Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

E-Talents Cup zorgt voor verbondenheid bij vv Gemert

Ruud Scheper
KNVB Media
12 maart 2019, 16:45

De vier winnaars, in het shirt van vv Gemert. Van links naar rechts: Gijs Hellings, Tigo van Lee, Tijn van Hout en Max Verhagen. - Foto: vv Gemert

Het was een onvergetelijke ervaring voor Tigo van Lee (15) van het Brabantse vv Gemert. Samen met zijn vrienden Gijs Hellings, Tijn van Hout en Max Verhagen won hij vorig jaar zomer de E-Talents Cup tijdens de Voetbaldagen in de Jaarbeurs in Utrecht, nadat hij zich even eerder tot FIFA-clubkampioen had gekroond. “Het was heel gaaf. Ik zou het andere voetbalclubs zeker aanraden om ook zoiets te organiseren.”

Fantastisch dat de vereniging zoiets organiseert

Hij herinnert het zich nog goed, ook al is het inmiddels meer dan een jaar geleden. De club organiseerde een FIFA-toernooi, appte zijn vriend Max. Of hij zin had om mee te doen? Lang hoefde Tigo daar niet over na te denken. “Fantastisch dat de vereniging zoiets organiseert”, vond hij direct, want naast voetbal is gamen zijn grote passie. En hij bleek niet de enige. Binnen mum van tijd waren er meer dan honderd aanmeldingen voor het toernooi.

Gesprek van de dag

“Waarom de club voor een FIFA-toernooi had gekozen?” Jordan van Lee, de vader van Tigo, lacht. “Omdat de jeugd massaal op de PlayStation zit. Ik was tot vorig jaar zelf ook trainer van een team en dan merk je wel hoe het leeft onder de spelers. Negen van de tien keer ging het in de kleedkamer over FIFA of andere computerspellen.”

De vier winnaars, in het shirt van vv Gemert. 

Dat voor het voetbalgerelateerde FIFA werd gekozen was - om in voetbaltermen te blijven - een inkoppertje, vertelt Van Lee senior. “Het is relatief gemakkelijk en goedkoop te organiseren.” Al snel werd Marjorieke Raijmakers, die verantwoordelijk was voor de organisatie, gevraagd of ook vriendjes die niet op voetbal zaten aan het toernooi mee mochten doen. “Natuurlijk”, antwoordde zij. “Al was het in eerste instantie wel alleen bedoeld voor de leden. Maar in ons achterhoofd zat natuurlijk dat ook zij weer potentiële leden kunnen zijn.”

Met elkaar in contact komen

De dag zelf werd een groot succes. Helemaal voor Tigo en Max, die zich kroonden tot de kampioenen van de club. Maar buiten dat was het vooral ook een gezellige middag waarin de leden samen konden zijn. “Het was heel erg leuk om eens op een andere manier met medespelers in contact te komen dan op het voetbalveld”, vond ook Tigo. “Je leert elkaar beter kennen, ook de spelers die niet in je eigen team zitten.”

Ook bij RKSV Halsteren werd onlangs een FIFA-toernooi georganiseerd.

Je leert elkaar beter kennen, ook de spelers die niet in je eigen team zitten

Precies om die reden was het toernooi georganiseerd, weet zijn vader. “We wilden wat leuks organiseren voor de jeugd, waardoor ze zich meer met elkaar en daardoor ook met de club verbonden zouden voelen. Dat is heel goed geslaagd, niet alleen bij de kinderen die meespeelden trouwens, maar ook bij de ouders en begeleiders van teams die bij het toernooi aanwezig waren. Zo’n toernooi zorgt toch voor een bepaalde saamhorigheid.”

Gouden zet

Voor Tigo en Max kreeg het toernooi nog een mooi staartje. Als clubkampioenen mocht het duo met Gjis en Tijn afreizen naar de Jaarbeurs in Utrecht, waar de clubkampioenen uit heel Nederland het tegen elkaar opnamen. “We hadden het opgedeeld”, vertelt Tigo. “Gijs en Tijn deden de Skill Games, wij het FIFA-toernooi.” Het bleek een gouden zet, want Tigo en zijn vrienden bleken overall de sterkste. “We kregen een beker en een medaille en werden op het podium onthaald door YouTubers. En later werden we ook nog uitgenodigd bij de release van FIFA 2019.” Ook de winnaars van de E-Talents Cup van dit jaar verdienen een ticket voor de finaledag tijdens het Fox & Eredivisie Voetbalfestival.

Voetbalfestival Voetbalfestival Op zaterdag 6 juli wordt de Jaarbeurs voor één dag omgetoverd tot een wereld waarin alles om voetbal draait voor kinderen van 6 t/m 16 jaar en hun ouders.

Ook ik zou het andere clubs zeker aanraden. Het zorgt voor onderlinge verbondenheid en het maakt veel los

Het was een ervaring om nooit meer te vergeten, vertelt hij. “We hebben die hele dag in een Gemert-tenue rondgelopen. Dat was fantastisch. Ik ben heel blij dat onze vereniging zoiets heeft georganiseerd, want ik weet ook wel dat niet iedere vereniging dat doet. Ik zou het ze wel aanraden ja, want het is niet meer zoals vroeger. Je staat niet altijd meer op een pleintje te voetballen. Dan is dit een heel erg leuke manier om toch iets samen te doen.”

Vaste plek op de agenda

Inmiddels heeft het toernooi een vaste plek gekregen op de agenda van v.v. Gemert. Afgelopen januari was het tijd voor de derde editie. Tigo en Max moesten, tot hun grote spijt, verstek laten gaan. “Maar ik heb alleen maar heel mooie geluiden gehoord toen ik een kijkje ging nemen”, aldus Van Lee senior. “We hebben er zelfs wel over nagedacht om het iedere paar weken terug te laten komen, maar dat bleek toch iets te veel van het goede. We houden het op één keer per jaar, in de winterstop. Ook ik zou het andere clubs zeker aanraden. Het zorgt voor onderlinge verbondenheid en het maakt veel los. De jongens hebben het er onderling nog steeds over.”  

E-Talents Cup E-Talents Cup Op de website van E-Talents Cup kun je als club aan de slag met het organiseren van een FIFA toernooi.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Weten wat je als club nog meer kunt doen om leden te binden en te behouden? Check de praktische informatie op KNVB Assist.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen