Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Belastingdienst ziet strenger toe op sportclubs en stichtingen

KNVB Media
KNVB Media
21 juni 2019, 11:26

De Belastingdienst gaat dit jaar namelijk strenger toezicht houden op stichtingen en verenigingen in de sportwereld. - Foto: KNVB Media

Ontvangen trainers een vrijwilligersvergoeding bij jouw club? Let dan even op of dit volgens de geldende regels gebeurt om problemen te voorkomen. De Belastingdienst gaat dit jaar namelijk strenger toezicht houden op stichtingen en verenigingen in de sportwereld.

Het extra toezicht is onderdeel van een programma om onbeschreven stichtingen en verenigingen te controleren op hun belastingplicht. Bij verenigingen en stichtingen heerst namelijk vaak de gedachte dat er geen belastingplicht is. Als stichtingen en verenigingen dezelfde economische activiteiten als bedrijven verrichten, dan gelden echter wel fiscale regels. Dit kan leiden tot een belastingplicht voor de loonheffing, omzetbelasting en/of vennootschapsbelasting.

Opnieuw beoordelen

De komende tijd houdt de Belastingdienst zich vooral bezig met voorlichting en het versturen van vragenformulieren. Op basis daarvan wordt de belastingplicht opnieuw beoordeeld. Als er sprake is van belastingplicht, dan zal dit vanaf volgend jaar ingaan.

Vrijwilligersregeling

De vrijwilligersregeling kan van toepassing zijn als de stichting of vereniging gebruikmaakt van vrijwilligers. Een vrijwilliger mag in 2019 voor zijn arbeid en eventuele andere kosten, onbelast maximaal € 170 per maand en € 1.700 per kalenderjaar ontvangen. Dit is inclusief vergoedingen en verstrekkingen in natura.

Tot en met 2018 was dit € 150 per maand en € 1.500 per kalenderjaar. Als de vergoeding deze bedragen overschrijdt, mag de vrijwilligersregeling niet worden toegepast.

Regels & bepalingen Regels & bepalingen Op KNVB Assist vindt je de belangrijkste informatie over de afspraken tussen clubs en de KNVB en de wetgeving waar iedereen zich aan dient te houden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen