Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verplicht vrijwilligerswerk biedt uitkomst voor vv Heerenveen

Ruud Scheper
KNVB Media
25 september 2019, 10:48

Bij het organiseren van toernooien zijn veel vrijwilligers nodig. - Foto: KNVB Media

Het vinden van voldoende vrijwilligers; het blijft voor veel clubs een grote uitdaging. Bij vv Heerenveen was dat niet anders. Een paar jaar terug bedacht de club daar wat op. Leden moeten verplicht een paar uur vrijwilligerswerk doen óf een kleine bijdrage betalen.

Het moet nu een jaar of vier geleden zijn dat het eerste idee over verplicht vrijwilligerswerk werd geopperd, schat Richard Vellinga. Net als bij andere verenigingen had ook vv Heerenveen steeds meer moeite om vrijwilligers te vinden om achter de bar te staan of om als scheidsrechter wedstrijden te begeleiden. “Vroeger was het vanzelfsprekend dat iedereen wat deed, maar dat is al lang niet meer zo. Iedereen is druk hè.”

Mensen mobiliseren

Op de algemene ledenvergadering werd het idee aan de leden voorgelegd. Wie geen zin had om vrijwilligerswerk te doen, moest maar een bijdrage van vijftig euro betalen, zo bedacht de club. “Niet om er rijk van te worden, maar om mensen te mobiliseren”, aldus Vellinga. Op een paar vragen na, was iedereen het er direct mee eens. Unaniem werd het plan aangenomen.

Ook voor het begeleiden van teams zijn vrijwilligers nodig.

In het eerste jaar zag de commissie nog wel eens iets door de vingers. Als iemand een goed excuus had, dan deed het daar niet moeilijk over. “Maar er waren ook mensen die zeiden; ‘ik heb wel aangegeven wat ik wilde doen, maar daar niets meer over gehoord’”, vertelt Vellinga. “Dat hebben we nu getackeld. De bal ligt bij de mensen zelf, niet bij de club. Je krijgt een aantal keer een herinnering voordat het geld wordt afgeschreven, dus met dat excuus hoeven ze nu niet meer aan te komen.”

12.000 euro

We willen mensen aan de gang krijgen voor de club, het doel is niet om geld te verdienen

Desondanks werd in het eerste jaar zo’n 12.000 euro binnengehaald met de nieuwe maatregel. “Daar schrokken we best van”, is Vellinga eerlijk. “Want nogmaals, we willen mensen aan de gang krijgen voor de club, het doel is niet om geld te verdienen.” Gelukkig daalde dat bedrag een jaar later al fors. ‘Slechts’ 4.500 euro kwam er nog maar binnen. “Mooi, want dat betekent dat het werkt.”

Om nog meer mensen te stimuleren iets te gaan doen voor de club werd het aantal verplichte uren verlaagd van tien naar vijf. De boete verhoogde de vereniging juist met vijftig euro, naar honderd euro. Het verwijt dat de wat meer vermogende mensen gemakkelijk hun uren afkopen? Vellinga schudt zijn hoofd. “Dat blijkt dus niet zo te zijn. Juist die mensen, die het al heel druk hebben, zijn wel bereid om vrijwilligerswerk te doen voor de club. En wat betreft het aantal uren; we hoorden dat de lange diensten een struikelblok vormden. Nu kun je in één dagdeel op de zaterdag klaar zijn.”

Nog een keer bellen

Naast het aantal extra handjes dat op de korte termijn door het verplichte vrijwilligerswerk wordt gecreëerd, hoopt de club er ook op de lange termijn profijt van te hebben. En dat lijkt te werken. “Wat je ziet ontstaan is dat mensen langs de kant van het veld besluiten om het gezamenlijk op te pakken. En zien mensen er in eerste instantie heel erg tegenop, als ze het eenmaal gedaan hebben, blijkt het allemaal best mee te vallen. Regelmatig horen we; ‘je mag me nog wel een keer bellen hoor’. Dat is precies wat we hopen te bereiken.”

Het vinden van genoeg scheidsrechters is voor veel clubs een bijna wekelijks terugkerend probleem.

Naast de bestaande leden richt de club zich ook op de nieuwkomers. Nieuwe leden en hun ouders worden na hun inschrijving in een kennismakingsgesprek op de club wegwijs gemaakt en krijgen één voor één de vraag of ze zich willen inspannen voor de club. “We hebben nog niemand gehad die zei; ‘dat doe ik niet’. En het is ook heel simpel hè. Als iemand dat zegt, dan is er gewoon geen plaats voor diegene bij onze vereniging.”

Probleem nu aanpakken

Hoewel vv Heerenveen nog altijd nieuwe vrijwilligers kan gebruiken, is de nood minder hoog dan een paar jaar terug. En dat nieuws zingt rond bij clubs in de buurt, merkt Vellinga. “Onze trainers en leiders krijgen regelmatig aan de lijn de vraag wat wij precies doen en of we dat kunnen aanraden. Nou absoluut, want ik zou niet weten hoe je het vrijwilligerstekort anders zou moeten oplossen. Sterker nog, ik denk dat als je er nu niks aan doet, het probleem in de toekomst alleen maar groter wordt.”

Vrijwilligers Vrijwilligers Meer informatie over werving en behoud van vrijwilligers.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen