Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meidenvoetbal profiteert van regiosamenwerking

KNVB Media
KNVB Media
16 december 2016, 14:05

In de regio Den Haag werken verschillende verenigingen actief met elkaar samen. Om elkaar zo veel mogelijk te helpen, te versterken, te inspireren, te leren van elkaar, gebruik te maken van elkaars kennis en kwaliteiten en hun krachten te bundelen. - Foto: KNVB Media

In de regio Den Haag werken verschillende verenigingen sinds kort actief met elkaar samen. Om elkaar zo veel mogelijk te helpen, te versterken, te inspireren, te leren van elkaar, gebruik te maken van elkaars kennis en kwaliteiten, samen te werken en hun krachten te bundelen. Een van de vlakken waarop dat gebeurt is het meidenvoetbal. Mét resultaat.

Het was ongeveer een jaar geleden dat sv Voorschoten’97 op een door de KNVB georganiseerde avond over samenwerking in het meidenvoetbal in contact kwam met een aantal andere verenigingen uit de buurt. Al snel bleek dat de uitdagingen waar de club tegenaan liep ook speelden bij de andere verenigingen. “Een heel enthousiaste ouder en ik hadden het stokje meidencoördinatie net overgenomen bij Voorschoten en wij stonden open voor de ervaringen van andere verenigingen”, vertelt Tonnie van Genugten, meidencoördinator bij Voorschoten’97.

Toen ze hoorden over de thema-avond waren ze dan ook direct enthousiast. De bijeenkomst bleek een schot in de roos. “We hebben op die avond gebrainstormd over zaken waar we informatie over zouden kunnen uitwisselen.” Nog op diezelfde avond werd besloten om de meeting een vervolg te geven.

De uitdagingen waar de club tegenaan liep speelden ook bij de andere verenigingen

Gezamenlijke actiepunten

Zo gezegd zo gedaan en niet veel later spraken de clubs eerst bij Graaf Willem II VAC uit Wassenaar en later bij Voorschoten over de gezamenlijke actiepunten. “Dat ging over een aantal overeenkomstige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling dat meisjes in sommige gevallen later op voetbal gaan. Vaak pas op het moment dat ze in een meisjesteam kunnen uitkomen omdat ze zich niet helemaal thuis voelen in de gemengde teams”, vervolgt Van Genugten.

Maar ook zaken als de werving van meiden, teamsamenstelling en speciale trainersopleidingen voor meidenteams kwamen aan de orde. “Heel nuttig”, zo constateerden de deelnemende verenigingen.

Eigen competitie

We hebben echt wat aan de goede voorbeelden van de andere verenigingen

Een andere uitdaging waar de verenigingen tegenaan lopen is om de aangemelde meiden allemaal onder te brengen in de beschikbare teams. “Vaak zie je dat er net twee of drie speelsters te weinig zijn om een tweede of derde team op te richten. We hebben in het platform gesproken over mogelijke samenwerking daarin”, vertelt Van Genugten. “Concreet is daar nog niets uitgerold, maar we spreken er wel over, dat is op zichzelf al een positief punt.”

Enthousiast

Sowieso zijn de meidencoördinatoren van Voorschoten erg enthousiast over de samenwerking tussen de clubs. “We hebben echt wat aan de goede voorbeelden van de andere verenigingen. Wat hebben zij al geprobeerd en wat werkte wel en wat niet. En de lijntjes zijn ook heel kort nu. Zo hebben we bijvoorbeeld gesproken over meidentoernooien. Overal werd een toernooi georganiseerd waardoor het lastig was om de toernooien bezet te krijgen. Daar proberen we nu verandering in te krijgen en afspraken over te maken. Wij ervaren de samenwerking in ieder geval als heel prettig.”

Op KNVB ASSIST vind je meer informatie en inspiratie om de samenwerking te zoeken met andere clubs.

Samenwerken Samenwerken In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen