Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB onderzoekstool helpt DOS Kampen bij vormen van nieuw beleid

KNVB Media
KNVB Media
1 december, 8:42

De onderzoekstool bleek voor DOS Kampen het ideale middel om de mening van de leiden te peilen. - Foto: DOS Kampen

Toen het bestuur van DOS Kampen begin dit jaar het hoofd boog over het nieuwe beleidsplan, was meteen één ding duidelijk: de mening van de leden moest de basis worden voor de missie en visie van de toekomst. Om het oor te luister te leggen bij de achterban zette de vereniging de KNVB Assist onderzoekstool in. “Het helpt een goed beeld van de vereniging te vormen.”

In 2015 is DOS Kampen na een aantal mindere jaren een andere koers gaan varen. Het nieuw aangestelde bestuur blies de vereniging nieuw leven in. Een kleine vijf jaar later was het tijd de balans op te maken en de richting tot en met 2026 te bepalen. Voor de evaluatie van het gevoerde beleid was de mening van de leden van DOS Kampen essentieel. De onderzoekstool bleek daar het ideale middel voor, zegt voorzitter Arend Runia. “De vragen in de onderzoekstool waren de vragen die wij wilden stellen aan onze leden. De uitkomsten hielpen ons een goed beeld van de vereniging te vormen. Als bestuur voelen we dat we in de lift zitten en dat zeggen de leden ook. Daarnaast maakt de enquête duidelijk wat beter kan.”

Het bestuur van DOS Kampen, dat de Onderzoekstool inzette om een goed beeld van de vereniging te vormen.

De enquête werd uitgezet onder alle leden en met een respons van ongeveer 33 procent was Runia erg tevreden. De uitkomsten van het onderzoek gaven het bestuur de juiste handvatten om de nieuwe koers van DOS Kampen te bepalen. “In grote lijnen heb je wel een idee hoe de leden over de vereniging denken, maar een enquête zorgt voor feiten en biedt van daaruit nieuwe inzichten.”

Kwalitatief onderzoek

Over het algemeen zijn de leden van DOS Kampen tevreden met hun vereniging. Het eindresultaat was een 7,4. Runia streeft er echter naar minimaal een 8 te scoren bij de volgende meting. Mede daarom liet de vereniging ook kwalitatief onderzoek verrichten om de verbinding tussen een aantal verbeterpunten in kaart te brengen. “Door de suggesties die mensen achter konden laten bij de enquête te analyseren, kun je de samenhang tussen verschillende onderdelen zien. En dat heb je nodig om beleid te maken. Zo kwam bij ons naar voren dat een deel van de leden vindt dat het selectiebeleid verbeterd kan worden en dat trainers van niet-selectieteams meer ondersteuning verdienen. Ik kende dat als signaal, maar door het kwalitatief onderzoek snap ik nu veel beter de samenhang en daardoor kunnen we er mee aan de slag. Ik zou iedere vereniging aanraden na de enquête nog kwalitatief onderzoek te doen. Daar zit voor mij de echte meerwaarde van de onderzoekstool.”

De enquête levert een objectief beeld van de vereniging op, waardoor je meer zicht krijgt op de kernkwaliteit van je vereniging

De resultaten van het onderzoek, die onder meer met de leden werden gedeeld via het clubblad de Nieuwsgier, vormden samen met een evaluatie van het vorige beleidsplan de pijlers onder de nieuwe strategie. Runia: “We gaan onze ambities nog verder bespreken met de leden, commissies en met beleidsmakers in de gemeente. Op die manier vullen we het beleidsplan nog verder aan.”

Kernkwaliteit vereniging

De voorzitter van DOS Kampen merkte tijdens het bespreken van de antwoorden van de enquête nog een ander voordeel op. Ook voor het eigen bestuur was het proces verhelderend. “Je leert wat de algemene tendens is binnen de vereniging. Als bestuurslid denk je misschien heel anders over bepaalde zaken dan de leden doen en steek je wellicht veel tijd in zaken die niet zo belangrijk zijn als je dacht. De enquête levert een objectief beeld van de vereniging op, waardoor je meer zicht krijgt op de kernkwaliteit van je vereniging. Dat verdwijnt nog weleens uit beeld, omdat er altijd zoveel te doen is.”

De accommodatie van DOS Kampen van bovenaf gezien.

Legitimatie

Runia is erg enthousiast over de onderzoekstool. Hij raadt andere verenigingen die binnenkort een beleidsplan moeten opstellen of andere belangrijke beslissingen over de toekomst van de vereniging moeten nemen, zeker aan gebruik te maken van deze mogelijkheid. “Het helpt ten eerste bij de legitimatie van de koers die je gaat varen. Je biedt je leden de mogelijkheid hun mening te geven over hun vereniging. Daarnaast is het enorm simpel om uit te voeren. Ik zou ook geen enkele vraag toevoegen, alle belangrijke vragen zijn al verwerkt in de enquête."

"Mijn belangrijkste advies is om verder onderzoek te doen naar de losse opmerkingen die geplaatst worden. Daarmee vind je de samenhang tussen onderwerpen. Wanneer je het kwantitatieve en kwalitatieve onderzoek combineert, kun je gericht beleid maken op een transparante manier waar de leden nauw bij betrokken zijn geweest.”

KNVB Assist Onderzoekstool KNVB Assist Onderzoekstool Enthousiast geworden over de Onderzoekstool? Bekijk hier meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen