Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geslaagde aftrapbijeenkomsten vragen om een vervolg

Ruud Scheper
KNVB Media
18 december 2019, 12:00

Aan het begin van dit seizoen organiseerde de KNVB door heel het land speciale aftrapbijeenkomsten voor vrijwilligers die onlangs aan hun klus als vrijwilliger zijn begonnen. - Foto: KNVB Media

Aan het begin van dit seizoen organiseerde de KNVB door heel het land speciale aftrapbijeenkomsten voor vrijwilligers die onlangs aan hun klus als vrijwilliger zijn begonnen. Het doel? Elkaar en de KNVB beter leren kennen en kennis opdoen die gaat helpen om een nóg betere start te maken als vrijwilliger.

Ruim 350 nieuwe vrijwilligers reisden in september en oktober af naar een aftrapbijeenkomst in hun regio, waar zij namens de KNVB werden ontvangen door de collega’s uit het regioteam. “Van alle kanten zijn deze bijeenkomsten als zeer nuttig ervaren”, weet initiatiefnemer René van Baren, coördinator clubontwikkeling.

Interessante bijeenkomst

Bram Wijnands knikt. De nieuwbakken hoofd opleiding van vv Dieren beaamt dat volledig. “Ik ben deze zomer begonnen als hoofd opleiding bij onze club en voor mij was het de eerste keer dat ik ervaringen met collega’s van andere clubs kon uitwisselen. Ik vond het een heel interessante ervaring.”

Ik zou het andere bestuurders die net zijn begonnen aan hun taak zeker aanraden om hier volgend jaar aan mee te doen

Zo had hij bepaalde ideeën die hij kon toetsen bij andere verenigingen. “Ik sprak bijvoorbeeld met mensen van ASV Dronten. De ideeën die ik voor ogen had, hebben zij al doorgevoerd in hun jeugdopleiding. Dat is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. En daarnaast gaven ze ook direct aan waar zij tegenaan zijn gelopen in het proces. Heel nuttig. Ik zou het andere nieuwe hoofd opleidingen, maar ook andere bestuurders die net zijn begonnen aan hun taak, zeker aanraden om hier volgend jaar aan mee te doen.”

Goede start van het seizoen

Het idee van de aftrapbijeenkomst ontstond begin dit jaar, vertelt van Baren. “Als KNVB adviseren we de verenigingen om hun nieuwe vrijwilligers te verwelkomen aan het begin van het seizoen, maar wij hebben zelf dit soort avonden voor verschillende doelgroepen nog niet eerder georganiseerd. Als we een goede start van het seizoen willen, moeten we zelf ook het goede voorbeeld daarin geven.”

De aftrapbijeenkomsten waren een avond waarin de deelnemers met elkaar in gesprek konden gaan.

Veel clubs hebben moeite om voldoende vrijwilligers te vinden of te behouden. Een aftrapbijeenkomst waarin de nieuwe vrijwilligers een warm welkom krijgen, zich gewaardeerd voelen en wegwijs gemaakt worden, kan een stap in de goede richting zijn, stelt de initiator. Precies dat was het idee achter deze bijeenkomsten. “We wilden als KNVB zichtbaar zijn, zodat nieuwe vrijwilligers weten waar ze terecht kunnen met hun vragen.”

Handvatten meegeven

Een aftrapbijeenkomst waarin de nieuwe vrijwilligers een warm welkom krijgen en wegwijs gemaakt worden, is een stap in de goede richting

Daarnaast werd tijdens de bijeenkomst geprobeerd om de vrijwilligers handvatten te geven voor hun werkzaamheden, zodat ze die met meer plezier en op een betere manier kunnen uitvoeren. “Nieuwe vrijwilligers worden regelmatig in het diepe gegooid, zonder dat ze echt goed geïnformeerd of geïntroduceerd zijn. Met zo’n aftrapbijeenkomst kun je daar verandering in brengen. En dat kan natuurlijk ook nog na de winterstop. Het zou mooi zijn als dit navolging zou krijgen bij de clubs zelf.”

Na de gezamenlijke sessie ging de groep uiteen voor een workshop die aansloot bij hun werkzaamheden. Zo gingen de scheidsrechterscoördinatoren bijvoorbeeld met elkaar in gesprek onder leiding van Ellen ter Avest, medewerker Clubarbitrage. “We hebben het onder andere gehad over wat de KNVB biedt ter ondersteuning van de verenigingen en waar ze met hun vragen terecht kunnen. Maar het was vooral een avond waarin de deelnemers met elkaar in gesprek konden gaan.”

Onderlinge interactie

Die onderlinge interactie kwam ook in de workshop voor wedstrijdsecretarissen goed op gang. “Vaak kwamen we niet verder dan het voorstelrondje”, lacht Johan Volbeda, ontwikkelaar competitie. “We hebben de bal neergelegd bij de wedstrijdsecretarissen zelf. ‘Wat willen jullie weten?’, hebben we ze gevraagd. Vaak kwamen de antwoorden op hun vragen van de andere deelnemers.” Zo waren er in zijn groep twee wedstrijdsecretarissen die net waren begonnen bij hun club. “Een andere deelnemer bood aan om een keer een middag bij hun club langs te komen om wat uitgebreider uitleg te geven. Hoe mooi is dat? Dat was eigenlijk precies wat we voor ogen hadden met deze bijeenkomsten.”

Na de gezamenlijke sessie ging de groep uiteen voor een workshop die aansloot bij hun werkzaamheden.  Zo gingen de scheidsrechterscoördinatoren bijvoorbeeld met elkaar in gesprek onder leiding van Ellen ter Avest, medewerker Clubarbitrage.

Ook bij de bestuurdersworkshops leidden de bijeenkomsten tot concrete afspraken om over bepaalde zaken eens verder te praten, merkte verenigingsadviseur Leon Braat. “Er ontstonden goede gesprekken en mooie discussies, juist doordat de groepen niet al te groot waren. Daardoor werd er echt verbinding gelegd en werden er concrete afspraken gemaakt om bij de club over bepaalde thema’s nog eens verder te praten.”

Veel enthousiasme

Het initiatief kon sowieso op veel enthousiasme rekenen, constateerden de organisatoren tevreden. “We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad van de deelnemers. Iedereen vond het leuk om eens met elkaar en de KNVB te sparren over bepaalde zaken. Vooral het persoonlijke en directe contact werd gewaardeerd. ‘Een gemiste kans voor de verenigingen die er niet waren’, vonden de deelnemers. Volgend jaar krijgen die een herkansing, want dit gaan we zeker een vervolg geven.”

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen