Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Berkum bespaart duizenden euro’s

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus 2016, 15:04

VV Berkum is een voorbeeld voor andere verenigingen op het gebied van duurzaamheid met hun zonnepanelen, vier zonneboilers en ledverlichting. Er zijn zelfs plannen om van windenergie gebruik te maken. - Foto: KNVB Media

VV Berkum is een voorbeeld voor andere verenigingen op het gebied van duurzaamheid met hun zonnepanelen, vier zonneboilers en ledverlichting. Er zijn zelfs plannen om van windenergie gebruik te maken.. Er zijn zelfs plannen om van windenergie gebruik te maken.

Hoe werkt het?

Door een aantrekkelijke subsidie van de provincie Overijssel van vijftig procent van de investering besloot VV Berkum zonnepanelen aan te schaffen, met als gevolg een jaarlijkse besparing van € 8.000. Daarna kreeg de Zwolse club de smaak te pakken en schafte het vier zonneboilers aan. Hiermee bespaart het veertig procent op de energie die nodig is voor warm water.

Ook is het sportpark voorzien van ledverlichting. Daarnaast laat de vereniging sponsoren en leden van de club profiteren van de kennis over duurzame investeringen. Berkum geldt dan ook als een voorbeeldclub op het gebied van duurzaamheid. De investeringen leveren jaarlijks minimaal € 10.000 aan besparing op.

Energiebesparende maatregelen

Na de aanschaf van de zonnepanelen kregen we de smaak te pakken

VV Berkum uit Zwolle is opgericht in 1961. De vereniging telt 1100 leden en 58 teams. De club kwam in 2011 op het idee om energiebesparende maatregelen te treffen vanwege een subsidieregeling van de provincie Overijssel. De provincie wilde vijftig procent subsidiëren voor het installeren van zonnepanelen op overheidsgebouwen.

“De voetbalvelden zijn ook eigendom van de gemeente en wij vonden dat VV Berkum ook gebruik moest kunnen maken van de regeling”, legt voormalig voorzitter en projectleider Roel van ’t Oever uit. Uiteindelijk ging de gemeente overstag en kon VV Berkum voor de helft van de prijs 156 zonnepanelen aanschaffen. Afgelopen seizoen werd hierdoor 35.000 kWh op het verbruik van 60.000 kWh zelf opgewekt en dat leverde de vereniging een besparing van ongeveer € 8.000 op. “En na de aanschaf van de zonnepanelen kregen we de smaak te pakken.”

Op het dak van de hoofdtribune zijn al enkele jaren vier zonneboilers te vinden, die onder andere dienen als voorverwarming voor de bestaande grote boiler. VV Berkum bespaart hiermee zo’n veertig procent op de energie die nodig is voor warm water. Daarnaast wordt er op het sportpark gebruik gemaakt van led-verlichting en zijn er zelfs plannen om aan de slag te gaan met windenergie. Alle initiatieven op het gebied van duurzaamheid leidden in 2014 al tot de uitverkiezing tot meest duurzame sportvereniging bij het SportGala Zwolle.

Anderen laten meeprofiteren

En VV Berkum richtte zich in haar duurzaamheidsplannen niet alleen op de eigen organisatie. Het organiseerde een avond voor de ongeveer 250 sponsoren én voor de leden van de vereniging om de mensen te wijzen op alle regelingen die er bij de provincie beschikbaar zijn voor duurzame investeringen. “We hebben iedereen bij ons verhaal over duurzaamheid betrokken. In de wijk waarin we gevestigd zijn, werken we onder de noemer ‘Berkum Samen’ aan collectieve energiecontracten en het aankopen van zonnepanelen”, aldus Van ’t Oever.

We hebben iedereen bij ons verhaal over duurzaamheid betrokken

Omdat VV Berkum één van de eerste verenigingen was in Nederland die duurzaamheid op de agenda zette, geldt het als voorbeeld voor veel andere clubs. Mensen van de Zwolse voetbalvereniging geven in de provincie voorlichting over duurzaamheid en zelfs de KNVB heeft toenadering gezocht. Van ’t Oever: “De beweging naar duurzaamheid is echt vanuit de clubs zelf gekomen; van onderaf. En nu is de KNVB ook aangehaakt. Heel mooi!”

Belangrijke les

Een belangrijke les die de voormalig preses wil meegeven, is dat je als vereniging voordat je investeert in duurzaamheid altijd een energiescan moet laten doen. Die maakt direct duidelijk welke investering het meeste oplevert voor je club en wat het kost. “Wij hebben een praktische inslag bij VV Berkum”, stelt de Van ‘t Oever. “Het gaat uiteindelijk om geld verdienen, dat noemen wij ‘groene euro’s’. Met alle energiebesparende maatregelen bij elkaar besparen we minimaal € 10.000 per jaar. Maar het grote doel was dat duurzaamheid ook een speerpunt in het beleid van de KNVB zou worden. En dat doel hebben we bereikt.”

Meer informatie over duurzaamheid vind je op de speciale pagina over dit onderwerp. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vraagstukken over duurzaamheid.

Energiescan: Bewust duurzaam Energiescan: Bewust duurzaam Lees hier meer over de energiescan. Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen