Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Renovatie clubhuis dankzij crowdfunding

KNVB Media
KNVB Media
5 februari 2016, 14:04

Voor de renovatie van het clubgebouw werd een beroep gedaan op sponsoren, leden en andere betrokkenen in de vorm van een crowdfundingactie. - Foto: KNVB Media

VV Heino financierde de renovatie van het clubgebouw met crowdfunding. Een banklening met een aanzienlijk rentepercentage was hierdoor niet nodig.

 

Hoe werkt het?

Om het clubhuis volledig te renoveren had VV Heino een bedrag van zo'n € 100.000 nodig. Hier werd echter geen banklening met een hoge rente voor afgesloten. Er werd namelijk een beroep gedaan op sponsoren, leden en andere betrokkenen in de vorm van een crowdfundingactie. Zij konden zich inschrijven op certificaten met een rente van 2%. De betrokkenheid van de achterban was groot, aangezien Heino veel meer geld inzamelde dan het aanvankelijk had begroot. Een aantal personen was zelfs bereid een bedrag te schenken of beschikbaar te stellen in de vorm van een renteloze lening. Heino bespaarde met de crowdfundingactie zo een aanzienlijk bedrag aan rentekosten.

Crowdfunding is een wijze van financiering waarbij het publiek wordt aangesproken om een financiële bijdrage te leveren. Deze relatief nieuwe manier van het financieren van projecten heeft als grootste voordeel dat de ontvangende partij geen of slechts een geringe tegenprestatie hoeft te leveren voor het ontvangen bedrag. Hierdoor is een dure banklening is sommige gevallen niet nodig. Dit gegeven was ook voor VV Heino de reden om een crowdfundingactie op te zetten. Om de renovatie van de kantine te bekostigen had de club een bedrag van rond de € 100.000 nodig. “Het rentetarief van de bank was 5,5 procent. In onze ogen een behoorlijk hoog percentage”, vertelt voorzitter Peter Vervloet.

Het publiek kan de voortgang van de crowdfundingactie volgen op de website van VV Heino. Inmiddels is de grens van € 100.000 gepasseerd.

Inschrijven voor certificaten

Twee enthousiaste leden met respectievelijk een economische en bestuurlijke achtergrond werkten een plan uit om via gedeeltelijke crowdfunding het benodigde te bedrag in te zamelen. Het idee werd tijdens een Buitengewone algemene ledenvergadering voorgelegd aan de leden. Onder de noemer 'Renovatie van het clubhuis: samen de schouders eronder' werden sponsoren, leden en andere lokale betrokkenen geactiveerd om de actie te ondersteunen. Mensen konden zich online via Google Docs inschrijven voor certificaten van tussen de honderd en duizend euro met een looptijd van twaalf jaar. Als tegenprestatie vergoedde Heino een rentepercentage van twee procent. De voortgang van de actie werd met een cirkeldiagram bijgehouden op de clubwebsite.

Rentebedrag veel lager

De aanvankelijke doelstelling was om € 60.000 via crowdfunding binnen te halen en het overige bedrag te lenen van de bank. ,,Maar de animo om te helpen was enorm”, zegt Vervloet enthousiast. “Binnen een aantal weken hadden we al € 75.000 binnengehaald. En het bijzondere van alles was dat sommige leden het geld zelfs doneerden. Zij gaven aan geen raad te weten met hun geld. Anderen stelden een bedrag ter beschikking zonder dat zij daar een rentepercentage over wilden ontvangen. Dit gaf de club een extra boost. Het rentebedrag dat wij aanvankelijk begroot hadden viel daardoor veel lager uit.” Inmiddels is de teller de € 100.000 gepasseerd en heeft de club het benodigde geldbedrag volledig binnengehaald met crowdfunding.

Aan het begin van het seizoen 2016-2017 hoopt de Overijsselse club het volledig gerenoveerde clubhuis in gebruik te kunnen nemen. De impressietekeningen beloven in ieder geval veel goeds.

— Foto: Wouter Bos. Een sfeerimpressie van het toekomstige clubhuis van VV Heino.

Wil je zelf een crowdfundingactie opzetten? ING helpt amateurverenigingen hierbij. Daarnaast vind je bij het onderwerp ‘Financiële onderdelen’ meer informatie over andere financieringsvormen om een project (deels) te financieren. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vraagstukken over dit onderwerp.

Financieel Financieel Vrijwel elke voetbalvereniging moet op de uitgaven letten en moet elke euro omdraaien om tot een sluitende begroting te komen. Maar door creatief te zijn met de mogelijkheden die er zijn, kunnen clubs hun voordeel doen met de situatie. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen