Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe KNVB-norm voor kunstgrasvelden

KNVB Media
KNVB Media
24 januari 2019, 15:02

De nieuwe KNVB-normering combineert het beste uit de verschillende beschikbare normen. - Foto: KNVB Media

Om ervoor te zorgen dat kunstgrasvelden aan een met elkaar afgesproken kwaliteitsniveau voldoen, is er een norm voor kunstgrasvelden. Sinds begin januari 2019 is deze norm aangepast en wordt de nieuwe en eenduidige ‘KNVB-norm voor kunstgrasvelden’ gehanteerd. Deze nieuwe normering is samengesteld in overleg met stakeholders als NOC*NSF, de VSG, diverse keuringsinstituten en werkgroep 6 “kunstgras” resulterend onder NOC*NSF.

Eén duidelijke normering

Sinds 2017 (toen de overgangsfase inging na afstappen van harmonisatie met FIFA op het gebied van normering kunstgras voetbalvelden) werd gewerkt met vier soorten normering vanuit de FIFA, wat leidde tot onduidelijkheid en gemor. De nieuwe KNVB-normering, die per 1 januari 2019 in werking is getreden, combineert het beste uit de verschillende normen, past bij de ontwikkelingen op het gebied van kunstgrassystemen en sluit aan bij de vraag van de sporter waar het gaat om de sporttechnische eigenschappen van kunstgrasvelden. Bovenal geeft de nieuwe normering duidelijkheid aan producenten, gebruikers en keuringsinstituten en biedt het kansen voor innovaties. Voor de nieuwe norm wordt verwezen naar de NOC*NSF Sportvloerenlijst.

Bekijk nieuwe norm Bekijk nieuwe norm De nieuwe norm NOCNSF-KNVB2-15 is te vinden op de Sportvloerenlijst van NOC*NSF.

Wijzigingen

De drie meest in het oog springende wijzigingen in de nieuwe norm zijn de aanscherping op schokabsorptie, aanvulling van energierestitutie en aanvulling van balrol in een rechte lijn.

  • Aanscherping op schokabsorptie. Dit om toe te werken naar een eenduidige norm voor alle voetbalsystemen)
  • Aanvulling met energierestitutie. Deze werd in Nederland al langer gemeten, maar er werd niet op gestuurd.
  • Aanvulling met balrol in rechte lijn. De balrol in rechte lijn wordt in 2019 als indicatie meegenomen, waarna deze in 2020 als criterium wordt opgenomen.

Invoering

De nieuwe normering is in werking getreden sinds 1 januari 2019. Omdat er geen grote wijzigingen in de nieuwe normering zijn opgenomen en omdat de nieuwe normering op nagenoeg alle systemen kan worden toegepast, komt er geen overgangsfase. Daarmee zorgen we direct voor duidelijkheid over de te hanteren normering. In navolging op de nieuwe praktijknormering wordt in 2019 gewerkt aan eigen testmethoden. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande testmethoden en EN/NEN-normen.

Meer informatie

Meer weten over aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden? Bekijk dan de informatie op KNVB Assist Bestuurders. Hier vind je ook een overzicht met veelgestelde vragen over de nieuwe KNVB-norm voor kunstgrasvelden. Heb je vragen over de nieuwe norm of de procedures die hiermee samenhangen? Stuur dan een mail naar Patrick Balemans met in de onderwerpregel “norm kunstgras”.

Kunstgras Kunstgras Op KNVB Assist vind je informatie over onder andere de aanleg, het onderhoud en het monitoren van kunstgras. FAQ KNVB-norm voor kunstgrasvelden FAQ KNVB-norm voor kunstgrasvelden Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de KNVB-norm voor kunstgrasvelden.

Patrick Balemans

Adviseur accommodatiezaken

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen