Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe kunnen kinderen vanaf woensdag weer voetballen?

KNVB Media
KNVB Media
26 april 2020, 17:18

Kinderen tot en met 18 jaar mogen van de overheid weer voetballen - Foto: KNVB Media

Vanaf 29 april is het voor jeugd voorzichtig weer toegestaan om georganiseerd en beheersbaar te gaan sporten. Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club.

Kinderen t/m 12 jaar mogen van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 t/m 18 jaar is dit ook toegestaan mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

RIVM bepaalt leeftijdscategorieën

De categorie t/m 12 jaar is vastgesteld door het RIVM en valt in het voetbal grotendeels samen met t/m O13. Kinderen die normaal meespelen bij O13 maar net 13 jaar zijn geworden mogen helaas niet meedoen met deze categorie vanwege de leeftijdsgrenzen van het RIVM. Zij kunnen wel meedoen met de leeftijdsgroep 13 t/m 18 jaar (O14–O19).

Ditzelfde geldt ook voor spelers die uitkomen in O19 en net 19 jaar oud zijn geworden. Zij kunnen alleen de thuistrainingen volgen. We snappen dat dit vervelend is omdat de teams dan niet compleet zijn, maar we moeten ons houden aan de leeftijdsgrenzen die het RIVM heeft vastgesteld. Dispensatiespelers moeten zich dus ook aan deze leeftijdsgrenzen houden.

Kantines en kleedkamers dicht

In deze fase gaat het om voetbalactiviteiten voor de jeugd zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Competities starten niet voor het najaar. Daarbij blijven kantines en kleedkamers voorlopig nog dicht en zijn ouders niet toegestaan op de accommodatie.  

NOC*NSF heeft een protocol voor alle sportverenigingen opgesteld waarin praktische regels staan om veilig en verantwoord georganiseerd te kunnen sporten in de genoemde leeftijdscategorieën. Het is opgesteld door deskundigen en bevat de algemene aspecten voor op en om het veld, om de kans op besmetting met het coronavirus minimaal te houden.

Sportprotocol Sportprotocol Lees hier meer over het Sportprotocol van NOC*NSF.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen