Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meer clubs hebben Hoofd Opleiding; nieuwe opleidingen open

KNVB Media
KNVB Media
19 februari, 10:34

De afgelopen maanden ontving de KNVB signalen dat er vanuit het werkveld met veel interesse wordt gekeken daar de nieuwe opleidingstrajecten. - Foto: KNVB Media

Steeds meer verenigingen erkennen het belang van een Hoofd Opleiding (HO). Dat is maar goed ook, want een HO levert op veel verschillende vlakken een positieve bijdrage aan de club. Op drie verschillende niveaus worden er in het seizoen 2021/’22 weer opleidingen tot HO georganiseerd. Dit zijn opleidingen bedoeld voor zowel de grote, middelgrote als de kleine verenigingen.

De afgelopen seizoenen rondden ruim honderdvijftig deelnemers de opleiding tot HO af. Na het volgen van een HO-opleiding zijn zij in staat meer impact te hebben op de ontwikkeling van het (jeugd)voetballen binnen de vereniging. Ook ontstaat er meer plezier doordat zij succesvoller hun functie zullen uitvoeren. Verenigingen van alle grootten hebben baat bij een HO. Hij of zij ontwikkelt en bewaakt de rode draad binnen de jeugdopleiding, zorgt voor verbeterde doorstroom naar de senioren én draagt bij aan betere trainers. Met als eindresultaat dat spelers met veel plezier iedere dag weer naar de vereniging komen en beter worden. Daarnaast is de ervaring dat bestuursleden zich nog beter kunnen focussen op hun kerntaken, namelijk het besturen van de vereniging.

Voordelen van een opgeleide HO

Voordelen voor verenigingVoordelen voor HO
Het ontwikkelen en behoud van trainers/coaches die zich hierdoor (nog) meer gewaardeerd voelenPersoonlijke ontwikkeling
Door aandacht te geven aan trainers/coaches is op de lange termijn minder werving nodigEen bijdrage leveren aan een nog veiligere en plezierigere omgeving waarin spelers nog beter leren voetballen.
Veiliger voetbalklimaat op de vereniging waardoor spelers en kader zich nog meer thuis voelenHet is fijn om samen met andere verenigingsmensen doelen binnen de jeugdopleiding en op voetbalinhoudelijk gebied na te streven
Een soepelere doorstroming van jeugd naar seniorenDe werkzaamheden zijn leuk om te doen
Het ontwikkelen en bewaken van de rode draad binnen de jeugdopleidingMiddels een HO-opleiding word je ondersteunt en geadviseerd
De indirecte ontwikkeling en daardoor behoud van spelers 

Ervaringen

Hoger spelniveau bij HBS

KNVB Assist Trainers: Bestuurslid Michel de Lijster van de technische commissie van HBS over het aanstellen en opleiden van een HO

KNVB Assist Trainers: Stephan Vink, HO bij HBS, over de opbrengst van het volgen van de HO opleiding

Direct resultaat bij Zeelandia

Edwin Overbeeke, Technisch manager vv Zeelandia Middelburg, rondde onlangs de opleiding HO-B af. Hij vertelt: "Het heeft zowel mij als de vereniging veel gebracht. Door de ondersteuning van de docent pakten we op een plezierige wijze een verbeterpunt aan van onze jeugdafdeling. Hierdoor leerden we als cursisten op een concrete en prettige manier mét direct resultaat voor de vereniging."

SV Achterveld blij met HO-C 

Sander Tolboom, voorzitter van sv Achterveld vertelt welke stappen zijn vereniging heeft kunnen zetten omdat sv Achterveld samen met de eigen Hoofd Opleiding, Wim Eijpe, heeft deelgenomen aan de opleiding HO-C:

“Wij zijn als relatief kleinere vereniging zeer blij dat we sinds vorig seizoen een Hoofd Opleiding hebben aangesteld, die zorgt voor een gedegen beleid en structuur binnen onze jeugdopleiding. Zoals iedere club zijn wij afhankelijk van vrijwilligers die ondanks alle goede bedoelingen, maar vaak jeugdteams gaan trainen zonder enige ervaring of een trainersopleiding. De Hoofd Opleiding kan deze beginnende trainers begeleiden en ze handvatten geven hoe een training vorm te geven. Daarnaast is het bij ons als kleine vereniging niet mogelijk te selecteren, dus alle teams hebben te maken met niveauverschillen. Ook hier kan de Hoofd Opleiding de jeugdtrainers in begeleiden, zodat alle jeugdspelers zichzelf met plezier blijven ontwikkelen”

Zelf vertelt Hoofd Opleiding Wim Eijpe (diploma HO-C in het opleidingsjaar ‘19/’/20) over de meerwaarde van de opleiding: “Juist bij een kleine dorpsclub als sv Achterveld lopen vaak mensen die wel zelf hebben gevoetbald, maar nog nooit beleid hebben gemaakt dat is gericht op de vele aspecten van het hedendaagse jeugdvoetbal. Als Hoofd Opleiding kreeg ik vanuit de KNVB de skills en tools om dat te doen. Met name het contact met de andere cursisten en diverse docenten geeft een ongelofelijke meerwaarde en boost voor je club.

Meer informatie en inschrijven

Meer weten over welke HO-opleiding bij jouw club past of over de inhoud van het programma? Bekijk dan de informatie op KNVB Assist. Hier kun je je ook inschrijven voor de HO-opleidingen. Met onderstaande video ben je helemaal op de hoogte van de toegevoegde waarde van de HO (of bij sommige clubs bekend als de technisch jeugdcoördinator) binnen de vereniging.

Opleidingen tot Hoofd Opleiding Opleidingen tot Hoofd Opleiding Naast het opleiden van spelers levert de Hoofd Opleiding (HO) ook een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de trainers, coaches en de ondersteunende staf binnen een kleine vereniging.

De waarde van een hoofd opleiding.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen