Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Den Ham: de groene kampioen

KNVB Media
KNVB Media
3 november 2016, 15:01

Mede dankzij zonnepanelen, een biomassakachel en ledverlichting zijn de energiekosten bij VV Den Ham flink gedaald. - Foto: VV Den Ham

VV Den Ham is bijzonder actief op het gebied van duurzaamheid. Het beschikt over zonnepanelen, een biomassakachel, ledverlichting en scheidt en reduceert op ludieke wijze het afval. Met als gevolg een fikse daling van de energiekosten.

Met een knipoog stelt vicevoorzitter Jan Bosch dan ook: “VV Den Ham is groen, maar geen kampioen.” Daarna serieus: “Nadat wij in 2011 geprivatiseerd zijn, hebben wij gekeken naar de kostenposten waar wij op konden besparen. Op energiekosten is vaak veel winst te behalen. Toen zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.”

Zonnepanelen voor lokale omgeving

Den Ham zette alles op alles om in aanmerking te komen voor een subsidie van de provincie Overijssel. Onder de naam Energie(k) Den Ham werd op grote schaal zonnepanelen ingekocht, waarbij particulieren en bedrijven in de omgeving voor een voordelig tarief de panelen konden aanschaffen. Het initiatief maakte veel los. Veertien bedrijven en 34 particulieren zorgden samen met VV Den Ham voor een afname van liefst 2.100 zonnepanelen. De Overijsselse voetbalclub verdient de investering binnen vier jaar terug, met in de jaren die volgen een winst van zo’n 10.000 kWh per jaar (hetgeen neerkomt op zo’n tweeduizend euro).

  • Het initiatief maakte veel los. Veertien bedrijven en 34 particulieren zorgden samen met VV Den Ham voor een afname van liefst 2.100 zonnepanelen

Den Ham had vanaf toen de smaak te pakken. Een onderdeel van de privatisering was de (ver)nieuwbouw van de kleedkamers op het complex. Geheel in de lijn van de duurzame gedachte schafte de club een biomassakachel aan, die het complex volledig voorziet van warmte. Met de kachel bespaart de club jaarlijks 23.000 m3 gas (circa veertienduizend euro) en heeft een terugverdientijd van acht jaar. Daarnaast installeerde Den Ham bij de aanleg van een nieuw kunstgrasveld lampen met ledverlichting.

Patat voor het hele team

Volgens voorzitter Bosch, die in 2012 de onderscheiding van NOC*NSF in ontvangst mocht nemen toen Den Ham werd gekozen tot groenste sportvereniging van Nederland, is de club nog lang niet klaar met het investeren in duurzaamheid. Het beweegt met een slimme truc zelfs jonge leden om afval te scheiden en materiaal te recyclen. “In onze kantine staat een apparaat dat lucht uit petflessen haalt. Voor elk ingeleverd flesje ontvangen teams een punt. Bij een x-aantal punten krijgt het hele team een patatje." 

De inzamelingsactie zorgt ervoor dat onze ondergrondse afvalcontainer veel effectiever benut

"De inzamelingsactie zorgt ervoor dat onze ondergrondse afvalcontainer veel effectiever benut wordt en dat de flessen niet meer tussen het gewone afval belanden. De vuilcontainer hoeft drie keer minder te worden opgehaald nu alle lucht eruit is.” Al moet Bosch scherp zijn dat zijn leden niet té enthousiast worden met inzamelen. “Er zijn al wat fanatieke jongens gesignaleerd die de flessen uit het dorp meenemen en bij ons inleveren. Die deugnieten houd je altijd”, kan Bosch lachen om de kwajongensstreek.

Meer informatie over duurzaamheid vind je op de speciale pagina over dit onderwerp. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vraagstukken over duurzaamheid. Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen