Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdraad moet jeugdleden een stem geven bij NWC

Ruud Scheper
KNVB Media
20 februari 2019, 9:01

Bas Adriaans van NWC: "Toen we hoorden van deze bijeenkomsten, twijfelden we geen moment." - Foto: NWC

Op het moment dat Bas Adriaans hoorde over de bijeenkomsten ‘binden en behouden van junioren’ was hij meteen enthousiast. Met twee andere leden van zijn club reisde de jeugdvoorzitter van NWC uit Asten af en teleurgesteld werd hij allerminst. “Ik daag iedere club uit om ook aan deze bijeenkomsten deel te nemen.”

Net als veel andere verenigingen is het verloop ook bij onze junioren groot

De reden om zich in te schrijven? “Die was simpel”, stelt Adriaans. “Net als veel andere verenigingen is het verloop ook bij onze junioren groot. Vriendengroepen melden zich aan, maar ook net zo snel weer af. Dat resulteert in forse verloopcijfers. Toen we hoorden van deze bijeenkomsten, twijfelden we geen moment.”

Samen sparren

Het onderwerp was hem dus uit het hart gegrepen, maar de jeugdvoorzitter van NWC had nog een andere reden om deel te nemen aan het traject van de in totaal vier bijeenkomsten. “Sparren met andere verenigingen”, vertelt hij. “Het is leuk om mensen van andere clubs te ontmoeten en te leren van elkaar. En mijn ervaring leert dat je komt voor onderwerp A, maar dat je het met elkaar net zo goed hebt over B en C.”

Tijdens de bijeenkomsten ‘binden en behouden van junioren’ werd er door clubs onderling veel informatie uitgewisseld.

Om dat wat concreter te maken; tijdens de tot nu toe drie bijeenkomsten die geweest zijn, spraken de clubs niet alleen over binden en behouden, maar ook over allerlei andere onderwerpen, als alcoholbeleid onder jongeren, speciale acties of indelingen. “Clubs zijn vaak te veel bezig met de waan van de dag”, weet Adriaans inmiddels. “Zo’n bijeenkomst helpt dan om een stapje terug te zetten en te kijken op wat voor andere manier je verbeterpunten kunt doorvoeren. Bij veel clubs spelen dezelfde problemen, maar iedereen probeert voor zichzelf het ei van Columbus uit te vinden.”

Mét in plaats van over de jeugd

Het is leuk om mensen van andere clubs te ontmoeten en te leren van elkaar

Naar aanleiding van de eerste twee bijeenkomsten nam NWC een tiental leden een J-scoreformulier af, een gesprek waarin de geïnterviewden konden aangeven wat ze van het jeugdbeleid van de club vinden. “Daaruit kwam een heel helder beeld naar voren hoe we met onze jeugdleden omgaan. We doen heel veel, wel een hele slide vol, maar we hebben nog nooit gevraagd wat hun wensen zijn. Die sessie heeft ons doen besluiten meer mét de jeugd in gesprek te gaan, in plaats van over hen te spreken.”

J-scoreformulier van het KennisCentrum Sport J-scoreformulier van het KennisCentrum Sport Meer weten over het J-scoreformulier? Kijk dan hier voor de website van het KennisCentrum Sport.

Een mooie doelstelling, zeker, maar hoe zorgt de club uit Asten ervoor dat het niet net als eerdere mooie, maar nooit uitgevoerde plannen in de onderste la van de kast in de bestuurskamer zou komen te liggen? “Daar is veel aandacht voor vanuit de KNVB en dat werkt heel prettig”, vindt Adriaans. “Vaak ben je heel enthousiast tijdens de bijeenkomst, maar terug in de hectiek op de club komt er vervolgens niks van terecht. Dat is nu zeker niet het geval. Er worden proactief hulptroepen ingezet; je wordt gebeld en krijgt tools om aan de slag te gaan.’

Jeugdraad

De gesprekken op de club werden besproken tijdens de volgende bijeenkomst. ‘Vorm een jeugdraad’, kwam er uit die sessie naar voren. “Daar zijn we nu druk mee bezig”, stelt de jeugdvoorzitter. “We willen volgend seizoen met een groep van negen jeugdleden van diverse pluimage in gesprek gaan, in principe een keer of vier per seizoen, om zo een goed beeld te krijgen van wat er leeft binnen de vereniging.”

We willen volgend seizoen met een groep van negen jeugdleden van diverse pluimage in gesprek gaan

Uitdagingen blijven er altijd, weet ook Adriaans. “Je zult sowieso duidelijk moeten maken dat de wensen wel realistisch moeten zijn. Iedereen een nieuwe bal is een mooi idee, maar niet uitvoerbaar. Door dat vooraf goed te bespreken, wordt de kans dat de jeugdleden afhaken kleiner en blijven ze enthousiast. Het uiteindelijke doel van de jeugdraad is om de betrokkenheid van de jeugd en zo het plezier te vergroten.”

Zelfde uitdagingen

Het mag duidelijk zijn dat hij het iedereen aanraadt om naar dergelijke bijeenkomsten te gaan. “Je leert zo veel van elkaar”, vindt Adriaans. “En je komt erachter dat alle verenigingen, groot of klein, voor dezelfde uitdagingen staan. Ik zou het geweldig vinden als alle clubs hier aan deel zouden nemen.”

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving en –behoud Op zoek naar meer informatie over ledenwerving en -behoud? Kijk dan snel hier!

Junioren Junioren Meer weten over ledenwerving en -behoud bij junioren? Kijk dan snel hier!

Een coach voor iedereen

Voetbal verbindt, overal ter wereld. De KNVB leidt voetbalcoaches op binnen het WorldCoaches-programma, in hun eigen buurt of dorp. Deze coaches inspireren en begeleiden kinderen op sportief én sociaal vlak. Want de KNVB gelooft dat iedere jonge voetballer een goede coach verdient; een WorldCoach.

Iedereen met passie voor voetbal en de juiste mindset kan WorldCoach worden; van gymleraar tot voormalig profvoetballer, man of vrouw.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen