Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Leden Albatross enthousiast over verduurzaming sportcomplex

Ruud Scheper
KNVB Media
21 oktober 2019, 10:30

De leden van Albatross stemden onlangs unaniem in met de aanleg van LED-veldverlichting. - Foto: KNVB Media

Het was een hoop voorwerk, daar is Gwendolyn de Munnik eerlijk over. Maar toen de leden van Albatross onlangs tijdens de ALV van de club unaniem voor de aanleg van LED-veldverlichting stemden, werd al het harde werk van het afgelopen jaar beloond. “Ik kan het iedereen aanraden.”

Als laatste waren ze aan de beurt tijdens de algemene ledenvergadering van afgelopen 17 september. Maar dat betekende niet dat Albatross uit Ugchelen de verduurzaming van de vereniging niet hoog op de agenda heeft staan. Integendeel zelfs. Na de presentatie van de commissie duurzaamheid gingen de handen op elkaar. Unaniem werd de aanleg van de LED-veldverlichting aangenomen, tot grote tevredenheid van de commissie. “Dit is waarvoor we het allemaal hebben gedaan.”

Spannend moment

Het was wel even spannend geweest voorafgaand aan de ledenvergadering, bekent De Munnik. Nu een jaar geleden werd zij de voortrekker van het duurzaamheidstraject van haar club. Na de kick-off in Zeist kwam De Groene Club een Quick Scan doen bij haar club, waaruit bleek op welke posten er flinke besparingen mogelijk waren.

Het dak van de kantine wordt in de komende jaren vervangen en van zonnepanelen voorzien.

In de maanden die volgden verzette de speciaal opgezette commissie duurzaamheid veel werk, maar concreet en zichtbaar resultaat was er tot op heden niet. Afgelopen maand kwam daar verandering in. “We hebben tijdens de ledenvergadering de leden meegenomen in de stappen die we hebben gemaakt”, vertelt De Munnik. “Daarin zijn we begonnen met onze doelstellingen voor 2018/2019.”

LED-veldverlichting

In het half uur dat volgde hoorden de leden over de Quick Scan, de inventarisatie waar voor Albatross energie te besparen was en over de selectie van de gunstige maatregelen daarin. LED-veldverlichting, het vervangen van het dak van de kantine en het aanleggen van zonnepanelen, zo bleek daaruit, te beginnen met de LED-veldverlichting.

Maar ook de selectie van leveranciers en de aangevraagde subsidies werden aangestipt door De Munnik. “We hebben daar vooral ingezoomd op die LED-veldverlichting, omdat dat op die avond goedgekeurd moest worden door de leden. Aan het einde hebben wij daarom iets verteld over de voordelen als voetballer, want uiteindelijk is dat voor de spelers en speelsters zelf misschien wel het belangrijkste. LED-veldverlichting zorgt namelijk voor een betere lichtkwaliteit.”

Veel complimenten

Of dat laatste aspect de doorslag had gegeven, weet ze niet, maar feit was wel dat iedereen binnen de club direct enthousiast was. “We hebben heel veel complimenten gekregen als commissie”, lacht De Munnik. “Dat gaf een heel goed gevoel. Het is toch een flinke investering hè. De LED-veldverlichting komt voor onze drie velden uit op een totale geschatte investering van 85.000 euro. Dat is niet niks.”

Van de geïnvesteerde 85.000 euro krijgt de vereniging 50.000 euro terug aan verschillende subsidies.

Van die 85.000 euro krijgt de vereniging nog wel 50.000 euro terug aan verschillende subsidies. “Een groot deel daarvan komt uit de BOSA-subsidie (Bouw en onderhoud Sportaccommodaties), maar een ander deel van subsidies van de gemeente en de Rabobank. Dat zou ik andere verenigingen die hiermee aan de slag willen gaan of zijn ook van harte adviseren. Kijk ook verder, want dat loont zeker.”

Meerjarenplan

De LED-veldverlichting zal in het voorjaar van 2020 geplaatst worden en als alles volgens planning verloopt volgen dan in 2021 het dak van de kantine en de zonnepanelen daarop. “We zitten nog wel even in deze commissie”, weet ook de Ugchelse. “Het is een meerjarenplan, maar dan is ook niet meer dan logisch als je kijkt om wat voor investeringen het gaat. Je kunt niet alles tegelijk doen. Maar zo’n ALV als vorige maand zorgt er wel voor dat je weet waarvoor je het doet. Dat geeft nieuwe energie om er weer verder te gaan.”

Meld je nu aan! Meld je nu aan! Klik hier en meld je nu aan voor De Groene Club!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen