Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Soepele overgang van junioren naar senioren

KNVB Media
KNVB Media
15 april 2016, 14:29

De oprichting van een technisch commissie zorgt er bij RKVV Dommelen voor dat de wensen van de leden in kaart worden gebracht. De overgang van junioren naar senioren verloopt hierdoor veel soepeler. - Foto: KNVB Media

De oprichting van een technisch commissie zorgt er bij RKVV Dommelen voor dat de wensen van de leden in kaart worden gebracht. De overgang van junioren naar senioren verloopt hierdoor veel soepeler.

Hoe werkt het?

RKVV Dommelen ziet veel jeugdleden afhaken op het moment dat zij van de A-junioren overstappen naar het seniorenvoetbal. Om dit tegen te gaan richtte de club uit Valkenswaard een technische commissie. Met het project ‘In gesprek met’ werden de behoeften van de leden in kaart gebracht. Dommelen ging met de resultaten aan de slag om hen te voorzien in deze wensen. Het resultaat: meer teams, meer betrokkenheid en het plan om zo vroeg mogelijk vriendenteams samen te stellen zodat jeugdleden langer lid blijven.  

Plezier en ambitie gaan bij RKVV Dommelen prima samen. Recreatief en prestatief voetbal zijn twee pijlers die elkaar in de praktijk versterken. Bovendien is het wij-gevoel een belangrijke factor. RKVV Dommelen hecht belang aan normen en waarden, onderlinge betrokkenheid en wil voetbal voor iedereen mogelijk maken.

Aandacht voor de jeugd

De club uit de gemeente Valkenswaard besteedt veel aandacht aan de jeugd en de jeugdopleiding, wat in de afgelopen vijf seizoenen leidde tot een stijging van het aantal jeugdleden en dus ook van de hoeveelheid teams. Ondanks deze groei zag RKVV Dommelen diverse A-junioren stoppen met voetbal, vooral op het moment dat zij qua leeftijd moesten overstappen naar de senioren.

Er ontbrak een technische commissie

De reden? Op bestuurlijk niveau was er onvoldoende afstemming tussen de jeugdafdeling en seniorentak. “Er ontbrak een technische commissie”, legde jeugdvoorzitter Hans Keereweer uit. “Mede hierdoor daalde het aantal seniorenteams de afgelopen jaren. De jeugdcommissie gaf daarop het signaal af dat er actie moest worden ondernomen om spelers te behouden voor de vereniging.” Belangrijkste verbeterpunt was de oprichting van een centrale technische commissie, met als hoofd een bestuurslid technische zaken.

 We proberen al vroegtijdig vriendenteams te creëren vanuit de D-jeugd. Dat helpt om teams gedurende langere tijd bij elkaar te houden.

Project ‘In gesprek met’

In de praktijk houdt die persoon zich onder meer bezig met een jaarplanning en de afstemming tussen jeugd en senioren. Met ingang van het seizoen 2014/'15 is tevens het project 'In gesprek met' gestart. Hierbij wordt er verenigingsbreed gesproken met alle mogelijke doelgroepen: ouders van pupillen, spelers en speelsters van de lagere elftallen én de A- en B-junioren.

Door deze aanpak wordt van deze laatste groep tijdig hun wensen in kaart gebracht. Hoe zien zij de club, hun team en de begeleiding? Wat zijn hun toekomstplannen? En in welke samenstelling willen zij in de toekomst bij RKVV Dommelen blijven voetballen? Keereweer: "De vereniging heeft daarbij aangegeven dat alle opties open zijn. Van de oprichting van een zaterdag seniorenteam tot het spelen op een andere dag of aanvangstijd. Kort gezegd: zij vragen en de vereniging organiseert en faciliteert."

Omschakeling

Door te luisteren naar de leden weten we beter wat hun drijfveren en motieven zijn

Dat vraagt om een omschakeling in de organisatie. De club werd voor de uitdaging gesteld om op andere dagen of tijden voetbal mogelijk te maken. Dit vereist weer aanpassingen voor de kantine, het openstellen van het sportpark, de afstemming met gemeente enzovoort. Keereweer: "Daarnaast worden we de laatste jaren ook geconfronteerd met het feit dat spelers op het laatste moment toch andere keuzes - bijvoorbeeld door studie - maken en alsnog stoppen. Ondanks deze uitdaging geloven we erin dat persoonlijk contact ertoe leidt dat meer spelers en speelsters blijven voetballen bij RKVV Dommelen, maar dan wel op basis van de invulling van hun specifieke wensen."

"Door te luisteren naar de leden weten we beter wat hun drijfveren en motieven zijn. Wij kunnen op onze beurt onze opties en mogelijkheden persoonlijk uitleggen en daar uiteindelijk ook invulling aan geven", vervolgt de jeugdvoorzitter. "De eerste resultaten zijn positief. We hebben drie A-juniorenteams voor het seizoen 2015/'16. Daarnaast zijn diverse meiden overgestapt naar het vrouwenteam, omdat we tijdig hun signalen opgepikt hebben."

Vriendenteams

"Ook proberen we al vroegtijdig vriendenteams te creëren vanuit de D-jeugd. Dat helpt om teams gedurende langere tijd bij elkaar te houden. Dit alles is het resultaat van onze gesprekken. Daarnaast is het mooi om te zien dat meer en meer jeugdspelers hun maatschappelijke stage vervullen binnen de vereniging. Ook hierin wil de vereniging meedenken en meewerken."

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan de vereniging helpen met dit onderwerp.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Ruim 1,2 miljoen Nederlanders binden wekelijks de schoenen onder voor een voetbalwedstrijd of training. Het streven is: een leven lang voetbal. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen