Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Andere mindset door opleiding Besturen met Impact

Ruud Scheper
KNVB Media
4 juli 2019, 13:03

Stephan de Vreede van voetbalvereniging T.O.V. uit Baarn (links), in gesprek met andere deelnemers aan de opleiding. - Foto: KNVB Media

Een oplossing voor het vrijwilligersprobleem bij zijn club. Dat was de verwachting die Stephan de Vreede had toen hij zich inschreef voor de opleiding Besturen met Impact. Het liep iets anders. “Je krijgt niet zo zeer concrete handvatten, als wel een andere mindset”, weet hij nu. “De opleiding is voor mij heel waardevol geweest.”

Twee jaar geleden was het dat hij toetrad tot het bestuur. “Uit nood geboren”, vertelt De Vreede. “Er was geen vertegenwoordiger uit de jeugd in het bestuur en ik was als jeugdvoorzitter de meest voor de hand liggende keuze.” Maar bestuurlijke ervaring? Nee dat had hij niet.

Meer grip op besturen

Het gevoel bekroop hem daardoor steeds vaker dat hij maar wat deed. Natuurlijk, met de beste bedoelingen, maar toch. Zijn grootste valkuil; het zelf oppakken van uitvoerende taken die niet door anderen werden opgepakt. “Maar daardoor was ik op een gegeven moment twintig uur of meer per week bezig met de club. Dat was uiteindelijk geen houdbare zaak. Ik had behoefte aan meer feeling, meer grip op het besturen.”

De Vreede: 'Door met elkaar in gesprek te gaan kom je er achter dat ze ook bij andere verenigingen tegen dezelfde problemen aanlopen'.

Precies op dat moment kwam de opleiding Besturen met Impact op zijn pad. Op weg naar Zeist dacht hij na over wat hij van de opleiding verwachtte. “Concrete handvatten voor de problemen die we bij onze club hebben”, herinnert hij zich. “Dat de leercoach zou zeggen; ‘dit en dat moet je zus en zo doen’ en dat het dan gemakkelijker zou gaan.”

Grappig en ontwapenend

De dynamiek was geweldig, mede door leercoach Gersom Smit

Al direct bij aankomst bleek het even iets anders te gaan. De deelnemers moesten op een fictief voetbalveld gaan staan, waar ze hun positie in het veld innamen en vooral waarom ze zich met die positie identificeerden. “Heel grappig en ontwapenend. Daardoor raakten we direct écht met elkaar in gesprek.”

De openhartige gesprekken in de avonden die volgden, deden De Vreede beseffen dat ze het bij zijn club, TOV, nog helemaal zo slecht niet deden. “Door met elkaar in gesprek te gaan kom je er achter dat ze ook bij andere verenigingen tegen dezelfde problemen aanlopen. Of je nu een vereniging van 1500 leden hebt, of een vereniging van 300 leden. En ik kwam er ook achter dat de dingen waar ik aan twijfelde, net zo goed zaken zijn waar ook een bestuurder met twintig jaar ervaring aan twijfelt.”

Boodschap op een post-it

Iedere avond werd afgesloten met een boodschap op een post-it aan een andere deelnemer aan de opleiding. “Een advies”, verduidelijkt De Vreede. “En daarmee ga je dan natuurlijk aan de slag. Je wilt graag een volgende bijeenkomst kunnen zeggen; ‘ik heb je advies ter harte genomen en dit is het resultaat. Dankjewel daarvoor’. Daarvoor heb je een bepaalde openheid en dynamiek in je groep nodig. Die was geweldig, mede door Gersom Smit, de leercoach. Dat maakte dat ik de opleiding als zeer waardevol heb ervaren.”

De Vreede: 'Ik kreeg iets veel belangrijkers. Een andere mindset'.

Als slotopdracht kreeg De Vreede de opdracht mee binnen een maand minimaal één taak over te dragen aan een andere vrijwilliger. “Dat zag ik voor nú nog niet zitten”, is hij eerlijk. “De energie en tijd die ik daar in zou stoppen, had ik meer dan nodig in de drukke periode na de winterstop.” In plaats daarvan besloot hij een brief te schrijven, gericht op zijn medecursisten en Smit. Daarin heb ik proberen te vertellen wat deze opleiding voor mij heeft betekend.” De stilte die volgde nadat hij het had voorgelezen, was veelzeggend. Hij lacht. “Daarna kwam er een stortvloed aan reacties die ik op een gegeven moment maar heb afgekapt. Ik houd er namelijk niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.”

Andere mindset

Uit eigen ervaring weet ik nu wat het met je doet als je met andere verenigingen in gesprek komt

Een concrete oplossing voor het vrijwilligersprobleem? Nee, die kreeg De Vreede dus niet. “Maar ik kreeg eigenlijk iets veel belangrijkers. Een andere mindset. Het gevoel dat wij als vereniging niet alleen tegen bepaalde problemen aanlopen. Dat we het nog niet zo slecht doen ook. We doen misschien veel dezelfde dingen nu, maar met een heel ander gevoel. Dat werkt zeker heel motiverend.”

Het spreekt dan ook voor zich dat hij de opleiding van harte zou aanbevelen aan andere bestuurders. “Absoluut. Aan alle bestuurders die het gevoel ontwikkelen teveel negatieve geluiden te horen uit hun vereniging en het daardoor steeds lastiger vinden de motivatie vast te blijven houden. Maar ook aan hen die met bestuurders van andere verenigingen willen sparren kan ik deze opleiding van harte aanbevelen. Uit eigen ervaring weet ik nu wat het met je doet als je met andere verenigingen in gesprek komt!”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen