Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Groei vrouwenvoetbal met speciale werkgroep

KNVB Media
KNVB Media
6 januari 2016, 13:58

Bij DZC’68 kreeg het meiden- en vrouwenvoetbal een prominente plek in het beleidsplan. Dankzij goede werving en acties om bestaande leden te behouden, groeide het ledenaantal spectaculair. - Foto: KNVB Media

Bij DZC’68 kreeg het meiden- en vrouwenvoetbal een prominente plek in het beleidsplan. Dankzij goede werving en acties om bestaande leden te behouden, groeide het ledenaantal spectaculair.

DZC'68 uit Doetinchem is een club met zo'n 1.450 leden. Het eerste mannenelftal bestaat voor het merendeel uit eigen kweek. Bij de jeugd spelen de A1, B1 én C1 op landelijk niveau. Sinds een paar jaar is het meiden- en vrouwenvoetbal een speerpunt. In 2013 publiceerde de club een beleidsplan vrouwenvoetbal. Een speciale werkgroep werd geformeerd om de doelstellingen te realiseren: meer actieve vrouwelijke leden en een prestatiegericht damesseniorenteam. Het werkt. De afdeling vrouwenvoetbal van DZC'68 groeit sindsdien spectaculair.

Speciale slogan

'Voetbal een mannensport? Dacht het niet!' Met deze slogan is de werkgroep vrouwenvoetbal onder leiding van Wim Hoopman in 2013 voortvarend aan de slag gegaan. Zowel ledenwerving als het behoud van bestaande leden was een belangrijk aandachtspunt. Hoopman: "We wilden goed kijken naar de oorzaken van het verloop onder oudere jeugdspeelsters." In de praktijk ging de werkgroep vooral in gesprek met alle betrokkenen: speelsters, trainers en ouders. En wekte zo enthousiasme en motivatie binnen de vereniging.

  • Voetbal een mannensport? Dacht het niet!

Als eerste heeft de werkgroep de teamindelingen (VR1, MA1, MB1, MC1) stabiel gemaakt voor de komende drie jaar. Gelijktijdig startte de werkgroep allerlei activiteiten, zoals vriendinnendagen en Ladies City Beach Soccer, om speelsters te werven voor een nieuw MD1-team. "Het aantal aanmeldingen nam spectaculair toe en aan het eind van het seizoen 2013/'14 konden we drie nieuwe teams vormen: ME1, MD1, MC2", schetst Hoopman. "Intussen werd via social media aandacht voor het meiden- en vrouwenvoetbal bij DZC’68 gegenereerd en wierven wij sponsors voor de diverse teams. Tevens hebben we veel KNVB-bijeenkomsten bezocht om kennis te delen en te leren van succesvolle clubs uit de buurt."

Scholing voor trainers

De balans tussen plezier en presteren is heel belangrijk

Vaak worden enthousiaste ouders trainer van meidenteams. Om ook het sportieve aspect niet te vergeten hebben Hoopman en zijn werkgroep scholingen aangeboden voor deze coaches. "De balans tussen plezier en presteren is heel belangrijk. DZC´68 wil een vereniging zijn waar speelsters worden uitgedaagd en zich kunnen ontwikkelen, maar waar ook plezier centraal staat. Iedereen dient een ambassadeur van het vrouwenvoetbal te zijn. Ook diversiteit aan kwaliteiten binnen de werkgroep is belangrijk, want kennis van communicatie en het hebben van een goed maatschappelijk netwerk is net zo veel waard als bijvoorbeeld voetbaltechnische kennis. Formeer in ieder geval een werkgroep die vriendelijk, daadkrachtig, verbindend en enthousiast te werk gaat."

Medio 2014 werd Hoopman als coördinator vrouwenvoetbal benoemd. Sinds het seizoen 2015/'16 valt het eerste vrouwenteam onder prestatiesport en dat leverde direct een behoorlijke kwaliteitsimpuls op. Er kon een gekwalificeerde trainer worden aangetrokken en de beste speelsters kwamen via selectie bovendrijven. Het selectieteam is een volgende stap om te bouwen aan een sterke meiden- en vrouwenafdeling. De groei heeft eraan bijgedragen dat speelsters op hun eigen niveau kunnen spelen.

Download

Wil je aan de slag gaan met het behouden of werven van leden? Kijk dan op de speciale pagina of ledenwerving en -behoud om te kijken welke stappen je kan ondernemen. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan de vereniging helpen met dit onderwerp.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen