Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe clubhelden voor jouw vereniging in aantocht!

KNVB Media
KNVB Media
7 november 2018, 17:00

Een Clubheld kan iedereen zijn. Er zijn vele vrijwilligersrollen binnen de voetbalclub. - Foto: KNVB Media

Is het voor jouw vereniging ook een uitdaging om nieuwe vrijwilligers te vinden? En zou je daar eigenlijk meer tijd voor willen maken, maar lukt het je niet omdat je meegenomen wordt in de waan van de dag? Heel herkenbaar.

Het thema vrijwilligers staat bij veel verenigingen hoog op de agenda. Het werven en binden van vrijwilligers en hierdoor het tekort aan mensen om de vereniging draaiend te houden. We zien dat verenigingen het lastig hebben, maar ook dat er veel verenigingen zijn die het prima lukt om alle functies in te vullen. Bij het vinden van vrijwilligers voor allerlei functies kunnen clubs ondersteuning goed gebruiken. En zo mogelijk nog meer bij het verenigproces, het proces waarin je de leden betrokken houdt zodat ze vervolgens actief bijdragen.

Belangrijk actiepunt

Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de vrijwilliger in Nederland hoog. De leeftijd van bestuursleden is aanzienlijk ouder dan een groot deel van de leden. Om aansluiting te vinden en te houden is het betrekken van jeugdleden een belangrijk actiepunt. Om deze vrijwilligersrollen én de voordelen van het doen van vrijwilligerswerk zo vroeg mogelijk onder de aandacht te brengen bij de jeugdleden is het vergroten van kennis over het principe verenigen en het zijn van vrijwilliger van groot belang.

Deel dit filmpje ook op de kanalen van jouw club!

Om de kennis over verenigen en vrijwilligerswerk te vergroten bij jongeren, gaan we hen direct aanspreken op hun rol binnen de vereniging. Weet je dat een vereniging draait op vrijwilligers? En wat voor een type vrijwilliger ben jij? Met onder andere een pakkend filmpje en een online test willen we jongeren bewust maken wat er bij komt kijken om elke week lekker te kunnen voetballen. Ook als vereniging kan je je steentje hieraan bijdragen door de materialen die we richting de jongeren gebruiken ook in te zetten op de kanalen van de eigen vereniging. Hieronder zijn deze materialen te downloaden.

Word jij de nieuwe clubheld? Word jij de nieuwe clubheld? Kijk hier voor meer informatie. ​

Ode aan de vrijwilliger Ode aan de vrijwilliger Upcoming brengt een ode uit aan de vrijwilligers.

Waardering

Nomineer de held van jouw club en win €10.000 voor de club!

Maar ook de bestaande vrijwilligers worden niet vergeten, want elke voetbalvereniging heeft ze. De anonieme helden die al hun tijd geven voor hun voetbalclub. Voor dag en dauw. Voor de vereniging. Vanuit hun hart. Die vrijwilligers verdienen een podium.

Vanaf 5 november starten het Algemeen Dagblad en de krant uit jouw regio de verkiezing van ‘Clubhelden van de Amateursport’ waarmee de clubs hun vrijwilligers extra kunnen bedanken voor hun tomeloze inzet door ze te nomineren voor de titel Clubheld van het jaar 2018. Dit initiatief wordt ondersteund door de KNVB. Iedereen kan t/m 30 november nomineren én stemmen op die onmisbare vrijwilliger van de vereniging. Naast de titel ontvangt de winnaar €10.000 te besteden voor de club. Met deze actie willen we samen met het AD voetballiefhebbers de mogelijkheid geven vrijwilligers te bedanken die het voor hen week in, week uit mogelijk maken van voetbal te genieten!

Clubheld van het jaar Clubheld van het jaar Nomineer nu jouw clubheld!

Ondersteuning

Mocht jouw vereniging meer ondersteuning willen op het gebied van het verenigproces waarin je de leden betrokken houdt zodat ze vervolgens actief bijdragen, dan kan de KNVB je daarbij helpen  door middel van procesbegeleiding. De aanpak bestaat uit een aantal sessies met groepen leden waarin de leden de vereniging opnieuw ‘uitvinden’.

Begeleid maatwerk Begeleid maatwerk Kijk hier voor meer informatie.

Praktijkverhalen Praktijkverhalen Kijk hier voor meer praktijkverhalen rondom het thema vrijwilligers.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen