Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zo behoud je studenten

KNVB Media
KNVB Media
12 april 2016, 14:22

Robur et Velocitas zag veel A-junioren vanwege studie de club verlaten. De seniorentak telde nog maar zeven teams. Het bestuur en de spelers vonden samen een oplossing. - Foto: KNVB Media

Robur et Velocitas zag veel A-junioren vanwege studie de club verlaten. De seniorentak telde nog maar zeven teams. Het bestuur en de spelers vonden samen een oplossing.

 

Hoe werkt het?

Robur et Velocitas had te maken met voetballers die vanwege studie de club verlaten. Mede hierdoor daalde het aantal seniorenteams. Door het beleggen van zogenoemde klankbordbijeenkomsten werden de studenten gevraagd op welke manier zij hun studie kunnen combineren met voetballen bij Robur, zonder dat zij stoppen als lid. Het aanbod bleek niet helemaal overeen te komen met de wensen van de studenten. Het bestuur van Robur paste de trainingstijden aan en besteedde extra aandacht aan het tweede seniorenteam. Ook werd de vrijdagavond omgedoopt tot een verenigingsavond waar de studenten gezellig met hun vrienden kunnen zitten. Het resultaat is dat deze groep behouden blijft voor de club.

Robur et Velocitas is een vermaarde amateurvereniging, gelegen aan de noordrand van Apeldoorn. Een ware traditieclub met geboortejaar 1882 en daarmee de op drie na oudste voetbalclub van Nederland. Normen en waarden staan hoog in het vaandel en de goede sfeer op de club heeft tot gevolg dat jeugd uit heel Apeldoorn toestroomt naar sportpark Kerschoten. De vereniging is nog steeds groeiende. Onlangs werd het duizendste lid verwelkomd: een mijlpaal. Feit is dat met name de jeugdafdeling floreert, maar de seniorentak op dit moment slechts zeven teams telt. Robur et Velocitas verliest de oudere jeugdleden op het moment dat zij het ouderlijk huis uitvliegen om te gaan studeren. De doorstroming naar de senioren stagneert daardoor.

Klankbordbijeenkomsten

Veel jongeren van Robur et Velocitas kiezen voor een studie in de Randstad, legt jeugdcoördinator Laurens van Gils uit. "Het bestuur ontdekte dat zij problemen hadden met het combineren van studie en voetbal. Daarop werd besloten zogenoemde klankbordbijeenkomsten met hen te beleggen." Enerzijds wilde het bestuur bij de jongeren achterhalen op welke manier zij hen tegemoet kon komen, anderzijds wilde het bestuur zichzelf ook een target opleggen: minstens 70 procent van het eerste team moet uit 'eigen kweek' bestaan.

Vriendschapsplek

Bij Robur et Velocitas wordt de kantine het 'clubhuis' genoemd. Dit om te benadrukken dat het echt een vriendschapsplek is waar iedereen zich thuis voelt. Het clubhuis is de plek waar het bestuur met de jeugdleden in gesprek ging. Met als belangrijkste vraag: in welke vorm zou je toch willen blijven voetballen in Apeldoorn, ook al ben je verhuisd naar een andere stad? En hoe kan de club daarbij helpen? Door de laagdrempelige klankbordbijeenkomsten werd er veel duidelijk. "Er waren niet zozeer moeilijkheden", vertelt Van Gils. "Wel kreeg het bestuur al snel het besef dat de structuur en het aanbod moest veranderen om de club aantrekkelijk te houden voor de (oudere) jeugd. In overleg met hen is de training verplaatst naar vrijdag. Hierdoor kunnen jongens die in een andere stad wonen toch meetrainen voor de wedstrijddag."

Behalve deze logistieke oplossing, besloot het bestuur op technisch gebied extra aandacht aan het tweede team te gaan besteden, waardoor de A-jeugd voortaan soepel door kan stromen naar het seniorenniveau. Het tweede wordt nu geleid door een van de beste trainers. Het eerste en tweede spelen tegelijk uit en thuis, zodat ze elkaar kunnen supporteren. Ook de aanvangstijd is aangepast. De wedstrijd begint om 12.00 uur in plaats van het ietwat vroege 10.00 uur.

Darten en kaarten

Alle jeugdleden blijven ook ná hun verhuizing voetballen bij Robur et Velocitas. Bovendien is de vrijdag nu een heel belangrijke clubavond geworden. De A-jeugd traint dan niet alleen, ze maken er echt een verenigingsavond van met hun vrienden. Ook wordt er op verzoek gedart en gekaart. "Dit is allemaal een afgeleide van de klankbordgroepen", aldus jeugdcoördinator Van Gils. "Het belangrijkste is om ook daadwerkelijk iets te doen met de ideeën. Geef jeugd de ruimte om plannen te ontwikkelen, zoals een dartavond op de club. Blijf niet in de invoren toren zitten, maar daal af."

Download

Download hieronder het praktijkverhaal zodat je het kunt delen met bestuurders en coördinatoren van andere verenigingen.

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan de vereniging helpen met dit onderwerp.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen