Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdspelersraad stopt krimp jeugdafdeling

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2016, 14:19

VV Loenermark kampte met een krimpende jeugdafdeling en besloot met de jongeren te gaan praten. Een bloeiende jeugdspelersraad is het resultaat. - Foto: KNVB Media

VV Loenermark kampte met een krimpende jeugdafdeling en besloot met de jongeren te gaan praten. Een bloeiende jeugdspelersraad is het resultaat.

 

Hoe werkt het?

VV Loenermark installeerde een jeugdspelersraad om het krimpende jeugdledenaantal tegen te gaan. Vanaf de D-junioren kiest elk team één vertegenwoordiger. De voorzitter van de jeugdcommissie is het aanspreekpunt en gesprekpartner voor de afgevaardigde jeugdleden. De jeugdspelersraad zorgt dat de jeugdcommissie nog beter geïnformeerd wordt omtrent wensen, vragen en problemen. Ideeën en initiatieven van de spelers kunnen zo rechtstreeks besproken worden. Door als bestuur serieus om te gaan met de wensen en behoeften van jeugdleden krijgen de jongeren meer binding met de club en blijven zij langer lid. Sinds de oprichting van de jeugdspelersraad is de jeugdafdeling van Loenermark met vijftien procent gegroeid.

VV Loenermark is een typische dorpsvereniging met circa zeshonderd leden. De club heeft een stabiel aantal van tien seniorenteams, maar merkte dat het aantal jeugdleden afnam. Twee jaar geleden is de urgentie ingezien en heeft een groep enthousiaste vrijwilligers onder aanvoering van de jeugdcommissie de handschoen opgepakt om deze trend te keren. Het feit dat relatief veel jonge mensen het dorp verruilen voor een andere woonplaats, maakt de klus om het jeugdledenaantal in stand te houden extra uitdagend.

Niet over, maar met jeugd praten

De Loenerse club richtte een jeugdspelersraad op. Gekozen vertegenwoordigers uit alle teams vanaf de D-jeugd spreken vier maal per jaar met de voorzitter van de jeugdcommissie om lopende zaken door te nemen. Door serieus met de jeugd in gesprek te gaan en hen medeverantwoordelijk te maken voor het clubbeleid hoopt de vereniging jeugdleden betrokken te houden en uitstroom tegen te gaan. Hans Plant is technisch jeugdcoördinator, voetbalvader en lid van de jeugdcommissie. Hij stelt dat het streven naar diversiteit binnen het bestuur de aanleiding was voor het oprichten van de jeugdspelersraad. "We praten niet langer meer over, maar met de jeugd. We willen hen de kans geven om hun mening te spuien en tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid geven. De jeugdspelersraad biedt de vereniging en de jeugd een plek om zorgen en ideeën uit te wisselen. Uitgangspunt daarbij is natuurlijk dat het bestuur serieus luistert naar signalen van deze raad en waar mogelijk actie onderneemt."

Uit ieder team een vertegenwoordiger

Vanaf de D-pupillen kiest elk team een vertegenwoordiger die deel uit maakt van de spelersraad. De voorzitter van de jeugdcommissie is het aanspreekpunt en gesprekpartner voor de afgevaardigde jeugdleden. Daarnaast is er een WhatsApp-groep waarin ad hoc zaken worden gedeeld. De spelersraad heeft een rol als de verbinding tussen spelers en jeugdcommissie, maar ook tussen spelers en teambegeleiders als dat nodig is. Het heeft een adviserende rol waarin de koers in het jeugdbeleidsplan als uitgangspunt wordt genomen. De jeugdspelersraad zorgt dat de jeugdcommissie nog beter geïnformeerd wordt omtrent wensen, vragen en problemen. Ideeën en initiatieven van de spelers kunnen zo rechtstreeks besproken worden. Taken en verantwoordelijkheden van de spelers in de raad zijn van tevoren op papier gezet.

Volgens Plant is het heel belangrijk dat de hele vereniging achter een dergelijk initiatief staat. "Wij hebben als jeugdcommissie natuurlijk ook met bestuur afgestemd dat we vonden dat de jeugdraad er moest komen. De bestuursleden waren meteen enthousiast en zullen ondersteunen als dat nodig is. Zo is er een klein budget beschikbaar om ideeën tot uitvoer te brengen”.

Vijftien procent groei

Loenermark is pas in 2015 begonnen met de jeugdspelersraad, maar de resultaten zijn heel positief. Plant geeft een voorbeeld: "Michelle is tien jaar en de vertegenwoordiger van de D-pupillen. Ze is nog jong, maar heel betrokken. In de eerste vergadering gaf zij aan dat de kleedkamerindeling voor meisjes voor verbetering vatbaar was. We waren al van plan dat aan te pakken, maar hebben dat na dit signaal voortvarend opgepakt." Een ander mooi voorbeeld is een teamactiviteit voor A-junioren die dankzij de spelersraad tot stand is gekomen. "De A-junioren kwamen met het initiatief om te skiën in Zoetermeer hadden dit al voor een groot deel zelf geregeld. Super voor de sfeer in het team en de betrokkenheid met de club”. Sinds het nieuwe jeugdbeleid twee jaar geleden is de jeugdafdeling met vijftien procent gegroeid. “Clubs die een vergelijkbaar initiatief willen opzetten kan ik aanraden om draagvlak te creëren binnen de club zodat men oprecht benieuwd is naar de mening van jeugdleden. Probeer daarnaast de verwachtingen te managen en de successen te vieren.”

Download

Download hieronder het praktijkverhaal zodat je het kunt delen met bestuurders en coördinatoren van andere verenigingen.

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan jouw vereniging helpen met dit onderwerp.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen