Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugd Spirit’30 massaal actief als vrijwilliger

Ruud Scheper
KNVB Media
10 februari 2020, 17:36

De jeugd wordt bij Spirit'30 betrokken in het vrijwilligerswerk. - Foto: SC Spirit'30

Het vinden van voldoende vrijwilligers is voor veel clubs een flinke uitdaging. Bij SC Spirit’30 bedachten ze er iets op. Daar wordt de jeugd sinds de start van het nieuwe seizoen betrokken bij het vrijwilligerswerk. De club én de kinderen zijn enthousiast. “Dit gaan we zeker een vervolg geven.”

Als het lastig is om vrijwilligers te vinden die structureel iets willen doen voor de club, dan moet je in een andere vijver gaan vissen

Snoep en koffie verkopen, glazen ophalen, de tickets voor de verloting aan de man brengen langs het veld en vervolgens die verloting ook zelf doen; zonder moeite somt Huib Heldens een aantal zaken op die de jeugdteams van Spirit op zich nemen bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal. Iedere veertien dagen is er een jeugdteam aan de beurt. “Het is niet verplicht hoor”, vult de coördinator aan. “Maar we zien dat het animo bijzonder groot is.”

Jeugd betrekken

Het bestuurslid commerciële zaken werd in het afgelopen seizoen op het idee gebracht door een opmerking van een aantal ouders. “Wij zijn een actieve vereniging, die veel organiseert, maar daarvoor heb je wel extra vrijwilligers nodig. Sinds een paar jaar hebben wij daarom het vrijwilligerswerk bij de club vanaf achttien jaar verplicht gesteld”, vertelt hij. “Bij de jeugd geldt die verplichting voor de ouders.” ‘Kan mijn kind die taken niet op zich nemen’, hoorde hij meer dan eens. “Dat zette mij aan het denken.”

De meiden van Spirit’30 MO11-1.

Want was daar niet veel winst te behalen, ook en misschien juist vooral met het oog op de toekomst? “Door de jeugd op jonge leeftijd te betrekken bij het vrijwilligerswerk kun je ze meer bij de club betrekken en wordt het voor hen de normaalste zaak van de wereld om zich in te zetten voor de vereniging”, denkt Heldens. “En daar heb je later alleen maar profijt van. Als het lastig is om vrijwilligers te vinden die structureel iets willen doen voor de club, dan moet je in een andere vijver gaan vissen. De jeugd is een perfecte vijver daarvoor. ”

Animo is groot

Sinds de start van het huidige seizoen zijn de plannen omgezet in concrete daden. “We zijn blij verrast, anders kan ik het niet omschrijven. Het animo binnen de teams is enorm groot en ook binnen de rest van de vereniging is het positief ontvangen. Wanneer een kleine belhamel langskomt met de lootjes of de glazen komt ophalen, geeft dat toch een andere sfeer. Hun kinderlijke enthousiasme zorgt voor veel vrolijke gezichten.”

Het animo binnen de teams is enorm groot en ook binnen de rest van de vereniging is het positief ontvangen

Hoewel de spelers niet verplicht zijn mee te doen, zijn de teams zo goed als compleet op de zondagmiddag als ze aan de beurt zijn, ziet Heldens. “Ze steken elkaar aan. Dat levert overigens wel weer een nieuw probleem op. We hebben namelijk niet voldoende taken voor een heel team. Maar daar hebben we iets op bedacht. Teams kunnen zelf een ludieke actie op touw zetten, waarmee ze geld kunnen verdienen voor een uitje. Dat vergoot het enthousiasme alleen maar.”

Cupcakes en tulpen

Zo verkocht een team tulpen op het sportpark om zo mee te kunnen doen aan een internationaal toernooi in het buitenland, terwijl een ander team cupcakes verkocht bij de koffiecorner om de kosten van hun teamavond wat te kunnen drukken. “Superleuk om te zien met wat voor initiatieven ze komen”, vindt de coördinator. “Daar zitten ook dingen bij waar je zelf nooit aan hebt gedacht.”

De jeugdleden worden ondermeer ingezet bij de snoepverkoop.

Inmiddels is de club ervan overtuigd dat dit ook in het komende seizoen en de seizoenen daarna een vervolg moet krijgen. “Maar een aparte coördinator die dat op zich zou willen nemen, zou wel prettig zijn”, bekent Heldens. “Er komt veel op je af en als je ook nog andere taken hebt, zoals ik, wordt het wel wat veel. Dat zou ook mijn tip zijn naar andere verenigingen die hier iets mee willen doen; zoek iemand die de coördinerende taken op zich wil nemen. Maar buiten dat zou ik het zeker aanraden aan andere verenigingen. Met het oog op de toekomst, maar ook gewoon omdat het onwijs veel energie geeft binnen de vereniging.”

Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Door niet langer over, maar met de jeugd te praten, kom je erachter wat zij belangrijk vinden, zorg je voor verbinding tussen jeugdspelers en het bestuur en kun je input meenemen in het vormen van (jeugd)beleid.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen