Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Victoria ’04 enthousiast over project dat veiligheidsgevoel op sportparken moet vergroten

KNVB Media
KNVB Media
2 november 2020, 11:12

Een welkomstbord met het clublogo bij de hoofdingang of een kleedkamer moderniseren zijn voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich positiever gaan gedragen op een sportcomplex. - Foto: KNVB Media

Een welkomstbord met het clublogo bij de hoofdingang, het planten van kleurrijke bloemen op het sportpark, een kleedkamer moderniseren of historische teamfoto’s op de tribune ophangen. Het zijn allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich positiever gedragen en dat bezoekers van sportparken zich nóg veiliger voelen. Bij Victoria ’04 vond afgelopen zomer een pilot plaats, die de veiligheid op het sportcomplex moest vergroten. Het bestuur blikt enthousiast terug op het project.

Victoria '04 is een fusieclub voortgekomen uit vv Fortuna Vlaardingen - dat in de jaren 50 en 60 nog betaald voetbal speelde - en vv T.S.B. (The Shell Boys). In 2003 zijn Fortuna en T.S.B. samen opgegaan en verhuisde de nieuwe vereniging naar het recreatiegebied De Broekpolder in Vlaardingen. Omdat het sportpark openbaar terrein is en afgelegen ligt, is het kwetsbaar voor criminaliteit. De afgelopen jaren zijn er diverse pogingen tot inbraak geweest. Bovendien zijn er ’s nachts regelmatig jongeren aanwezig op de tribunes die zwerfafval achterlaten. Daarnaast vond er in 2018 een incident plaats toen spelers en een groep omstanders in gevecht raakten met elkaar.

Het bestuur van Victoria '04 liep al langer met de gedachte om het sportpark aantrekkelijker te maken en daarmee de overlast tegen te gaan. De vraag was alleen nog: hoe? "We dachten al na over hoe we goed gedrag op de vereniging kunnen stimuleren. Toen we benaderd werden om mee te doen een pilot die onder meer moet zorgen voor meer respect op en naast het veld waren we als bestuur meteen enthousiast", zegt Remco van Paassen, secretaris van Victoria '04.

Aanleiding voor de pilot is het incident met Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira, die vorig jaar tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch racistisch werd bejegend. De KNVB heeft het Aanvalsplan Ons Voetbal Is van Iedereen geschreven om racisme en discriminatie in het voetbal aan te pakken. Een onderdeel van de aanpak is bedoeld om de veiligheid op sportcomplexen op een laagdrempelige manier te vergroten. Richard de Vries van adviesbureau Urban Senses ontwikkelde een concept om onveilige en overlastgevende situaties op sportparken aan te pakken en het veiligheidsgevoel te vergroten. "Omgevingsprikkels, zoals de fysieke omgeving waar je je bevindt, hebben invloed op onze stemming en het daaruit volgende gedrag. Door zaken als licht, tekst, kleuren en afbeeldingen te veranderen kun je er onder meer voor zorgen dat mensen zich positiever gedragen en dat bezoekers van sportparken zich nóg veiliger voelen", legt De Vries uit.

De kleedkamer van Victoria '04 kreeg de kleuren blauw en groen omdat deze kleuren rustgevend werken en zorgen voor verbinding en samenwerking.

Blauw en groen

Bij Victoria ’04 werden verschillende zaken aangepakt, zoals het plaatsen van het clublogo boven de hoofdingang, het schoonmaken van de trappen richting de entree, een nieuw ontwerp van de kleedkamer met de kleuren groen en blauw en het plaatsen van historische elftalfoto’s op de achterwanden van de tribune. De veranderingen kwamen onder meer voort uit een enquête onder de leden, verschillende interviews met leden en een omgevingsscan.

“De veranderingen die we hebben doorgevoerd zijn gebaseerd op onderzoek. Zo hebben de muren van de kleedkamer de kleuren blauw en groen gekregen, omdat bekend is dat deze kleuren rustgevend werken en zorgen voor verbinding en samenwerking”, zegt De Vries. “Door de elftalfoto’s op de tribune op te hangen, heb je het idee dat er iemand meekijkt en toezicht houdt. En door bepaalde woorden zoals kameraadschap en respect op meerdere plekken op het sportpark terug te laten komen stuur je als het ware iemand om bepaald gedrag te vertonen.''

Vrijwilligers en het bestuur zorgden samen voor de 'make-over' van het sportpark van Victoria '04.

Andere aanblik sportpark

De eerste reacties op het vernieuwde sportpark zijn volgens Van Paassen heel positief. “Zowel bezoekers van het complex als onze eigen leden zijn blij met de veranderingen. We hebben de leden ook geprobeerd zoveel mogelijk bij het project te betrekken. Naast het uitzetten van de enquête is er een tekenwedstrijd voor de jeugd georganiseerd. Jeugdleden konden tekeningen insturen en de winnaars mochten hun tekening op het hek bij de hoofdingang namaken met zogenaamde Urban Puzzle-stukjes, wat blokjes zijn die je in een hek kunt klikken.”

“De dingen die we hebben gedaan zijn eigenlijk heel simpel”, vervolgt Van Paassen. “Door bloemen te planten, schoon te maken of iets een likje verf te geven kun je al veel bereiken. Dat kan voor een heel andere aanblik van je sportpark zorgen. Het hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. Een aantal mensen van het bestuur is samen met een groepje mannen dat het onderhoud van het sportpark doet aan de slag gegaan. In een paar uur tijd hebben we veel voor elkaar gekregen.”

Vervolg

Een evaluatie van de pilot is vanwege het stilleggen van de amateurcompetities in verband met het oplaaiende coronavirus uitgesteld. Maar Van Paassen geeft aan dat Victoria ’04 nog meer veranderingen op het sportpark wil doorvoeren om bij te dragen aan een betere uitstraling van het complex. “We willen een vervolg geven aan het project door nog meer met kleuren te werken en bepaalde uitingen op meerdere plekken terug te laten komen. Zo is er al een idee om de Urban Puzzles ook te gebruiken voor onze ballenvangers. Het is mooi om te zien dat je met een aantal kleine ingrepen al veel kunt bewerkstelligen.”

 

Aanvalspan Ons Voetbal Is van Iedereen

Ondanks vele inspanningen de afgelopen jaren, komt racisme en discriminatie nog steeds voor, bewust en onbewust. Niet alleen in het voetbal, maar in de hele maatschappij is het een hardnekkig probleem. Met het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’ staat de KNVB voor een effectieve aanpak van racisme en discriminatie in het gehele voetbal. De aanpak werkt langs drie lijnen; (1) voorkomen (2) signaleren en (3) sanctioneren. Voor de clubs is een belangrijke rol weggelegd in de aanpak. De KNVB start een programma waar 600 amateurclubs (veld en zaal) en 34 betaald voetbalclubs de komende drie jaar aan deelnemen. Het programma focust op clubs en hun bestuurders, trainers en officials. Het is erop gericht om te werken aan bewustwording en om clubs te ondersteunen in het stellen van de norm en het handhaven van grenzen. Doel is dat we een gedragsverandering zien op en rond het voetbalveld. Want alleen samen kunnen we duidelijk maken dat er in Nederland, en dus ook op en rond de voetbalvelden, geen plek is voor discriminatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen