Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bijna 500 clubs haken aan bij De Groene Club

Ruud Scheper
KNVB Media
18 december 2019, 14:35

Spartaan’20 uit Rotterdam doorliep het traject van De Groene Club. - Foto: KNVB Media

Van een pilot in 2017 met dertig clubs is het initiatief De Groene Club inmiddels uitgegroeid tot een goedlopende operatie, waar 490 clubs aan deelnemen. Sinds de start van dit seizoen zijn er al 250 nieuwe deelnemers, waaronder 200 voetbalverenigingen. “Een heel mooi resultaat”, vindt Micha Rots. “Maar we zijn nog lang niet klaar.”

Energie beslaat vaak 10 tot 15 procent van de totale begroting. En dat percentage kan flink naar beneden worden bijgesteld

“De KNVB gaat alle amateurvoetbalclubs helpen om duurzamer te worden”, zo klonk het in het achtuurjournaal van zondag 1 september.  “En dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de portemonnee”, weet Micha Rots, projectleider van De Groene Club. De gemiddelde club kan op jaarbasis gemiddeld 7450 euro besparen, rekent hij voor. “En wie wil dat nou niet?”

200 nieuwe voetbalclubs

Energie beslaat vaak 10 tot 15 procent van de totale begroting. En dat percentage kan flink naar beneden worden bijgesteld, vertelt Rots. “Vooral op het gebied van LED-veldverlichting en zonnepanelen is er veel te halen. We zien dat duurzame maatregelen zich snel terugverdienen, mede dankzij de subsidie van het Rijk van 30 procent.”

De kantine van SV Roggel, een van de verenigingen die al grote stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid.

Die boodschap is niet aan dovemansoren gericht, zo blijkt wel uit de enorme toename van het aantal clubs tijdens de eerste seizoenshelft. 200 verenigingen haakten sinds september aan bij De Groene Club, zo’n 50 per maand dus. “Sinds dit seizoen bekostigt het ministerie van VWS de begeleidingstrajecten van de Groene Club, waardoor clubs kosteloos mee kunnen doen. Dat is in het verleden een drempel gebleken om hiermee te starten. Die is dus nu weggenomen.”

Enorme besparing

Samen investeerden de bijna 500 deelnemende clubs tot nu toe ruim 3 miljoen euro in duurzame maatregelen als LED-veldverlichting en zonnepanelen. Voor de liefhebbers van cijfers: daarmee bespaarden zij ruim 2 miljoen kWh elektriciteit op jaarbasis. Een enorm bedrag vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 700 huishoudens. “En dit is pas het begin”, weet Rots. “Want veel verenigingen zijn nog niet beland in de uitvoeringsfase. De besparing gaat dus nog veel verder oplopen in 2020, zeker als we nog meer clubs weten te bereiken.”

Het mooie is dat de hobbels die je vooraf ziet, voor een groot gedeelte worden weggenomen

En dat lukte in de afgelopen maanden dus erg goed, mede dankzij regionale voortrekkers als vv Wolfaartsdijk en SV Roggel. Beide verenigingen maakten in de afgelopen jaren al grote stappen in de verduurzaming van hun complex en deelden die ervaringen onlangs in samenwerking met De Groene Club met de clubs uit hun omgeving. “Heel inspirerend”, vond Rots. “Goed voorbeeld doet immers volgen.”

Eerste Groene Club van Nederland

Een andere club die in het afgelopen jaar flinke stappen heeft gezet is Spartaan’20 uit Rotterdam. In juni werd de voetbalvereniging uitgeroepen tot eerste Groene Club van Nederland. De club uit Rotterdam is laaiend enthousiast over het traject van De Groene Club. "Dit hadden we niet zelf zo kunnen doen”, aldus bestuurslid Hans Spierings. “Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis. Ik denk dat dit voor heel veel verenigingen precies zo geldt. En het mooie is dat de hobbels die je vooraf ziet, voor een groot gedeelte worden weggenomen."

NOS over De Groene Club NOS over De Groene Club Wil je meer weten over Spartaan’20 en haar traject lees dan hier het artikel op de website van de NOS.

Het is evenwel een flinke investering, bekent het bestuurslid. "Maar je kunt veel geld terugkrijgen via subsidies. En uiteindelijk is het de investering meer dan waard. Niet alleen omdat je iets bijdraagt aan de wereld om je heen, maar ook gewoon omdat je op termijn geld bespaart."

Vijftig nieuwe clubs per maand

Die mening is ook Gwendolyn de Munnik van Albatross toebedeeld. De vereniging uit Ugchelen begon dit jaar eveneens met het traject van De Groene Club en heeft daar geen moment spijt van gehad. “We zijn heel tevreden over de begeleiding. En ja, het zijn flinke bedragen. De LED-veldverlichting die we dit voorjaar gaan plaatsen, komt voor onze 3 velden uit op een totale geschatte investering van 85.000 euro, maar daarvan krijgen we nog wel 50.000 euro terug aan verschillende subsidies. Dat zou ik andere verenigingen die hiermee aan de slag willen gaan dan ook van harte adviseren. Kijk verder, want dat loont zeker.”

Albatross: 'Ja, het zijn flinke bedragen, maar daarvan krijg je wel een hoop terug via verschillende subsidies'.

Nu het jaar 2019 bijna ten einde is, wordt het vizier gericht op 2020. De doelstelling voor het nieuwe jaar liegt er niet om. “We willen in totaal 50 verenigingen per maand verwelkomen bij De Groene Club”, stelt Rots. “En daarnaast zijn er inmiddels ook 56 andere sportverenigingen aan de slag met De Groene Club vanuit de KNBSB, het Watersportverbond, de NBB, de KNHB en de KNLTB. Als grootste bond vinden we dat we andere sportbonden hiermee kunnen helpen. Want het houdt natuurlijk niet op bij de voetbalclubs. Alleen samen kunnen we echt het verschil maken.”

De Groene Club De Groene Club Bezoek de website van De Groene Club en meld je aan!

De Groene Club helpt clubs met verduurzamen

De Groene Club helpt clubs met verduurzamen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen