Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging

KNVB Media
KNVB Media
17 december 2019, 8:47

Weten we als bestuur wat er onder jongeren leeft en wat hen bezighoudt? - Foto: KNVB Media

Bijna alle verenigingen in Nederland hebben een jeugdafdeling. Jongeren vormen een aanzienlijk deel van het ledenbestand, vaak zelfs de meerderheid. Maar weten we als bestuur wat er onder hen leeft en wat hen bezighoudt? Jongeren hebben zo veel te kiezen qua invulling van hun vrije tijd. Een leven lang bij één vereniging voetballen? Dat is niet meer vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor het oppakken van vrijwilligerstaken.

Ook voor jouw vereniging kan het waardevol zijn om in gesprek te zijn met de jeugd van de club. Door jongeren mee te laten praten en te denken, weet je als bestuur (nog) beter wat er speelt. Door niet langer over, maar met de jeugd te praten, kom je erachter wat zij belangrijk vinden, zorg je voor verbinding tussen jeugdspelers en het bestuur en kun je input meenemen in het vormen van (jeugd)beleid. Een jeugdraad oprichten kan een krachtig middel zijn om de binding met de jeugdleden te vergroten, de sfeer op de club te verbeteren en leden te behouden voor de vereniging, als voetballer en/of vrijwilliger.

Voordat je gaat beginnen...

Wanneer je als club aan de slag gaat met een initiatief om jongeren meer bij de club te betrekken, realiseer je dan goed dat je veel waardevolle input gaat krijgen vanuit de jongeren. Bedenk vooraf dus heel goed waarom je als club het initiatief gaat beginnen. Jongeren inspraak geven en vervolgens niets doen met de input, levert geen betrokken leden op. Dus waar ben je als club naar op zoek en wat ga je met de input van de jongeren doen? Denk hier vooraf heel goed over na!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En dus zijn er vanzelfsprekend ook verschillende manieren om jongeren meer bij de club te betrekken. Welke mogelijkheden zijn er zoal? Bekijk als bestuur welke organisatievorm het best bij de club past. Of meerdere, want het één hoeft de ander niet uit te sluiten.

  1. Ledentevredenheidsonderzoek
  2. Jeugd ALV
  3. Jeugdspelersraad of -commissie
  4. Jeugdbestuur

De vraag is: hoe houden we de jeugd betrokken bij het voetbal? Met het stappenplan 'Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging' geven we verenigingen houvast en tips om jongeren actief te betrekken bij de club. Op basis van praktijkervaringen van amateurverenigingen als Kolping Boys, SC Rouveen, GeuzenMiddenmeer, DSOV en SV Melderslo en de KNVB Jeugdraad hebben we dit concrete stappenplan samengesteld. Hier alvast twee belangrijke tips om mee te beginnen.

  • Praat niet over jongeren, maar met hen.
  • En vooral: Ga zelf pionieren, want geen club is hetzelfde!

Lees hier ook een aantal praktijkverhalen van verenigingen die al aan de slag zijn gegaan met jongeren (meer) te betrekken bij de vereniging!

Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Bekijk de praktijkverhalen van verenigingen die jongeren hebben betrokken bij de club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen