500 leden.

Onvoldoende ruimte

Wekelijks worden er op zaterdag veertig tot 45 competitiewedstrijden gespeeld bij De Meern. Dit is moeilijk in te delen op de zes velden die de vereniging beschikbaar heeft. De teams hebben hierdoor maar vijf minuten om zich op te warmen voor de wedstrijd. Als er één wedstrijd wat langer duurt hebben alle teams die hierna spelen er last van. Hiertegenover staat dat er op zondag tot enkele jaren geleden maar zes wedstrijden werden gespeeld.

Toen er op een gegeven moment driehonderd kinderen op de wachtlijst stonden was de maat vol

Om de zaterdag wat te kunnen ontlasten heeft de vereniging bij de gemeente Utrecht aangeklopt voor extra velden. Dit was niet mogelijk omdat er over heel Utrecht genoeg velden zijn in verhouding tot de leden in de gemeente. Toen er op een gegeven moment driehonderd kinderen op de wachtlijst stonden was de maat vol. De club vond het maatschappelijk niet verantwoord dat zoveel kinderen niet konden voetballen terwijl er voldoende ruimte was. Er moest verandering komen.

Volwaardige zondagcompetitie

Een aantal jaren geleden heeft het bestuur van De Meern het idee in werking gezet om je jongste jeugd op zondag te laten spelen. Dit gebeurde aanvankelijk in een onderlinge competitie binnen de vereniging met vijf- en zesjarige voetballertjes. Sinds september 2013 voetbalt het grootste deel van de zeven- en achtjarige F-jeugd (circa vijftien teams), eveneens op zondagmorgen. Als snel haakten hier andere verenigingen uit de stad Utrecht op aan en werd het een volwaardige competitie van inmiddels tien voetbalverenigingen.

Sinds september 2013 voetbalt het grootste deel van de zeven- en achtjarige F-jeugd op zondagmorgen

Het idee kende echter niet alleen positieve reacties. Veel verenigingsleden dachten dat het idee niet haalbaar was. Vooral de vaste vrijwilligers zijn vaak al zes dagen in de week bezig met de vereniging; zeven dagen in de week zou teveel zijn. Toen de vereniging voor het vraagstuk stond dat het moest kiezen tussen een ledenstop of het beschikbaar stellen van de zondag is voor de tweede optie gekozen. Het werven van vrijwilligers onder de nieuwe ouders bleek geen enkel probleem. Binnen enkele maanden draaide de organisatie.

De jeugd van vijf tot en met acht jaar die zich nu inschrijft wordt ingedeeld op zondag. Eerst wordt er onderling gespeeld en pas later in de zondagcompetitie. De totale groep vier-, vijf-, zes-, zeven- en achtjarigen op zondagmorgen bedraagt 250 spelers en speelsters.

Wachtlijst weg

Door het succes van het idee is de weerstand na verloop van tijd weggeëbd. De Meern heeft door dit aanbod veel meer leden aan zich weten te binden. Zelfs ouders die zelf op zaterdag werken komen naar de vereniging, zodat zij op zondag bij hun kind kunnen gaan kijken. De club heeft met de wijziging dus niet alleen voor een uitbreiding van het ledenaantal gezorgd, maar wist hiermee ook een nieuwe doelgroep aan te spreken. De enorme wachtlijst is nagenoeg verdwenen. Wel raadt de club andere verenigingen aan om spelers op één centrale dag te laten voetballen. Dus of op zaterdag, of op zondag.

Komend seizoen gaat De Meern een pilot houden met E-pupillen in een zondag E-competitie. De eerste volledige lichting die op zondag is begonnen gaat nu namelijk naar de E.

Download

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen