Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zeven sporten op één sportpark: samen jeugd behouden

KNVB Media
KNVB Media
7 mei 2019, 13:57

Stichting De Oirsprong streeft naar een abonnementsvorm waarbij voor de trainingen gebruik wordt gemaakt van alle faciliteiten. - Foto: KNVB Media

In het Limburgse Schinnen ligt sportpark De Oirsprong. In het park hebben zeven sportclubs, waaronder voetbalvereniging SV Schinnen, zich verenigd in een stichting, die de samenwerking tussen de clubs sinds enkele jaren stimuleert. Het uiteindelijke doel: letterlijk en figuurlijk de hekken weg tussen de clubs en samen een gevarieerd sportaanbod voor de jeugd creëren. Na de zomervakantie wordt die samenwerking heel duidelijk zichtbaar: dan wil het sportpark een breed sport- en cultuuraanbod voor kinderen tussen 6 en 9 jaar aanbieden.

Hans Erkens is voorzitter van stichting de Oirsprong en is een groot voorstander van het kinderen spelenderwijs in aanraking brengen met zoveel mogelijk takken van sport. "Als verenigingen verder gaan met het eenzijdig aanbieden van sport, dan haken kinderen af. Het roer moet om. Als kinderen pas op latere leeftijd kiezen voor één sport, vallen ze minder snel uit. Ze kiezen dan namelijk een sport die ze écht leuk vinden en die bij ze past, nadat ze van alles hebben uitgeprobeerd. Bovendien is eenzijdige belasting ook fysiek niet goed. Een brede ontwikkeling is de basis voor een leven lang sporten."

Toekomstbestendig

De hekken tussen de diverse complexen moeten daarom letterlijk en figuurlijk weg

Daar zijn de zeven sportverenigingen op de Oirsprong inmiddels ook van overtuigd. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Op de Oirsprong zijn twee omnisportverenigingen gevestigd en daarnaast een volleybal-, handbal-, tennis- en voetbalclub. Ook is er een schutterij. Samen bieden ze 35 takken van sport aan. Daarnaast is er een kinderdagverblijf, een basisschool en een multifunctioneel centrum waar onder andere muziek- en toneellessen worden gegeven. Erkens: "Iedere vereniging wil eigen leden trekken. Maar inmiddels leeft bij de clubs het idee dat we het samen moeten doen om ons park toekomstbestendig te maken. Bij bijna elke vereniging staat het ledental en het kader onder druk."

De hekken tussen de diverse complexen moeten daarom letterlijk en figuurlijk weg, zegt Erkens. De stichting wil gaan zorgen voor professionele ondersteunende en voorbereidende taken, zoals bijvoorbeeld ledenadministratie. "Alleen het kernproces van de sport ligt dan nog bij de vereniging."

Eén abonnement voor alle faciliteiten

Daarnaast wil de Oirsprong na de zomervakantie starten met een breed sport- en cultuuraanbod voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. "We streven naar een abonnementsvorm waarbij voor de trainingen gebruik wordt gemaakt van alle faciliteiten op de Oirsprong", zegt Erkens.

Aan de slag

Wil je meer weten over hoe je kunt samenwerken met andere verenigingen of instanties uit de buurt? De verenigingsadviseur van de KNVB uit de regio kan je hierbij helpen. Ook de informatie op KNVB Assist kan waardevol zijn.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt. Samenwerken met maatschappij Samenwerken met maatschappij Die verenigingen richten zich ook steeds meer naar buiten, waardoor ze zichtbaarder worden voor hun omgeving. Zo’n vereniging voldoet aan veel kenmerken van wat in de sport ook wel een ‘Open club’ wordt genoemd. Voorclubs Voorclubs Dit artikel is tot stand komen in samenwerking met Voorclubs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen