Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Met een smile naar huis bij Vrienden- & vriendinnendagen DTS Ede

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2017, 13:52

Voor DTS Ede is het organiseren van een Vrienden- & Vriendinnendag een automatisme geworden. De club ziet het als de ideale manier om nieuwe leden te werven én om de vereniging optimaal te promoten. - Foto: KNVB Media

Voor DTS Ede is het organiseren van een Vrienden- & Vriendinnendag een automatisme geworden. Yvo Cobussen, technisch coördinator van de meiden en vrouwen bij de club, ziet het als de ideale manier om nieuwe leden te werven én om de vereniging optimaal te promoten.

Op 26 april staat er een nieuwe Vrienden- & Vriendinnendag gepland. Dit keer hoeft Cobussen zich niet druk te maken om de invulling van de dag. Ajax is aanwezig met onder andere een aantal speelsters van het vrouwenelftal. Zij doen alle voetbalactiviteiten. DTS Ede faciliteert en zorgt voor een optimale promotie.

Ajax

“Wij hebben Ajax aangeschreven met de vraag of ze dit willen doen. Het speelt zeker mee dat wij een grote amateurclub zijn met ongeveer 1.250 leden”, legt Cobussen uit. “Via de plaatselijke sportservice, onze eigen kanalen en de scholen proberen we zoveel mogelijk mensen naar het evenement te krijgen. Persoonlijk contact werkt vaak nog het beste. Wij spreken onze jeugdleden allemaal aan met de vraag of ze nog vriendjes en vriendinnetjes hebben die mee willen doen.”

De deelnemers aan de Vrienden- & Vriendinnendagen krijgen instructies.

Tijdens vorige edities moest DTS Ede het doen zonder de aanwezigheid van Ajax. Ook deze dagen waren een groot succes. “We zijn een aantal jaren geleden begonnen met Vriendinnendagen om de meidentak van de club te vergroten. Uiteindelijk hebben we dit breder getrokken en hebben we ook de jongens erbij betrokken. We organiseren deze dagen niet jaarlijks. Eens in de zoveel tijd is er iemand die voorstelt om een dergelijke dag te houden. Dat is vaak het sein om weer te beginnen.”

Houd het simpel

Houd het simpel, is volgens Cobussen de beste aanpak. “In voorgaande jaren deden we vaak een ochtend- en een middagprogramma. In de ochtend kunnen de kinderen een parcours doen met wat traptrainingen, oefeningen voor het balgevoel en diverse spelletjes. Tussen de middag bieden we wat te eten en te drinken aan. Het tweede deel is vaak een toernooitje, waarbij we uiteindelijk ook een eindwinnaar hebben. Maak de dag in elk geval niet te lang. Het moet leuk blijven, iedereen moet met een smile naar huis. Van een uur of tien tot vier is lang genoeg.”

Maak de dag niet te lang. Van tien tot vier is lang genoeg

DTS Ede geeft altijd een goodiebag mee. “We vragen onze sponsor ING of ze iets willen aanleveren. Een speciaal tasje met een flesje water en een sleutelhanger is al leuk. Uiteraard doen we daar ook alle clubgegevens bij zodat iemand zich gemakkelijk bij ons kan aanmelden.”

Meten

Hoeveel extra leden het oplevert, weet Cobussen niet. “Dat is lastig te meten. We merken vaak een piek wanneer er afzwemmen is geweest. Dan kunnen de kinderen weer op een andere sport. Vaak zie je dan namen voorbijkomen die eerst op de Vrienden-& Vriendinnendagen zijn geweest. Sowieso zoeken we na afloop altijd contact met de ouders van kinderen die mee hebben gedaan. We willen graag weten wat ze wel en niet leuk vonden. We krijgen dan alleen maar leuke en positieve reacties.”

Cobussen vindt voor de organisatie vooral de keuze van de leeftijdscategorie van belang. “Kijk goed in welke leeftijdscategorie je wilt groeien en stem daar het programma op af. Ik adviseer om de organisatie te richten op de jongste kinderen. Hierdoor kun je op de lange termijn groeien in alle lagen van de club.”

Clubs kunnen aan de slag met het organiseren van Vrienden- & Vriendinnendagen met het promotiemateriaal op KNVB Assist. Ook de verenigingsadviseur uit de regio kunnen clubs bijstaan bij dit onderwerp.

Vrienden- & Vriendinnendagen Vrienden- & Vriendinnendagen Bekijk alle informatie en promotiematerialen op KNVB ASSIST om een Vrienden- & Vriendinnendag te organiseren bij jouw club.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen