Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bestuurlijk draagvlak succesfactor bij ontwikkelingsprogramma meidenvoetbal

Ruud Scheper
KNVB Media
4 juli 2019, 15:00

Vv Heerenveen is een van de clubs die deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal van de KNVB. - Foto: KNVB Media

Vv Heerenveen is een van de clubs die deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal van de KNVB. Voorzitter Henricjan Wind is erg enthousiast. “Door dit programma is het meiden- en vrouwenvoetbal écht onderdeel geworden van de club en zijn we veel meer één vereniging geworden.”

Is dit niet iets voor jullie? Met die vraag kwam nu een jaar geleden het balletje aan het rollen bij vv Heerenveen. De Friese club was direct enthousiast. “We hebben die kans met twee handen aangegrepen”, vertelt Wind. “We hadden al veel meidenteams en zagen dat alleen maar toenemen. En daarnaast vinden we dat we een voorbeeldfunctie hebben, als grote en talentvolle vereniging. Zowel SC Heerenveen als SC Heerenveen Vrouwen maakt gebruik van onze accommodatie en faciliteiten. Het is voor de jongens en meiden van onze club een ultieme droom om daar ooit voor te mogen spelen.”

Wat leeft er?

Voor de vereniging zich aanmeldde bij de KNVB besloot het eerst te onderzoeken wat er leefde bij de leden. Een zeer uitgebreide groep van ruim dertig speelsters, ouders en trainers werd samengesteld om te kijken waarnaar er behoefte was. En dat is belangrijk, weet Wind. “Want je kunt wel iets aan de tekentafel bedenken als bestuur, maar als dat niet strookt met wat er op het veld leeft, is het gedoemd om te mislukken. We wilden daarom eerst proeven wat er speelde bij de speelsters en trainers zelf.”

Je kunt wel iets aan de tekentafel bedenken als bestuur, maar als dat niet strookt met wat er op het veld leeft, is het gedoemd om te mislukken

Uit de gesprekken met de verantwoordelijken kwam een helder beeld naar voren over de wensen en knelpunten. Met die informatie in de hand stapte de vereniging naar de KNVB. “Het was al met al best een lang traject vooraf”, bekent Wind. “Maar het was het zeker waard.” Een van de eerste dingen die vervolgens werd gedaan, was het samenstellen van een commissie. Daarin traden naast leden van de technische commissie en de meiden- en vrouwencommissie ook twee leden van het bestuur toe; de voorzitter zelf en de secretaris van de vereniging.

Draagvlak in het bestuur

Dat was een bewuste keuze, vertelt de preses. “Om kans van slagen te hebben moet het draagvlak hebben in het bestuur. Daarom hebben we er ook bewust voor gekozen om met de twee bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor voetbalzaken in deze commissie plaats te nemen.”

Door de commissie werden vijf speerpunten geformuleerd om het meiden- en vrouwenvoetbal bij vv Heerenveen de komende jaren op een hoger plan te tillen.

Door de commissie werden vijf speerpunten geformuleerd om het meiden- en vrouwenvoetbal bij vv Heerenveen de komende jaren op een hoger plan te tillen. Gekwalificeerde trainers, grotere aantallen waardoor geselecteerd kan worden; het zijn een aantal van de zaken waarmee de club de komende jaren aan de slag zal gaan. “En dat is belangrijk”, vindt Wind. “Want de spoeling in de top van het vrouwenvoetbal is nog dun. Te dun. Er zijn maar een paar BVO’s die het echt goed op orde hebben. Daar kun je alleen maar verandering in aanbrengen door aan de basis, bij de amateurclubs, te investeren in je opleiding.”

Op weg helpen

Er wordt geen onderscheid tussen jongens en meiden gemaakt. Daardoor zijn we veel meer één vereniging geworden

En dus zou de voorzitter het van harte toejuichen als ook andere verenigingen meer zouden investeren in het meiden- en vrouwenvoetbal. “Het idee van dit ontwikkelingsprogramma is hartstikke goed. En wat betreft de andere verenigingen; hoe meer er wordt geïnvesteerd, hoe beter. Dat is ook de reden waarom wij met alle plezier andere verenigingen op weg willen helpen. Als ze iets willen weten of onze club willen bezoeken dan zijn ze van harte welkom. Alleen samen kom je verder.”

Wat het zijn vereniging heeft opgeleverd? “Heel veel”, stelt Wind. “En dat niet eens alleen op het gebied van het meiden- en vrouwenvoetbal. We hebben voor dit traject de club weer eens goed doorgelicht en kritisch naar bepaalde zaken gekeken. Dan kom je altijd weer dingen tegen. Op het gebied van het meidenvoetbal hebben we door dit programma ook al mooie stappen gezet. Voorheen hing het er bijvoorbeeld in de technische commissie een beetje bij, nu is die TC verantwoordelijk voor al het voetbal, dus ook voor het meidenvoetbal. Er wordt geen onderscheid tussen jongens en meiden gemaakt. Daardoor zijn we veel meer één vereniging geworden.”

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Het ontwikkelingsprogramma moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen