Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spartaan'20 vastberaden op weg naar een duurzame toekomst

Ruud Scheper
KNVB Media
17 januari 2019, 11:37

Het hoofdveld van Spartaan'20 krijgt LED-verlichting. Niet alleen besparend, maar ook een enorme verbetering voor de voetballers. - Foto: KNVB Media

Precies een maand na de energiescan schuift energieadviseur Tim Hofman van De Groene Club voor een tweede keer aan bij Spartaan’20 uit Rotterdam. In een uurtje bespreekt hij met bestuurslid Hans Spierings waar de voetbalvereniging vlot kan besparen en waar de meer lonende maatregelen op de langere termijn kunnen plaatsvinden. “Dit is slechts een beginpunt hè”, verduidelijkt hij. “Vanuit hier gaan we het verder inkleuren.”

Begin december liep Hofman met Spierings tijdens de energiescan de hele club door. “Let hier eens op”, wees hij. “Een vriezer die in december nog aan stond met daarin een bodempje ijsjes, waar eigenlijk niemand in de wintermaanden op zit te wachten”, zag Spierings. “Die hebben we diezelfde dag nog uitgezet.”

Prettige besparingen

Met één druk op de knop verdien je zo 122 euro

Datzelfde gold ook voor de kamer met de service-apparatuur. De airco op die kamer stond het hele jaar op negentien graden, waar 26 graden ook meer dan voldoende zou zijn. “Met één druk op de knop verdien je zo 122 euro”, weet Spierings nu. Misschien niet de meest wereldschokkende bedragen. Hij schudt zijn hoofd. “Maar het zijn toch prettige besparingen waar je eigenlijk niets voor hoeft te doen.”

De bestuurskamer van Spartaan'20.

Wanneer het energierapport verder wordt doorgesproken, komen er heel wat ingrijpendere aanpassingen aan de orde. LED-verlichting op het veld, in de kleedkamers en in de bestuurskamer, zonnepanelen en speciale ketels en boilers voor in de douches passeren in hoog tempo de revue. Met LED-verlichting heeft Spartaan’20 overigens al ervaring. Een van de drie trainingsvelden wordt al voorzien van LED-licht. “Misschien niet de aanpassing die het snelst geld oplevert”, weten ze bij de club. “Maar de voetballers zweren erbij. Als je een keer op een veld met LED-verlichting hebt gespeeld, wil je nooit meer terug.”

Flinke stappen maken

De club is vastberaden om flinke stappen te maken, zo blijkt tijdens het gesprek. Alleen de installatie van de zonnepanelen wordt nog even op de iets langere baan geschoven. “Dat is een grote investering, maar ook zeker een die we willen maken”, vertelt Spierings. Hofman knikt begrijpend. Hij wijst naar het platte dak verderop. “Een perfecte mogelijkheid voor zonnepanelen. Dat zou ik zeker aanraden, helemaal met die SDE+-subsidie en BOSA subsidie. Maar het is natuurlijk aan jullie.”

Het platte dak boven de kleedkamers, zoals veel clubs dat hebben, is een uitgelezen plek voor zonnepanelen.

Zonder daar al te veel over in details te treden; met een BOSA-subsidie kan 35 procent van de aanschafskosten van de zonnepanelen al worden weggestreept. Met de SDE+ subsidie krijg je daar bovenop nog een vaste vergoeding per opgewekte kWh. “In het geval van Spartaan’20 betekent dat dat ze in 6,4 jaar worden terugverdiend”, rekent Hofman voor. “En wanneer je de subsidie hebt gekregen, is het echt niet zo dat ze diezelfde maand nog op je dak moeten liggen”, stelt hij de Rotterdammers gerust. “Daar heb je dan nog 1,5 jaar de tijd voor.”

Ietwat verouderd

Dit hadden we niet zelf zo kunnen doen. Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis

Wanneer Hofman is vertrokken, laat Spierings, voormalig directeur-bestuurder bij de KNVB, de accommodatie verder zien. “Kijk hier gaat het om”, wijst hij naar de lichtinstallatie en de douches in de ietwat verouderde kleedkamers. “Ze zijn netjes, maar wel gebouwd eind jaren tachtig.” Hij is nog enthousiaster geworden van het verhaal van De Groene Club, lacht hij. “De wens om wat te gaan doen op dit gebied bestaat al langer bij de club. Maar op een energierapport een paar jaar geleden – dat op de plank is blijven liggen – na, is er nooit wat concreets gebeurd.”

De kleedkamers zijn netjes, maar wel ietwat verouderd. De huidige verlichting wordt vervangen door LED-verlichting.

Tot een paar maanden geleden, toen Spartaan’20 zich meldde bij De Groene Club. Na een geslaagde openingsbijeenkomst in Zeist met 36 anderen wist de vereniging het zeker; hier wilde het verder mee. En die mening is na de energiescan en het rapport van vanmiddag niet veranderd. Integendeel zelfs. “Dit hadden we niet zelf zo kunnen doen. Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis”, stelt Spierings. “Dit is precies waar we naar op zoek waren. Ik denk dat dat voor heel veel verenigingen precies zo geldt. De hobbels die je ziet, worden voor een groot gedeelte weggenomen door De Groene Club. Het is goed gestructureerd en in een tijdsperiode weggezet die niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam is. Ik kan het iedere club aanraden.”

De Groene Club De Groene Club Ga voor meer informatie naar degroeneclub.nl

De Groene Club

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van De Groene Club? Of kunnen andere verenigingen leren van jouw ervaringen? Stuur dan een mail met jouw gegevens!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen