Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Crowdfunding bij SV De Valleivogels: 'Het wérkt!'

KNVB Media
KNVB Media
20 oktober 2016, 14:23

SV De Valleivogels haalde € 11.000 io voor de financiering van een terrasoverkapping. - Foto: SV De Valleivogels

SV De Valleivogels won door het behalen van de derde plek bij de verkiezing van de Leukste Amateurclub van Nederland van Radio 538 een jaar lang gratis Crowdfunding voor amateurverenigingen en ging met dit nieuwe fenomeen aan de slag. Het resultaat is indrukwekkend: € 11.000,- voor de financiering van een terrasoverkapping.

Crowdfunding betekent letterlijk 'financieren met een menigte'. Vaak wordt gedacht aan leningen, maar met crowdfunding voor amateurverenigingen worden donaties opgehaald. Veel kleine giften maken samen een groot bedrag. Vaak hoeft er helemaal niets of maar een kleine tegenprestatie voor geleverd worden. Crowdfunding lijkt een structurele bron van inkomsten voor voetbalclubs te worden. Dieter van Essen, bestuurslid jeugd bij De Valleivogels en initiatiefnemer van de crowdfundingcampagne, denkt dit in ieder geval. “Wij gaan ermee door. Na de zomer gaan we opnieuw crowdfunden om de overkapping volledig elektrisch open en dicht te kunnen maken en waarschijnlijk ook voor jassen voor de jeugdtrainers.” Het enthousiasme van de bestuurder is aanstekelijk: ”Het is gewoon gemakkelijk én leuk!”

Crowdfunding Valleivogels Crowdfunding Valleivogels Bekijk de crowdfunding-website van SV De Valleivogels.

Gewoon aan de slag

Van Essen zag direct de kans van crowdfunding kreeg het akkoord van het bestuur om een plan uit te werken. “Het eerste idee was om te gaan crowdfunden voor een nieuw kunstgrasveld, maar de gesprekken daarover met de gemeente lopen nog en dat kwam nog wat te vroeg. Daarna ontstond het idee om voor een terrasoverkapping te gaan crowdfunden.” Daarna ging hij voortvarend aan de slag. “Het was heel makkelijk. Met een wat hulp van de supportdesk had ik de crowdfundingpagina zo in de lucht.”

Met de pagina als praatstuk ging Van Essen met een kleine vertegenwoordiging brainstormen en zo kreeg de campagne verder vorm. “In het begin had ik niet zo veel met tegenprestaties. Ik dacht dat mensen sowieso wel zouden bijdragen. De supportdesk gaf echter het advies dit toch te doen en ik ben blij dat we een paar leuke tegenprestaties geregeld hebben. Dat heeft het succes zeker vergroot.”

Hulp en publiciteit

Er is een team van een andere club die het restant van de bierpot heeft gedoneerd

Uiteindelijk werden verschillende tegenprestaties bedacht. Van een clinic voor de jeugd tot sponsorborden langs het veld voor bedrijven. Ze kregen ook hulp. Voor de clinic bleken Marco van Ginkel en Davy Pröpper bereid om te helpen. “De vader van Marco loopt op onze club rond, dat heeft natuurlijk wel geholpen.”

De clinic werd drukbezocht en zorgde ook nog voor veel publiciteit. “We hebben zelfs in het AD gestaan!” Door de publiciteit kregen ze hulp uit onverwachte hoek. “Er is een team van een andere club die het restant van de bierpot heeft gedoneerd, dat is toch bijzonder?”

Nieuwe sponsors en meer verbinding

De crowdfunding heeft veel meer opgeleverd dan verwacht. Niet alleen is het doelbedrag van € 10.000,- ruim overschreden. Via de campagne zijn ook een vijftal nieuwe sponsors gevonden. “De eerste bijdrage was voor de overkapping, maar de commerciële commissie heeft direct doorgepakt en de sponsors voor meerdere jaren vast weten te leggen. De campagne bracht ook groepen binnen de vereniging bij elkaar. De senioren en de junioren, de mensen van het eerste. Iedereen dacht mee.”

De campagne bracht ook groepen binnen de vereniging bij elkaar. Iedereen dacht mee

Dit ging niet alleen over de campagne, ook over de geplande overkapping. “Mensen begonnen echt mee te denken over de ideale situatie. Zo is de wens voor een elektrische overkapping ontstaan. Die is flink wat duurder, dus volgend seizoen starten we met een nieuwe campagne.”

“Een gouden tip?”, antwoordt Van Essen als we vragen naar zijn advies voor andere clubs. “Probeer het. Het werkt gewoon.”

Crowdfunding voor amateurverenigingen Crowdfunding voor amateurverenigingen Wil je zelf een crowdfundingactie opzetten? Op voetbal.nl/crowdfunding kan je zonder voorinvestering een platform aanvragen en inrichten.

Dieter van Essen

Heb je vragen aan de ervaringsdeskundige? Dieter van Essen beantwoordt je vraag graag.

Sponsorvisie Sponsorvisie Dit artikel is geschreven door Sponsorvisie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen