Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Unieke samenwerking in Stellingwerven; vier clubs, één jeugdopleiding

Ruud Scheper
KNVB Media
4 juni 2019, 10:46

Erik Oosterhof tijdens de informatieavond waarop de leden van de clubs bijgepraat werden. - Foto: Erik Oosterhof

Al een paar jaar voerden de voetbalclubs Oosterstreek, Olyphia en Zandhuizen gesprekken over samenwerking binnen de jeugdafdeling, maar tot concrete stappen kwam het nooit. Tot twee maanden geleden. “De noodzaak was voor iedereen duidelijk”, verklaart Erik Oosterhof de plotselinge en pijlsnelle doorbraak. “Willen we voetbal kunnen blijven aanbieden, dan moeten we gaan samenwerken.”

De jongere generatie is wel trots op de vereniging, maar snapt ook dat het verder moet kijken, buiten de verenigingsgrenzen

Een maand of twee terug begon het balletje écht te rollen. Al jaren waren er gesprekken gaande over samenwerking, maar steeds ketste het af op emotie. “Dat speelde vooral bij de oudere generatie”, weet Oosterhof. “De jongere generatie, de generatie die het nu wat meer voor het zeggen heeft bij de voetbalclubs, staat daar anders in. Ze zijn wel trots op de vereniging, maar snappen dat ze verder moeten kijken. Het gaat niet om het in stand houden van de vereniging, maar om het in stand houden van het voetbal.”

Vissen in dezelfde vijver

Een blik op de dalende aantallen onder die jeugdleden gaf de doorslag. Bij de clubs kwam het besef dat als het zo doorging, het op een bepaald moment niet meer mogelijk was om voetbal te kunnen blijven aanbieden. “De verenigingen liggen hemelsbreed drie kilometer van elkaar af. Ze vissen allemaal in dezelfde vijver naar jeugdleden.”

“Vier verenigingen die samenwerken is uniek”, zo hoorden de clubs van verenigingsadviseur Erik Baas, die was gevraagd om het traject vanuit de KNVB te begeleiden.

Een vierde vereniging in de buurt – Sport Vereent -, die hoorde over de samenwerkingsplannen, besloot ook aan te sluiten. “Vier verenigingen die samenwerken is uniek”, zo hoorden de clubs van verenigingsadviseur Erik Baas, die was gevraagd om het traject vanuit de KNVB te begeleiden. “Daar bestonden niet eens formulieren voor.”

Pijlsnel proces

Uniek was ook de snelheid waarmee de samenwerking op poten werd gezet. De grootste stappen werden binnen het tijdsbestek van een maand gezet. “De snelheid geeft aan dat iedere vereniging het nut en de noodzaak inziet van een samenwerking. Ik geloof dat het begin april was dat we dit traject zijn gestart, op 27 mei is de samenwerkingsverklaring naar de KNVB gestuurd.”

Nadat de eerste stappen waren gezet, besloot de speciaal daarvoor aangestelde commissie tekst en uitleg te geven op een informatieavond.

Nadat de eerste stappen waren gezet, besloot de speciaal daarvoor aangestelde commissie tekst en uitleg te geven op een informatieavond. Zo’n tachtig leden kwamen op de bijeenkomst af. “De reacties waren vrijwel allemaal positief”, herinnert Oosterhof zich. “Eigenlijk hebben we geen wanklank gehoord, alleen vragen over hoe we bepaalde zaken dachten aan te pakken. We hebben het juist als heel constructief ervaren.”

Klokken gelijk gezet

Sowieso werden de leden vanaf de start minutieus op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Met enige regelmaat verscheen er een infobulletin met de laatste stand van zaken. “Zo was het voor eenieder goed te volgen waar we stonden in het proces”, weet Oosterhof. “Belangrijk was daarin ook dat we de klokken gelijk hebben gezet. Bij iedere club werd op hetzelfde moment de informatie naar buiten gebracht. Zo voorkom je scheve gezichten wanneer iets bij de leden van de ene vereniging al wel en bij de andere vereniging nog niet bekend is. Bij de teamindelingen bijvoorbeeld.”

Een heldere communicatie richting de leden is cruciaal, benadrukt Oosterhof. “Er gaat nogal wat veranderen voor de jeugdleden en hun ouders; trainingen en wedstrijden op een andere plek, nieuwe teamindelingen… We hebben er dan ook voor gekozen om in het eerste jaar de teams zo veel mogelijk te laten bestaan uit maximaal twee verenigingen, waardoor kinderen waar mogelijk met hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen blijven voetballen. In het najaar train en speel je dan bij de ene club, in het voorjaar bij de andere vereniging.”

SJO Stellingwerven

Zo’n tachtig leden kwamen op de bijeenkomst af.

De teams zullen komend seizoen actief zijn onder de naam SJO Stellingwerven, naar de gemeentes West- en Ooststellingwerf waaronder de clubs vallen. De tenues blijven vooralsnog hetzelfde. “Over een nieuw tenue is al wel nagedacht, maar we willen na één jaar een grondige evaluatie doen over of onze verwachtingen zijn uitgekomen. In principe hebben we afgesproken dat we na vijf jaar willen kijken waar we staan, maar als blijkt dat het na één jaar helemaal niet loopt, dan moet je je conclusies trekken.”

Bang daarvoor is Oosterhof overigens in het geheel niet. “We merken dat het heel positief wordt ontvangen. Onder andere door de sponsoren. Die hebben al aangegeven hun steentje te willen bijdragen.” En ook de leden lijken unaniem enthousiast. “Ik durf wel te zeggen dat we door deze samenwerking meer aanmeldingen hebben gekregen. Kinderen die in het verleden hun lidmaatschap juist hebben opgezegd omdat in hun categorie geen team op de been gebracht kon worden, zien nu de mogelijkheid wél om met leeftijdsgenootjes te voetballen. Precies dat hadden we voor ogen toen we met deze samenwerking begonnen.”

Samenwerking tussen clubs Samenwerking tussen clubs In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen