Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ledenbehoud door volledige teamdoorstroom

KNVB Media
KNVB Media
13 april 2016, 14:27

VV Foreholte slaagt erin spelers in de juniorencategorie veelal binnenboord te houden. Dit doet het door teams zo lang mogelijk volledig intact te houden. - Foto: KNVB Media

VV Foreholte slaagt erin spelers in de juniorencategorie veelal binnenboord te houden. Dit doet het door teams zo lang mogelijk volledig intact te houden.

 

Hoe werkt het?

Bij Foreholte is het aantal spelers per categorie ongeveer even groot, terwijl bij veel clubs krimp in het ledenaantal te zien is naar mate de leeftijd stijgt. De club heeft als uitgangspunt dat het de jeugdteams al van jongs af aan zo veel mogelijk intact wil houden. Naast ledenbehoud levert dit ook veel betrokkenheid op van ouders en vrijwilligers. Om te zorgen dat ook het prestatieve voetbal niet wordt vergeten, maakt de vereniging uit Voorhout gebruik van interne scouting. Zo gaat recreatief en prestatief voetbal hand in hand, zonder dat dit een negatief effect heeft op de uitstroom van leden.

VV Foreholte uit het Zuid-Hollandse Voorhout is een grote vereniging die beschikt over 63 jeugdteams en zeventien seniorenteams. Ook op het gebied van meisjes- en vrouwenvoetbal gaat het naar behoren. Foreholte heeft één vrouwenteam en daarnaast bestaat ongeveer twaalf procent van de jeugd uit meiden. Foreholte combineert prestatief met recreatief voetbal. De selectie-elftallen spelen overwegend hoofdklasse, de overige elftallen variëren duidelijk in niveau. Wat Foreholte zo uniek maakt? Er is geen sprake van de veel voorkomende piramide waarin de E-jeugd groot is, de D-jeugd kleiner, de C-jeugd nog kleiner et cetera. Bij Foreholte is het aantal spelers per categorie ongeveer even groot.

Teams intact houden

Natuurlijk is er sprake van enige uitstroom bij de oudste jeugdelftallen, maar die is zeker niet zo groot als bij andere verenigingen. VV Foreholte slaagt er dus in veel spelers in de juniorencategorie binnenboord te houden. Hoe komt dat? Een kwestie van beleid, stelt jeugdvoorzitter Martin Weijers. VV Foreholte heeft als uitgangspunt dat het de jeugdteams al van jongs af aan zo veel mogelijk intact wil houden. "We proberen teams die zijn begonnen in de F- of de E-pupillen bij elkaar te houden tot aan de A-junioren. Dat levert naast ledenbehoud ook veel betrokkenheid van ouders en vrijwilligers op."

Het idee is dus om bestaande teams geheel compleet als team door te laten stromen naar de volgende categorie. Spelers blijven daardoor langer met elkaar voetballen, worden vrienden, krijgen een teamgevoel en stoppen niet omdat zij met elkaar kunnen blijven voetballen. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf. Sommige teams hebben extra aandacht nodig omdat de samenstelling daar minder goed is dan bij andere teams, legt Weijers uit. "Aan die teams wordt extra aandacht besteed. Daarbij kijken we of we leden kunnen overplaatsen naar andere teams. Laten we zeggen dat dit in negentig procent van de gevallen uitstekend werkt."

Interne scouting

Gaat dit systeem niet ten koste van prestatief voetbal? Om als vereniging ook op prestatief gebied een rol van betekenis te spelen beschikt VV Foreholte over een interne scouting die het inzet voor het selectieproces. De interne scouting gaat bij bestaande teams op zoek naar spelers van kwaliteit, die ook nog bereid zijn hun huidige team te verlaten om deel te maken van een selectie-elftal. "Criterium is dat de geselecteerde speler beter is dan een speler die op dat moment al in het selectieteam speelt", legt jeugdvoorzitter Weijers uit. "De beste spelers spelen in de selectie, maar omdat er niet doorgeselecteerd wordt blijven de meeste teams intact. Wat opvalt is dat ook de selectie-elftallen, ondanks het hogere verloop in vergelijking met recreatieve elftallen, echt teams zijn met spelers die al langere tijd met elkaar voetballen."

Teams intact houden en compleet doorsturen naar de volgende leeftijdscategorie werpt zijn vruchten af op het gebied van ledenbehoud. Daarnaast zorgt het voor een hogere betrokkenheid onder ouders. Ouders kennen elkaar, omdat hun kinderen al langer met elkaar spelen. Dat zorgt ervoor dat zij zich vrijwillig aanbieden als leider of trainer en niet moeilijk doen over zaken als vervoer. “Daarnaast proberen wij spelers ook als compleet team over te zetten van de junioren naar de senioren. Ondanks enige uitval van jeugd naar senioren wordt de teambenadering ook hier goed ontvangen. En als de samenstelling van een ploeg niet optimaal is, besteed dan extra aandacht aan dit team. Zo voelen ook deze leden zich gewaardeerd.”

Download

Download hieronder het praktijkverhaal zodat je het kunt delen met bestuurders en coördinatoren van andere verenigingen.

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan de vereniging helpen met dit onderwerp. Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen