Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Energiescan heeft heel wat in beweging gezet bij Albatross

Ruud Scheper
KNVB Media
15 april 2019, 10:30

Het complex van Albatross. - Foto: KNVB Media

Ze waren laaiend enthousiast bij Albatross uit het Gelderse Ugchelen na de kick-offbijeenkomst van De Groene Club in Zeist. Hoe is dat nu, dik drie maanden later? Welke concrete stappen heeft de club al gezet en tegen welke problemen liep het aan?

LED-veldverlichting levert het meeste op qua besparing op de energiekosten

“Ze hebben de vaart er lekker in”, concludeerde vrijwilligster Gwendolyn de Munnik al na de openingsbijeenkomst. De eerste stap, de energiescan, liet dan ook niet lang op zich wachten. ‘Let hier en daar eens op’, tipte energieadviseur Tim Hofman de club destijds toen hij de accommodatie met een aantal leden doorliep. Begin januari meldde hij zich weer bij Albatross om de resultaten door te spreken.

Alleen maar enthousiaster

“Een heel prettig gesprek”, vond De Munnik. “Waarin heel duidelijk inzichtelijk werd op welke posten we kunnen besparen en welke investeringen daarvoor moeten worden gedaan. Na die bijeenkomst, waar ook een gedeelte van het bestuur bij aanwezig was, waren we eigenlijk alleen maar enthousiaster geworden.”

De plannen om het clubhuis wat te verfraaien liggen al even op tafel.

Besloten werd om eerst te kijken naar de LED-verlichting op de velden. “Dat levert het meeste op qua besparing op de energiekosten”, verklaart De Munnik. “Het is een flinke investering, maar via de subsidies kunnen we ongeveer twee derde van het bedrag terugkrijgen. Dat scheelt aanzienlijk. En je bespaart zo’n zesduizend euro per jaar, waardoor je het geïnvesteerde bedrag binnen een jaar of acht terug hebt verdiend.”

Eyeopener

Via De Groene Club kwam de vereniging in contact met een servicepartner van Essent voor LED-veldverlichting, die de recente aanbesteding van De Groene Club had gewonnen. Besloten werd om niet alleen bij die partij een offerte op te vragen. Drie partijen werden benaderd, waarna een dezer dagen een beslissing zal worden genomen. “Daarna komen we in de fase om de subsidies aan te vragen.”

Je hebt het geïnvesteerde bedrag binnen een jaar of acht terugverdiend

Uit een van de subsidies, de BOSA (Bouw en onderhoud sportaccommodaties), bleek bovendien dat er op veel meer vlakken subsidies worden verstrekt. Een echte eyeopener, lacht De Munnik. “Die regeling is veel breder dan alleen op het gebied van duurzaamheid. De naam zegt het eigenlijk al. Het percentage wat je vergoed krijgt, ligt dan wel wat lager, maar het is toch mooi meegenomen. Het heeft er bij ons voor gezorgd dat we veel breder zijn gaan kijken.”

In beweging

Naar het clubhuis bijvoorbeeld. De plannen om dat wat te verfraaien lagen namelijk al even op tafel. Maar was het niet beter om de hele zaak dan maar direct goed aan te pakken? “Ons dak bevat asbest”, weet de Ugchelse. “Dat moet binnen een paar jaar aangepakt worden. Als je dan nu aan de slag gaat, is dat misschien zonde van de moeite en investeringen. Want wat doe je met de vloer of met andere isolatiemaatregelen? De energiescan heeft wat dat betreft heel wat in beweging gezet bij ons.”

Binnenkort start de club met het installeren van LED-verlichting op de velden.

‘Kijk ook eens naar de lokale subsidiemogelijkheden’, tipte Hofman de Gelderse voetbalvereniging. En wat bleek? Ook hier was veel meer mogelijk dan Albatross ooit voor mogelijk had gehouden. “De gemeente Apeldoorn heeft bijvoorbeeld ook een ondersteuningsregeling voor sportinfrastructuur. Ze ondersteunen je bijvoorbeeld bij de rentekosten op een lening. We hadden echt zoiets van; ‘o, dat kan dus ook..’.”

Verdiepen

Het loont dan ook de moeite om wat voorwerk te verrichten, tipt De Munnik. “En het is sowieso een goed idee om je eerst te verdiepen in de regelgeving en daar tijdig mee te beginnen, want de potjes zijn niet eindeloos. Dat geldt voor zowel lokale, provinciale als landelijke subsidies. Zo gaan wij aanvragen indienen bij zowel de gemeente als het landelijke fonds. Het is een flinke investering, maar wanneer die beide een bedrag subsidiëren, dan worden de kosten enorm gedrukt.”

Binnenkort start de club dus met het installeren van LED-verlichting op de velden. Wat de stappen daarna zullen zijn, moet in de komende maanden blijken. “We willen ook graag met zonnepanelen aan de slag, maar logischerwijs kunnen we daar nog niet zo veel mee totdat het dak van het clubhuis is vervangen. Dat is sowieso iets waar we steeds meer achter zijn gekomen. Dat we toewerken naar een onderhoudsplan voor meerdere jaren, waarin we inventariseren wat iets kost en wat het ons oplevert. Het hoeft niet allemaal van vandaag op morgen hè. Maar het is zeker mooi dat dit hieruit voortvloeit.”

De Groene Club De Groene Club Ga voor meer informatie naar degroeneclub.nl

De Groene Club

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van De Groene Club? Of kunnen andere verenigingen leren van jouw ervaringen? Stuur dan een mail met jouw gegevens!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen