Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Walking Footballers willen van geen stoppen weten

KNVB Media
KNVB Media
11 april 2016, 13:23

Elke dinsdagmorgen staan er op het kunstgrasveld van SHH in Herten zestien senioren voor hun wekelijkse sportieve arbeid: Walking Football. - Foto: KNVB Media

Elke dinsdagmorgen staan er op het kunstgrasveld van SHH in Herten zestien senioren voor hun wekelijkse sportieve arbeid: Walking Football. Binnen twee maanden startte de Limburgse club deze tak van voetbal op en heeft het ambitieuze doelstellingen voor de toekomst.

Net als bij de andere amateurclubs was het afgelopen zomer stil op de velden van SHH. Alle spelers pakten hun rust om bij te komen van een lang seizoen en zich op te laden voor een nieuw voetbaljaar. Behalve de mannen en één vrouw van het Walking Football-team. ‘Rust pakken? Niks daarvan’, moeten zij gedacht hebben. Het gezelschap kon het wekelijkse pleziertje niet missen en trainde lekker verder in de zomer.

Naast het voetbal is het sociale aspect heel belangrijk. Zij konden het wekelijkse pleziertje niet missen

Volgens voorzitter Hans Schroots typeert het de Walking Footballers.“Naast het voetbal is het sociale aspect heel belangrijk. Ze vonden het zonde om in de zomermaanden niet naar de club te komen. Uiteraard was dat geen probleem.”

Pilot

Schroots heeft de Walking Football-tak er sinds het voorjaar bijgekregen. “Een oud speler van het voormalig KSV Swift kwam vragen welke mogelijkheden er hiervoor waren. Toen wij deze vraag neerlegden bij de gemeente Roermond bleek het al met zoiets bezig te zijn. Vervolgens zijn wij in samenwerking met de gemeente en de clubs EMS/RFC en SVC 2000 uit de regio begonnen met een pilot. In april was de aftrap van Walking Football Roermond waarbij de VVV-Venlo OldStars een demonstratie hebben gegeven.”

Aan media-aandacht was geen gebrek. En dat kwam goed uit. De club was tenslotte op zoek naar mensen die elke dinsdagmorgen konden komen voetballen. “Een aantal weken later begonnen we met veertien spelers, waaronder één vrouw en de voorzitter van EMS/RFC. Ook hadden we via de gemeente een trainer geregeld en meldde zich een scheidsrechter aan die vanwege zijn rolstoel niet mee kon voetballen. Het was de perfecte basis om te beginnen.”

Er is altijd wel iemand die vlaai bij zich heeft

Koffie

Schroots is erg blij met Walking Football op de club. “Het is een groot succes. We zien de mensen elke week eerder komen om koffie of thee te drinken. Na afloop komen ze allemaal weer terug naar de kantine. Er is altijd wel iemand die vlaai bij zich heeft. Het is fijn dat wij als club deze mensen de mogelijkheid bieden om sportief en sociaal actief te blijven.”

Inmiddels heeft het team van Walking Football Roermond ook het eerste toernooi achter de rug bij VVV-Venlo. “Het was een erg gezellige dag, al bleek dat een aantal spelers nog wel erg fanatiek is”, constadeerde Schroots. “De ouderen willen per se winnen en reageren dan soms te fel naar teamgenoten. Dat zou je niet verwachten, maar dat komt ook op deze leeftijd nog voor. Na afloop hebben ze het hier met elkaar over gehad en is alles weer goed. Winnen is leuk maar natuurlijk helemaal niet meer belangrijk. Tijdens het toernooi werd niet eens een stand bijgehouden. Dat zegt alles.”

Een spelmoment uit één van de wedstrijden van het Walking Football-toernooi bij VVV-Venlo. Foto: VIA VVV.

Verder groeien

De komende jaren wil SHH samen met EMS/RFC, SVC 2000 en de gemeente Walking Football Roermond verder laten groeien. “We hebben subsidie gekregen voor de komende twee jaar. Hierdoor kunnen onze voetballers blijven trainen met een trainer en hebben ze goede materialen. De doelstelling van het project is om binnen twee jaar te groeien naar zestig spelers. Het is erg leuk om te zien dat de huidige spelers op de Beweegdagen in Roermond en in verzorgingstehuizen zijn gaan flyeren. Zij willen er graag nieuwe voetbalmaatjes bij hebben.”

Voor clubs die ook met Walking Football willen beginnen, heeft Schroots een tip. “Ga niet in je eentje proberen het wiel uit te vinden, maar kijk om je heen. Zoek contact met clubs in de omgeving en leg je ideeën voor bij de gemeente. Wanneer je hen achter je hebt staan, kom je een heel eind.”

Zelf aan de slag met Walking Football? De KNVB kan je hierbij ondersteunen. Ook de verenigingsadviseur kan helpen bij het opzetten van activiteiten voor de oudere voetballer.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen