Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spartaan’20-voorzitter: ‘Verduurzaming; daar krijg ik nou energie van!’

Ruud Scheper
KNVB Media
13 maart 2019, 14:15

Deze zomer krijgt Spartaan'20 LED-veldverlichting op twee extra velden. - Foto: KNVB Media

In november 2018 besloot Spartaan’20 mee te gaan doen aan het verduurzamingstraject van De Groene Club. Nog maar een paar maanden verder heeft de club uit Rotterdam al flinke stappen gezet. Wat heet! Afgelopen week zette voorzitter Leandro Lopes zijn handtekening onder de plannen van fase I: de verlichting binnen, het waterverbruik en de veldverlichting worden deze zomer aangepakt.

“Hier krijg ik nou energie van”, lachte voorzitter Leandro Lopes onbedoeld dubbelzinnig tijdens de presentatie van de plannen aan het bestuur door Hans Spierings, de kartrekker van het traject binnen de club. En daar stond hij niet alleen in. Het oordeel van de bestuursleden was eensgezind; “We zijn klaar om de volgende stap te zetten.”

LED-verlichting op de velden

Die volgende stap bestaat voor Spartaan’20 uit drie delen. Allereerst worden de twee velden waarop nog geen LED-verlichting is, volledig vervangen. “We hebben sinds vorig jaar al één veld met LED-verlichting”, vertelt Spierings. “Het is de bedoeling dat deze twee velden ongeveer medio juni daar eveneens van worden voorzien.” Dat deze maatregelen niet direct al worden doorgevoerd, heeft een puur praktische reden. “We willen niet dat de aanpassingen ons in de weg gaan zitten.”

Met een waterontharder wordt de levensduur van boilers, ketels en leidingen aanzienlijk verlengd

De aanpassingen worden niet alleen door het bestuur, maar ook door de voetballers van harte toegejuicht, weet Spierings. “Als je een keer op een veld met LED-verlichting hebt gespeeld, wil je nooit meer terug. En, bijkomend voordeel, alle drie velden voldoen straks aan de voorwaarden die de KNVB stelt. We kunnen dus straks ’s avonds op drie velden tegelijk wedstrijden laten spelen, mocht dat nodig zijn.”

Bewegingsmelder

Niet alleen buiten, ook binnen wordt alle verlichting voor zover dat nog niet het geval was aangepast naar LED-verlichting. “Dan hebben we het over de kleedkamers, de BSO-ruimte, een vergaderruimte en een gedeelte van de verlichting in de kantine”, somt Spierings op. “In de kleedkamers komt bovendien een bewegingsmelder, zodat je niet achterom hoeft te kijken of iemand per abuis het licht heeft aangelaten.”

De kleedkamers zijn netjes, maar wel ietwat verouderd. De huidige verlichting wordt vervangen door LED-verlichting.

In die kleedkamers worden ook alle douchekranen en douchekoppen vervangen door waterbesparende exemplaren, terwijl de koudwaterkranen zelfsluitend worden. En dat is nog niet alles. De club werd zo enthousiast van alle maatregelen, dat ze er zelf nog maar eentje toevoegden. “Een waterontharder”, vertelt Spierings met aanstekelijk enthousiasme. “Een van onze vrijwilligers kwam tijdens de schouw terug met een volledig verkalkte douchekop. ‘Kunnen we daar niet iets mee’, dachten we toen.” De waterontharder bood uitkomst. “Daarmee wordt de levensduur van boilers, ketels en leidingen aanzienlijk verlengd.”

Flinke besparing

De besparing loopt volgens onze berekeningen op tot zo’n vijfduizend euro per jaar

Al met al is sprake van een flinke investering, bekent Spierings. “Maar ook van een flinke besparing. Die loopt volgens onze berekeningen op tot zo’n vijfduizend euro per jaar. Daarmee zou de terugverdientijd zo’n jaar of zes worden.”

Hoewel de eerste fase nog niet is afgerond, gaat de club de komende maanden al in gesprek over deel twee: het installeren van zonnepanelen. “Dat hebben we destijds bewust even geparkeerd om niet met twee dingen tegelijk bezig te zijn.” Vanaf 12 maart is het mogelijk om subsidie daarvoor aan te vragen. “Daarna heb je een half jaar om tot concrete plannen te komen en vervolgens weer anderhalf jaar om ze te plaatsen.” Dat duurt dus nog even. “Klopt, maar dat we ook dat traject in willen gaan, daar zijn we wel zeker van.”

De Groene Club De Groene Club Ga voor meer informatie naar degroeneclub.nl

De Groene Club

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van De Groene Club? Of kunnen andere verenigingen leren van jouw ervaringen? Stuur dan een mail met jouw gegevens!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen