Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe subsidieregeling biedt kansen voor sportorganisaties

KNVB Media
KNVB Media
20 december 2018, 14:00

Om het eventuele nadeel van de wetswijziging te ondervangen is een subsidieregeling in het leven geroepen. - Foto: KNVB Media

De sportvrijstelling voor de btw wordt per 1 januari 2019 verruimd. Onderdeel hiervan is dat over de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties in veel gevallen geen btw meer hoeft te worden afgedragen. Dit houdt tevens in dat er ook geen btw meer kan worden teruggevraagd over investeringen in sportaccommodaties.

Die worden voor voetbalclubs dus in sommige gevallen duurder. Om het eventuele nadeel voor verenigingen te ondervangen is een subsidieregeling in het leven geroepen. En die is voor meer clubs interessant dan alleen voor clubs, die in het verleden van de sportvrijstelling gebruik maakten.

Amateursportorganisaties komen voor een subsidie in aanmerking op het moment dat zij gaan investeren in materialen, de accommodatie of werkzaamheden laten verrichten ten behoud van de accommodatie. Let op: ook als de club nooit de mogelijkheid had om btw te verrekenen, kan nu wel gebruik gemaakt worden van de nieuwe regeling! Deze clubs profiteren van een direct voordeel van minimaal 20 procent bij investeringen.

Om je wegwijs te maken in wat de veranderingen betekenen voor sportclubs hierbij de belangrijkste zaken op een rij:

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de nieuwe subsidie?

  • De subsidie kan aangevraagd worden voor investeringskosten in sportaccommodaties en in sportmaterialen die gedaan worden na 1 januari 2019. Bij sportmaterialen kan gedacht worden aan klimrekken, trampolines of doelen, maar bijvoorbeeld ook aan de aanschaf van nieuwe ballen, discussen of matten. Kosten voor gas, water of licht vallen niet onder deze definitie.
  • Voor 2019 is in totaal een maximaal bedrag van 87 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidie. Toekenning vindt plaats op basis van volgorde van binnenkomst. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
  • De hoogte van het subsidiebedrag is 20 procent van de investeringskosten (met daarin zowel kosten voor aanschaf als arbeid) inclusief btw.
  • Er is een aanvullende subsidie van 15 procent beschikbaar voor energiebesparende maatregelen en maatregelen die de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeteren.

Materialenlijst Materialenlijst De lijst met materialen vind je hier.

  • De subsidie kan pas aangevraagd worden bij investeringskosten vanaf 25.000 euro. Wel mogen meerdere investeringen binnen hetzelfde jaar bij elkaar opgeteld worden in één aanvraag.
  • Een organisatie mag in totaal niet meer dan 2,5 miljoen euro subsidie per kalenderjaar aanvragen.
  • De investering waarvoor de subsidie wordt verstrekt moet binnen drie jaar worden uitgegeven.

Wie kan een beroep doen op de subsidiepot?

  • De subsidie kan worden aangevraagd door amateursportorganisaties in alle vormen. Dus zowel sportverenigingen, sportstichtingen en accommodatie- en beheersstichtingen als BV’s zonder winstoogmerk komen in aanmerking.
  • Na het toekennen van de subsidie moet de accommodatie minimaal tien jaar voor amateursport beschikbaar blijven.

Wanneer en hoe kan de subsidie worden aangevraagd?

  • Vanaf 2 januari 2019 kunnen aanvragen worden ingediend via de Dienst Uitvoering Subsidies.

Dienst Uitvoering Subsidies Dienst Uitvoering Subsidies Aanvragen kunnen ingediend worden via de site van Dienst Uitvoering Subsidies.

De volgende zaken vallen niet binnen de nieuwe subsidieregeling:

  • Kosten die gemaakt zijn vóór 1 januari 2019
  • Kosten waarvoor recht op btw-aftrek bestaat
  • Afschrijvingskosten
  • Kosten voor gas, water en licht
  • Bepaalde activiteiten gerelateerd aan de horeca
  • Kosten voor personeel en vrijwilligers
  • Andere exploitatiekosten van de vereniging

Casus rekenvoorbeeld

Om clubs op weg te helpen en een beeld te geven van wat de veranderingen voor de vereniging kunnen betekenen, zijn als voorbeeld drie casestudies uitgewerkt. Bekijk zie via onderstaand linkblok.

Casus veranderingen nieuwe subsidieregeling Casus veranderingen nieuwe subsidieregeling Op Sport.nl/Voorclubs zijn drie casusstudies uitgewerkt die een algemeen beeld schetsen van de veranderingen van de nieuwe subsidieregeling.

Op de website van DUS-I, de uitvoeringsorganisatie voor deze subsidie, staat een lijst met vragen en antwoorden over de subsidieregeling. Deze lijst wordt steeds uitgebreid. Het is dus zinvol om met enige regelmaat de website te bezoeken om zo op de hoogte te blijven van de laatste aanvullingen. Voor een specifieke vraag over jouw vereniging of sportclub kun je contact opnemen met DUS-I via 070 3405566.

Vragen en antwoorden Vragen en antwoorden Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden over de Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Sport.nl/Voorclubs Sport.nl/Voorclubs Dit artikel is afkomstig van www.sport.nl/voorclubs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen