Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe baan, nieuwe club en meer zelfvertrouwen door de opleiding Besturen met Impact

Ruud Scheper
KNVB Media
20 februari 2020, 13:49

Jozien Bonefaas is zeer enthousiast over de opleiding Besturen met Impact. - Foto: Be Fair

“De opleiding Besturen met Impact heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik als bestuurder beter in m’n vel zit, maar gaf zoveel zelfvertrouwen dat ik na twintig jaar mijn baan als debiteurenbeheerder heb ingeruild voor schuldhulpverlener. Ik voel me zo super bij deze veranderingen! Thanks KNVB!”

Over alle antwoorden die je gaf, werd je aan het denken gezet. Waar ben je mee bezig en waar wil je naartoe?

Op het moment dat Jozien Bonefaas in januari 2019 begon aan de opleiding Besturen met Impact had ze nooit kunnen vermoeden welke ingrijpende gevolgen die beslissing zou hebben voor haar leven. Veertig jaar was ze vrijwilligster bij ASW Waddinxveen, de fusieclub die was voortgekomen uit Waddinxveen en WSE, waaronder vele jaren als bestuurslid.

Levensgrote spiegel

Direct vanaf het eerste begin van de opleiding kreeg de nu 55-jarige Waddinxveense een levensgrote spiegel voorgehouden. “We gingen naar buiten, waar we een positie op het veld moesten innemen, gelijk aan de positie waar je dacht te staan binnen je vereniging”, vertelt ze. Bonefaas nam een positie centraal op het veld in. “Waarom sta je daar en waar zou je willen staan”, werd er aan haar gevraagd. “En zou je niet een stapje achteruit willen zetten, zodat je meer overzicht hebt?” Die vragen overvielen haar. “Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht.”

Jozien Bonefaas te midden van het trainersduo van Be Fair.

In de bijeenkomsten die volgden, voelde Bonefaas zich groeien. “Over alle antwoorden die je gaf, werd je aan het denken gezet. Waar ben je mee bezig en waar wil je naartoe? Je leert jezelf echt kennen.” Het leverde soms confronterende antwoorden op. “Ik heb dat doorgetrokken naar mijn privésituatie. Ik had het al jaren niet naar mijn zin in mijn werksituatie, maar ik durfde om verschillende redenen nooit de stap te zetten om naar een andere baan te uit te kijken.”

Nieuwe baan

Gesterkt door de opleiding groeide het besef dat het ook anders kon. Precies op dat moment kwam er een vacature voor schuldhulpverlener voorbij op social media. Bonefaas besloot te solliciteren. “Op een ander moment had ik dit misschien wel voorbij zien komen, maar had ik er waarschijnlijk niet op gesolliciteerd. Nu durfde ik die stap wel te zetten. En hoewel het eigenlijk om een iets andere functie ging dan ik in eerste instantie dacht, ben ik in het diepe gesprongen.”

Ik zou willen dat ik deze opleiding en de stappen die ik daardoor heb durven te zetten, tien jaar geleden had gedaan

Ondertussen zette de Waddinxveense ook in haar privéleven een grote stap. Na veertig jaar vrijwilliger te zijn geweest bij ASW Waddinxveen, stapte ze over naar Be Fair. En ook nu bleek het een schot in de roos. “Bij Be Fair kwam ik terecht in een warm bad. Sinds november ben ik ad-interim bestuurslid voetbaltechnische zaken. Ik heb het geweldig naar mijn zin en voel me tien jaar jonger. En dat allemaal door de stappen die ik heb gezet door de opleiding Besturen met Impact.”

Meer zelfvertrouwen

Dat ze de opleiding dan ook aan iedere bestuurder zou aanraden, spreekt bijna voor zich. “Ik kan het iedereen aanraden, absoluut. Niet alleen bestuurders trouwens, maar ieder mens. Je leert zo ongelofelijk veel over jezelf en krijgt meer zelfvertrouwen. Ik zou willen dat ik deze opleiding en de stappen die ik daardoor heb durven te zetten, tien jaar geleden had gedaan.”

Voor de komende periode staan er door heel het land heen opleidingen Besturen met Impact open voor een sportbrede doelgroep. Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik op het linkblok hieronder.

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen